Articolele din categoria CULTURĂ:

Tudor Chirilă / Foto: Inquam Photos
Raluca Turcan, ministrul Culturii, huiduită de Tudor Chirilă la inaugurarea monumentului dedicat Monicăi Lovinescu
A fost scandal de amploare la inaugurarea statuii Monicăi Lovinescu. Tudor Chirilă a huiduit-o pe Raluca Turcan, iar în apărarea ministrului Culturii a sărit Gabriel Liiceanu. Artistul a spus despre Raluca Turcan că este moștenitoare a comunismului și că nu avea ce să caute la inaugurarea statuii soților care au criticat ani la rând comunismul: Lovinescu și Ierunca. 
Sfantul Mucenic Elefterie; Sfintele Mucenite Antia si Suzana
Sărbătoare 15 decembrie. Mari sfinți sunt pomeniți astăzi în calendarul ortodox - Zi de post
Sfantul Elefterie s-a nascut in Roma intr-o familie de nobili crestini. De mic a ramas orfan de tata fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit traditiei, fusese botezata de catre Sfantul Apostol Pavel. Aceasta a incredintat cresterea si educatia singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Vazand marile daruri ale lui Dumnezeu care lumineaza sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la varsta de cincisprezece ani, preot la varsta de optsprezece ani, si episcop al Iliricului la varsta de douazeci de ani.
Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf
Sărbătoare 10 decembrie. Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi de post - Dezlegare la pește
Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf au trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Sfintii Mina si Ermoghen s-au nascut amandoi la Atena. Acestia au locuit insa in Bizant fiind in slujba imparatului Maximian.  Mina, vestit pentru marea sa invatatura si darul elocintei a fost trimis de catre  imparat la Alexandria pentru a restabili linistea orasului. Sfantul Mina a mers si a restabilit cu adevarat ordinea, dar pe crestini i-a lasat in pace, declarandu-se crestin. Afland despre ceea ce s-a intamplat, imparatul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina sa renunte la credinta crestina, si pentru a-i persecuta pe crestini.
Zamislirea Sfintei Fecioare Maria
Sărbătoare 9 decembrie: Zi cu importanță uriașă în calendarul ortodox - Zi de post - Dezlegare la pește
Zamislirea Sfintei Fecioare Maria este praznuita pe 9 decembrie. Amintim ca Sfantul Ioachim era din semintia lui Iuda si descendent al Regelui David. Ana era fiica preotului Matan, din semintia lui Levi. Ana s-a casatorit in Nazaret cu Ioachim si la batranete a nascut-o pe Maica Domnului.Cei doi duceau o viata curata inaintea lui Dumnezeu si la fiecare praznic luau doua parti din castigul lor pentru a darui saracilor si lui Dumnezeu.
Dacia 1310 era modelul de top al anilor 1980
Cât costa o Dacia, în dolari americani, în ultimii ani ai epocii Ceaușescu
Autoturismele Dacia au fost nu doar autoturismul simbol al perioadei comuniste, ci și un produs de propagandă de care Nicolae Ceaușescu s-a folosit din plin. Lansarea producției de autoturisme, sub licență Renault, în august 1968, a fost o lovitură de imagine uriașă, ce sugera o liberalizare spre Occident a României, la fel ca Iugoslavia lui Tito. Până la mijlocul anilor '80, însă, asemeni altor multe speranțe risipite ale anilor '`60, noile modele Dacia s-au dovedit tot mai anoste, învechite tehnologic și anacronice ca design. Chiar și așa, în lipsa altei oferte, se făceau liste lungi pentru cumpărarea unui autoturism produs la Mioveni. Cei mai norocoși erau românii care aveau câștiguri în valută și o putea cumpăra în dolari.
Sf. Mihail și Gavril /Arhivă foto
8 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Mihail și Gavril. Ce este bine să faci în această zi Sfântă
Pe 8 noiembrie, îi celebrăm pe cei mai cunoscuți dintre Arhangheli: Sfântul Arhanghel Mihail, izbăvitorul de primejdii și necazuri, de boli și ispite, și Sfântul Arhanghel Gavriil, ocrotitorul familiilor, al mamelor și al copiilor. Această zi specială este plină de tradiții, obiceiuri și rugăciuni care sunt considerate a aduce noroc și sănătate în viața celor care le practică.
Sfântul Dimitrie Basarabov
SĂRBĂTOARE 27 octombrie: Zi însemnată în calendarul ortodox - Un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de post
Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit pe 27 octombrie. S-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria). A trait in secolul al XIII-lea, in timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, se va retrage intr-o pestera. Nu stim cat timp s-a nevoit in aceasta pestera si nici cand a trecut la cele vesnice. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui". Parintii vor merge la locul indicat in vis, langa raul Lom, si vor gasi trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre.
Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
SĂRBĂTOARE 26 octombrie: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir - Cruce roșie în calendar
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.