Articolele din categoria CULTURĂ:

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului ajunge la cea de-a XXI-a ediție! Printre surprizele evenimentului se numără amenajarea unui târg de meșteșuguri și bunătăți, dar și organizarea unor dezbateri esențiale în contextul geopolitic actual
Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului ajunge la cea de-a XXI-a ediție! Printre surprizele evenimentului se numără amenajarea unui târg de meșteșuguri și bunătăți, dar și organizarea unor dezbateri esențiale în contextul geopolitic actual
În perioada 15-20 august 2024 se organizează cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, un eveniment inedit, cu suflu patriotic și tradițional, dedicat românilor de pretutindeni. Anul acesta, organizatorii evenimentului, Eugen Popescu și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, au pregătit un frumos program artistic, dar și o surpriză aparte: un târg de meșteșugari și bunătăți.
Trupul artistului va fi incinerat joi, în București
Sicriul lui Nicu Covaci, depus la Filarmonica Banatului. Pe sicriul alb este scris celebrul vers "Fie să renască numai cel ce har!" - VIDEO
Sicriul cu trupul regretatului Nicu Covaci a fost depus, marți dimineață, la Filarmonica din Timișoara. Cei care l-au prețuit pe liderul legendarei formații Phoenix sunt așteptați azi și mâine să-i aducă un ultim omagiu. Artistul în vârstă de 77 de ani s-a stins din viață vineri seară, după o grea suferință, provocată de o formă galopantă de cancer cerebral.
Nicu Ceaușescu și părinții săi, Nicolae și Elena, in anii 70
Nicu Ceaușescu, spaima șoselelor. Activiștii, securiștii și milițienii erau disperați când aflau că s-a urcat la volan
Nicu Ceaușescu a avut cel mai ciudat destin dintre copiii fostului lider comunist al României. Crescut și instruit în ideea că ar putea deveni succesorul tatălui său, ”Prințișorul” a eșuat într-un stil de viață autodistructiv, cu alcool, aventuri amoroase și viteză.Un fost șef din Securitate, care asigura paza familia Ceaușescu, îl descrie drept un coșmar pentru toți cei puși să-l păzească, în special atunci când se urca la volan.
Scena care a provocat revoltă la nivel mondial
Biserica Ortodoxă Română, reacție fără echivoc după imaginile revoltătoare de la Jocurile Olimpice: Este de natură DEMONICĂ!
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Adrian Agachi, susține că imaginile cu ”Cina cea de Taină” în care apar transexuali, difuzate în timpul ceremoniei de deschidere de la Jocurile Olimpice, sunt de ”natură demonică”. BOR clasifică aceste imagini drept ”un spectacol grotesc, necurat și profund păcătos, care dorește răsturnarea legilor dumnezeiești”.
Alimentele consumate pe vremea lui Iisus Hristos: Oamenii le mănâncă și astăzi
Alimentele consumate pe vremea lui Iisus Hristos: Oamenii le mănâncă și astăzi
Istoricii au reușit să descopere detalii fascinante despre dieta pe care o avea Iisus Hristos, iar multe dintre aceste alimente sunt încă parte din bucătăria românească de astăzi. Deși textele biblice nu oferă informații precise despre alimentația zilnică a lui Iisus, ele oferă indicii valoroase despre obiceiurile culinare din Israelul secolului I d.Hr., reflectând influențele culturale și alimentare ale vremii.
Sfantul Ilie
Sărbătoare 20 iulie: Un mare și important sfânt este celebrat în calendarul ortodox. Aproximativ 140.000 de români își serbează astăzi ziua onomastică
Sfantul Ilie a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab. Sfantul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.
Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie
Sărbătoare 12 iulie. Mari sfinți ai ortodoxiei sunt cinstiți de credincioși. Zi de post: dezlegare la pește
Icoana Maicii Domnului numita "Prodromita" este una dintre icoanele facatoare de minuni, pastrate in Schitul romanesc Prodromu, in Sfantul Munte Athos. Praznuirea acestei icoane are loc in fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de intreaga noapte. Schitul Prodromu mai pastreaza si alte icoane facatoare de minuni, printre care: icoana Sfantului Ioan Botezatorul si icoana Maicii Domnului Aparatoarea de Foc. Prodromita este una dintre icoanele nefacute de mana omeneasca, ci anume zugravite in chip minunat, prin dumnezeiasca randuire. Icoana a fost zugravita in chip minunat, in anul 1863, in Tara Romaneasca.  
Sfanta Eufimia
Sărbătoare 11 iulie. Zi cu mare însemnătate pentru credincioși: cine este sfânta pomenită astăzi în calendarul ortodox
Sfanta Mucenita Eufimia este praznuita in fiecare an pe saisprezece septembrie, ziua muceniciei sale. Sfanta Eufimia a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305) si a fost ucisa pentru ca a marturist credinta in Hristos. In data de unsprezece iulie facem pomenire de minunea petrecuta la sfintele sale moaste. Pentru a se descoperi daca invatatura cu privire la cele doua firi din Hristos este adevarata, Sfintii Parinti au scris intr-o carte dreapta credinta - in Hristos sunt doua firi, unite intr-un mod neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit si ereticii si-au scris intr-o alta carte invatatura lor si le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia. Dupa putine zile, au deschis din nou racla si au vazut ca la picioarele ei se afla cartea ereticilor, iar cea a Sfintilor Parinti in mainile ei.
Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei
Sărbătoare 10 iulie. Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi de post
Sfintii 45 de Mucenici din cetatea Nicopolea Armeniei au patimit in vremea imparatului Liciniu (308-324). Dintre acesti sfinti mucenici amintim pe Leontie, Mavrichie, Daniil si Antonie. Acesti mucenici marturisind credinta in Hristos, au fost osanditi la moarte. Le-au fost taiate mainile si picioarele, iar trupurile mutilate au fost aruncate in foc. Unii au murit in momentul in care li s-au taiat mainile si picioarele, insa altii au fost aruncati de vii in foc.
Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt
Sărbătoare 9 iulie: Un mare sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox
Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia. Va ajunge impreuna cu parintii sai in Ierusalim, pentru a asculta cuvintele si a vedea minunile lui Hristos. In Ierusalim, Sfantul Pangratie s-a facut cunoscut Apostolului Petru. Primeste Sfantul Botez dupa Inaltarea Domnului. Mai tarziu, dupa ce vietuieste un timp intr-o pestera, Sfantul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), in Sicilia. Aici, Sfantul Pangratie a daramat idolii si a convertit pe multi pagani la crestinism.
 Aflarea moastelor Sfintilor Mucenici Chir si Ioan
Sărbătoare 28 iunie. Zi de o însemnătate deosebită în calendarul ortodox: credincioșii țin post astăzi
Icoana Maicii Domnului cu trei maini - Panaghia Tricherousa este o icoana de iconostas, foarte veche, cunoscuta ca "Icoana Maicii Domnului cu trei maini”. Icoana este cinstita in mod deosebit pe 28 iunie si se afla in prezent la Manastirea Hilandar din Muntele Athos. Cei ce nu cunosc istoria acestei icoane inclina sa creada, in mod gresit, ca cele trei maini reprezentate sunt ale Maicii Domnului. Insa nu este asa. Initial era o icoana realizata intru totul dupa canoanele iconografice, asemanatoare cu Maica Domnului Hodogitria – "Aratatoarea caii”. Potrivit traditiei, aceasta icoana a Maicii Domnului era zestrea de familie a Sfantului Ioan Damaschin
Sfantul Cuvios Samson, primitorul de straini
Sărbătoare 27 iunie. Un mare și important sfânt, ocrotitor al bolnavilor și celor nevoiași, este celebrat în calendarul ortodox
Sfantul Cuvios Samson s-a nascut din parinti bogati in Roma antica. Sfantul Samson a fost ruda cu imparatul Constantin cel Mare (306-337). Samson a fost un medic milostiv, care daruia bolnavilor nu doar medicamentele trupului, ci si pe cele ale sufletului. Dupa ce si-a impartit averea saracilor, Samson a intrat intr-o manastire, iar patriarhul Mina l-a hirotonit preot. Dupa ce l-a vindecat pe imparatul Iustinian, a primit de la acesta o casa pentru saraci. S-a ingrijit pana la moarte de saraci precum se ingrijeste parintele de copii. A trecut la cele vesnice in anul 530 si a fost ingropat in biserica Sfantului Mucenic Mochie.