Articolele din categoria CULTURĂ:

Barajul de la Vidraru este una dintre cele mai importante amenajări hidroenergetice din România
Scenariul unui film despre PRĂBUȘIREA barajului de la Vidraru l-a scos din minți pe Ceaușescu. Ce a pățit regizorul?
Nicolae Ceaușescu era pasionat de filme și, într-un fel, înțelegea ce ar trebui să transmită acestea. Fostului lider comunist îi plăceau filmele americane pentru că aveau scenarii și acțiune credibile, chiar și atunci când făceau propagandă, spre deosebire de pelicule românești, pe care le considera plictisitoare. Cu toate acestea, când unul dintre cei mai de succes regizori, Dinu Cocea, i-a propus un scenariu american de tip catastrofal, Ceaușescu a făcut o criză de nervi și l-a "executat" profesional pe veteranul cineast. 
Cargoul "București" (sursă foto: marinarii.ro)
Ocolul Pământului în 144 de zile. Povestea cargoului "București", primul vas din România care a înconjurat planeta
Ocolul Pământului a fost o provocare pentru navigatori și nu numai, de când cei care călătoreau pe mări au acceptat ideea că planeta este rotundă și că, pornind dintr-un punct, poți reveni în același loc. Jules Verne a făcut celebră provocarea, în cunoscutul roman "Ocolul Pământului în 80 de zile". Pentru navigatorii români, acest vis s-a întâmplat în 1963, când cargoul București a reușit să dea ocol planetei în aproximativ 4 luni și jumătate.
Sfantul Proroc Osea
Sărbătoare 17 octombrie: Zi importantă în calendarul ortodox - Un mare sfânt este pomenit astăzi
Sfantul Proroc Osea a fost fiul lui Beyri, din tribul lui Isahar. A prorocit cu opt sute de ani inainte de Nasterea lui Hristos, pe cand evreii din Samaria au fost luati in robia asiriana. El a certat cu asprime pe Israel si pe Iuda pentru idolatria lor. A vestit pieirea Samariei si a lui Israel din cauza pacatelor. Ne-a ramas de la el o carte in 14 capitole. El a vestit sfarsitul si desfiintarea jertfelor Vechiului Testament. A prorocit in timpul domniei a patru regi, timp de aproape 30 de ani. Este primul proroc care prezinta legamantul dintre Dumnezeu si poporul Sau ca pe legatura de dragoste dintre barbat si femeie.
Sărbătoare 14 octombrie - Mare sărbătoare pentru creștini. Sfânta Parascheva, sărbătoare cu cruce roșie
Sărbătoare 14 octombrie - Mare sărbătoare pentru creștini. Sfânta Parascheva - Cruce roșie
Sfanta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea, in satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Se spune ca pe cand avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit intr-o biserica cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si daruiasca hainele sale saracilor.
Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica
SĂRBĂTOARE 13 octombrie: Mari sfinți pomeniți în calendarul ortodox - Zi de post
Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la IasiBiserica Ortodoxa sarbatoreste pe 13 octombrie si Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi. Mentionam ca in anul 1996 a fost adusa la Iasi, racla cu capul Sfantului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitana din Patras (Grecia). A fost pentru prima data in istoria pelerinajului din Romania cand peste un milion de credinciosi au venit sa cinsteasca, la Iasi, pe Sfantul Apostol Andrei si pe Sfanta Cuvioasa Parascheva.
Sfântul Apostol Toma
SĂRBĂTOARE 6 octombrie: Un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de post
Sfantul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma, in aramaica te’oma, tradus in greaca Didymos, inseamna geaman. In aramaica si in ebraica, Toma este doar un epitet. La unii crestini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamanul). A facut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a suferit moarte de martir. Crestinii sirieni din Malabar sustin cu tarie ca se trag din Sfantul Apostol Toma si ca a fost martirzat la Calamina (Mylapore), langa Madras.
Ovidiu Lipan Țăndărică și Bobby Păunescu
Motor, acțiune! Încep filmările la filmul de lung metraj "Tzăndărică". Ovidiu Lipan Țăndărică: "Născut într-o casă cu tobe, am simțit că acesta e drumul meu. Este povestea unui copil cu vise"
Maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică și producătorul, regizorul și scenaristul Bobby Păunescu au stabilit fondarea casei de producție cinematografică "Tzăndărică Păunescu". Primul proiect care intră în lucru anul acesta este filmul de lung metraj "Tzăndărică". Filmările încep pe 18 octombrie, la Washington D.C. În aceeași zi, la faimosul Kennedy Center, maestrul va susține un concert de excepție. Evenimentul este deja SOLD OUT și se anunță a fi unul cu adevărat memorabil. 
Superstiții Sf. Ciprian /Captură foto CreștinOrtodox.ro
Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfântul Ciprian. Ce trebuie să faci neapărat astăzi dacă vrei să ți se îndeplinească dorințele
Sfântul Ciprian, prăznuit în fiecare an pe 2 octombrie, este considerat un sfânt protector împotriva farmecelor și a vrăjilor în tradiția creștină. Pe lângă caracterul său religios, această zi este înconjurată de numeroase tradiții, superstiții și obiceiuri populare care își au rădăcinile în credințele și practicile străvechi. Iată cum poți atrage norocul și îndeplinirea dorințelor în această zi specială.
Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu mai mulţi miniştri, la deschiderea expozitiei Brâncuşi de la Timişoara
Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Culturii Raluca Turcan, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii Florin Barbu, preşedintele interimar Camerei Deputaţilor Alfred Simonis au fost prezenţi, sâmbătă, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, la expoziţia dedicată sculptorului Constantin Brâncuşi. Raluca Turcan a afirmat că i s-a făcut „pielea de găină”, după ce a vizitat expoziţia şi că piesa sa preferată este „Muza adormită”.