CULTURĂAducerea moastelor Sfantului Nichifor, patriarhul Constantinopolului; Sfanta Ipomoni
SĂRBĂTOARE 13 martie: Zi cu importantă deosebită în calendarul ortodox: un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de POST
Sfanta Ipomoni s-a nascut in jurul anului 1372 in familia lui Constantin Dragastes, unul dintre conducatorii si mostenitorii regatului sarb al lui Stefan Dusan. Este demn de amintit faptul ca multi dintre stramosii ei au fost sfinti, precum Sfantul Stefan Nemanja sau Sfantul Simeon Izvoratorul de Mir. Sfanta Ipomoni este praznuita de doua ori pe an, pe 13 martie (in ziua trecerii sale la cele vesnice) si pe 29 mai (ziua caderii Constantinopolului si a mortii fiului ei, Imparatul Constantin XI Paleologul).

CULTURĂ


Lista completă a câștigătorilor Premiilor Oscar 2023 / Foto: Profi Media
Oscar 2023 - "Everything Everywhere All at Once" - Lista completă a câștigătorilor
„Everything Everywhere All Once”, producători Daniel Kwan, Daniel Scheinert şi Jonathan Wang, a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 95-a ediţie a Premiilor Academiei de duminică, încheind un sezon de premii prin câştigarea celei mai înalte distincţii din industria cinematografică. Premiile Academiei Americane de Film au fost decernate la Dolby Theatre din Los Angeles, Jimmy Kimmel fiind gazda ceremoniei pentru a treia oară.

ACTUAL

Clubul de Presă cere dezbaterea unor decizii "excesive" în ședințele CNA
Clubul de Presă cere dezbaterea unor decizii "excesive" în ședințele CNA. Libertatea de opinie a jurnaliștilor, pusă în pericol
Clubul de Presă cere Comisiei pentru cultură și media a Senatului ca, în cadrul unei ședințe viitoare, să fie introdusă pe ordinea de zi organizarea unei dezbateri în care să se permită prezentarea în fața membrilor Comisiei câteva luări de poziție ale unor membri CNA precum și decizii adoptate de CNA considerate a fi excesive și care ar duce la inhibarea jurnaliștilor în a-și exercita libertatea de opinie.

ACTUAL


Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda zilei - 9 martie
Rugăciunea zileiRugăciune către  Sfântul TeodorCântarea 1, glasul al 6-lea.Irmosul:„Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruință să-I cântăm.Stih: Sfinte Sfințite Mucenice Teodor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Soarele cel înțelegător, avându-te pe tine la înălțimea Bisericii Sale stea luminată de Dumnezeu, tot pământul l-a luminat, cu strălucirile chinurilor tale, fericite.Stih: Sfinte Sfințite Mucenice Teodot, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Din vârsta tinereților fiind dat lui Dumnezeu, Sfinte Sfințite Mucenice Teodot, lămurit ți-ai luminat sufletul cu virtuți date de Dumnezeu și ai împodobit lumea cu cinstitele tale chinuri. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Vestitul mucenic înțelegând mrejele înșelăciunii întinse pe pământ, umbla pretutindenea întărind prin har și cu învățături sufletele credincioșilor. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).  Din prisosul milostivirii plecând cerurile, S-a pogorât Fiul lui Dumnezeu și S-a întrupat din Tine, Preacurată, ca să mântuiască pe oameni de înșelăciunea șarpelui. Amin!”

ACTUAL


Pastila pentru suflet


Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda zilei
Rugăciunea zileiRugăciunea la sărbătoarea Aflării moaștelor sfinților mucenici din Evghenia„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii și despărțind marea și pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu. Izbăvește-mă, Fecioară Maică, de vrăjmașii văzuți și nevăzuți, Ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul văzut, Care era Nevăzut; și cu liniștea ta potolește valul patimilor mele, tu Singura Îndreptare a oamenilor. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”

ACTUAL