Boloș și Budăi, noi negocieri la Bruxelles pe tema pensiilor speciale

Boloș și Budăi, noi negocieri la Bruxelles pe tema pensiilor speciale - România riscă să piardă bani din PNRR

Marius Budăi și Marcel Boloș merg săptămâna viitoare la Bruxelles, pentru o nouă rundă de negocieri cu Comisia Europeană. Totul după ce oficialii europeni au criticat dur reforma pensiilor speciale care a trecut deja de Senat. Astfel, specialii vor ieși la pensie cu 65% din totalul veniturilor realizate în ultimul an de activitate, cu excepția magistraților, care vor primi 80%. 

ACTUAL











Maria Catinca Nistor (FB)
Șefa ICR Londra, demisă după ce a sfidat cu prestațiile hilare și chiria de fițe, plătită din banii statului
Parlamentul a revocat-o pe Catinca Nistor de la șefia Institutului Cultural Român din Londra. La nici un an de când a preluat mandatul, Catinca Nistor a fost constant în atenția publică. Ea a refuzat apartamentul gratuit și a pus statul să îi plătească o chirie de 6.500 de euro lunar pentru un apartament într-o zonă exclusivistă a Londrei. În martie, ea a stârnit o altă controversă după ce s-a dat în stambă în timpul unui eveniment organizat de ziua mărțișorului. 

ACTUAL












CULTURĂ

Nicu Covaci
Nicu Covaci a contestat examenul picat la Uniunea Compozitorilor: „O să fac un scandal mare, eu nu mă dau bătut"
Nicu Covaci a depus contestație după ce a picat examenul la Uniunea Compozitorilor și a rămas fără pensie. Marele compozitor susține că nu se lasă învins. Decizia de a depune contestație vine după ce Horia Moculescu a declarat că a fost persecutat de Uniune. Covaci a obținut potrivit celor de uniunea compozitorilor la examenul de admitere doar nota 7.60, iar nota de promovare este de 8. 

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou
SĂRBĂTOARE 28 martie: Un sfânt important e sărbătorit astăzi - Ce spune calendarul ortodox - Zi de POST
Cuviosul Ilarion a fost staretul manastirii Pelechit din Helespont, in Asia. Plin fiind de Duhul Sfant, el a stralucit ca un soare printre oameni, vindecandu-i de boli si curatindu-i de duhurile cele necurate. Acest barbat dumnezeiesc a luat mai apoi mucenicia in timpul lui Leon Armeanul (813-820) care pornise din nou prigonirile contra aparatorilor sfintelor icoane. Impreuna cu alti patruzeci de monahi Cuviosul Ilarion a fost alungat in surghiun la Efes, si acolo a pierit in temnita.


Sfântă Muceniță Matroana din Tesalonic
SĂRBĂTOARE 27 martie - Zi cu importanță deosebită în calendarul ortodox: o mare sfântă este pomenită astăzi - Zi de POST
Sfanta Matrona a fost o copila saraca si orfana, roaba in casa unei evreice cu suflet rau, din Tesalonic. Aceasta neincetat isi batea joc de credinta Matronei, si tot timpul cauta toate mijloacele pentru a o face sa se lepede de Hristos si sa mearga impreuna cu ea la sinagoga. Cand Pautilla, stapana Matroanei a auzit ca sluga sa merge in ascuns la biserica crestinilor, i-a zis: "Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastra, ci te-ai dus la biserica crestineasca?" La aceasta intrebare Matroana a raspuns: "De vreme ce Dumnezeu este in biserica crestineasca, iar de la sinagoga iudaica s-a departat, nu ma duc la sinagoga, ci la biserica".

EDUCAŢIE





MEDIU




Cutremure in lant Foto: Profi Media
Cutremure în lanț, în România, duminică dimineață: Cel mai puternic, de magnitudine 3,9 - Toate zonele afectate - HARTA
Cutremure în lanț în România în doar trei ore. Trei cutremure s-au produs duminică dimineață, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentu Fizica Pământului. În toată săptămâna au avut loc nu mai puțin de 25 de cutremure, iar cel mai puternic a fost cel de luni cu magnitudinea de 4,9 care a produs mai multe replici, transmite Realitatea PLUS.

SOCIAL




Foto: Profimedia
Ce credeau despre noi vecinii de la nord, înainte de 24 februarie 2022: „România era percepută ca un stat sărac și corupt”
24 februarie 2022, data lansării ofensivei Kremlinului asupra Ucrainei, a însemnat și schimbarea semnificativa a percepției ucrainenilor cu privire la țările vecine. Serhii Gerasimchuk, expert în cadrul ONG-ului ucrainean Foreign Policy Council “Ukrainian Prism”, susţine că o ''adevărată descoperire'' în acest context a fost România, care până acum a fost o mare necunoscută pentru majoritatea cetățenilor ucraineni.

SĂNĂTATE


Vaccin antiCovid / Foto: Profimedia
Răsturnare de situație în cazul vaccinării anti-COVID la copii! OMS actualizează recomandările: Ce VARIANTĂ iau în calcul experții
Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccinurile anti-Covid, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care lucrează zilele acestea la actualizarea recomandările pentru următoarea etapă a pandemiei, pe măsură ce lumea se adaptează la convieţuirea permanentă cu virusulul care a dat peste cap viața întregii planete, în 2020. 



ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE