UPDATE 13:00 Operațiune majoră împotriva traficului ilegal de arme în Ucraina
Autoritățile ucrainene efectuează în jur de 1.000 de percheziții la nivel național, joi, pentru într-o operațiune menită să oprească traficul ilegal de arme și muniție, a anunțat poliția, potrivit AFP.
Proliferarea armelor în țara devastată de războiul Rusiei a stârnit preocupări legate de traficul cu armament atât în interiorul Ucrainei, cât și în rândul aliaților săi occidentali.
UPDATE 12:00 - Prima reacție a Kremlinului, după ce Trump l-a somat pe Putin să pună capăt războiului
Kremlinul a declarat joi că nu vede nimic nou în amenințarea președintelui american Donald Trump de a aplica Rusiei noi sancțiuni și tarife vamale dacă nu acceptă să pună capăt războiului din Ucraina, informează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Trump a aplicat adesea sancțiuni împotriva Rusiei în primul său mandat de președinte. Peskov a reiterat că Rusia este pregătită pentru un dialog egal și reciproc respectuos cu SUA.
UPDATE 10:10 - Putin a asigurat că Moscova poate continua să lupte atâta timp cât este necesar, dar economia Rusiei suferă, din cauza lipsei forței de muncă și a ratelor ridicate ale dobânzilor, introduse de banca centrală pentru a combate inflația tot mai mare, scrie Reuters.
UPDATE 8:50 - Un mort şi 16 răniţi în sudul Ucrainei, într-un atac rus cu rachetă la Zaporojie
Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte 16 au fost rănite într-un atac rus în oraşul Zaporojie, în sudul Ucrainei, în noaptea de miercuri spre joi, anunţă guvernatorul regiunii, relatează AFP.
UPDATE 6:40 - Ajutorul acordat Ucrainei a devenit un subiect major de dispută în perioada premergătoare alegerilor parlamentare germane din 23 februarie, dezbinând partidele, inclusiv rămăşiţele coaliţiei de guvernare a lui Olaf Scholz.
UPDATE 5:20 - Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează faptul că presa rusă dezinformează pe subiectul atacurilor recente, din noaptea de joi, 16 ianuarie, spre vineri, 17 ianuarie, executate cu drone de forțele Federației Ruse asupra infrastructurii portuare civile din Ucraina, în proximitatea graniței cu România.
Potrivit unui comunicat al MApN transmis miercuri, campania de dezinformare rusă folosește informații false sau scoase din context și inventează situații inexistente pentru a manipula adevărul și a influența opinia publică.
\"Articolele publicate de presa din Rusia plasează atacul ilegal executat de propriile forțe asupra porturilor civile ucrainene cu o zi mai târziu, respectiv vineri, 17 ianuarie, spre sâmbătă, 18 ianuarie, și acreditează, fără nicio bază reală, ideea că forțele militare ale Armatei României ar fi intervenit în desfășurarea evenimentelor, prin executarea de foc asupra dronelor rusești cu mijloace de lovire dispuse pe teritoriul național al României. În scenariul fantezist se afirmă, fără nicio legătură cu realitatea, că obiectivul atacurilor ruse ar fi fost, de fapt, o operațiune de tranzit de militari români (potrivit unei surse de propagandă) sau de mercenari români (așa cum afirmă o alta), transportați cu ambarcațiuni de pe malul românesc pe cel ucrainean. \"Atacul\" descris de materialul de propagandă, care ar fi fost ordonat de la vârful armatei ruse, ar fi provocat numeroase victime de partea română, morți și răniți. În scenariul de la Kremlin apar și elicoptere ale Forțelor Aeriene Române care ar fi intervenit pentru evacuarea așa-zișilor răniți și sprijinirea cu foc a intervenției forțelor ucrainene de pe celălalt mal\", conform comunicatului.
Față de cele arătate, MApN punctează că deși absurdă și implauzibilă, această \"știre\" se înscrie în tiparul operațiunilor ruse de influențare și manipulare executate în prezent în spațiul public românesc și aliat.
\" Oricât de stângaci ar fi redactată și oricâte erori evidente ar conține, știrea falsă este amplificată în spațiul public țintit prin algoritmi și agenți umani afiliați, pe multiple canale de propagandă. Ulterior, sunt generate reacții oficiale sau analize ale unor așa-ziși \"experți\", care sunt, la rândul lor, fructificate de sistemul de amplificare în mediul online, în special pe platformele digitale de comunicare \", explică MApN.
Sursa citată avertizează că aceste operațiuni vizează, în primul rând, opinia publică din România și, prin extensie, din spațiul NATO, care este manipulată să creadă că NATO urmărește să intre în război cu Rusia și că România este împinsă în acest conflict.
\"Acest narativ de propagandă este conjugat cu altele, cum ar fi așa-zisele intenții de folosire a bazelor militare din România pentru pregătirea unor operații ofensive, pregătirile făcute în secret de autoritățile de la București pentru trimiterea de militari români pe frontul din Ucraina și altele, pe care le-am semnalat în mod constant pe această platformă de combatere a dezinformării\", se spune în comunicat.
În același timp, completează MApN, acest tip de dezinformare țintește și publicul intern rus, care este hrănit în mitul cetății asediate, fiind manipulat să creadă că Rusia este în pericol de a fi atacată de NATO și că în Ucraina militarii ruși din forțele de invazie luptă, în așa-zisa \"operațiune militară specială\", împotriva NATO.
\"Reiterăm faptul că realitatea pe care propaganda rusă și vectorii de propagare din spațiul public românesc și euro-atlantic încearcă să o acopere prin aceste acțiuni de dezinformare și manipulare este că Federația Rusă, în disprețul total al normelor internaționale, a militarizat Marea Neagră, a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea în 2014, iar din 2022 este angajată într-un război ilegal de agresiune împotriva unui vecin suveran. Războiul brutal pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei este doar o dimensiune a asaltului pe care Rusia îl dă lumii democratice și libere. În paralel, Federația Rusă este angajată într-un set persistent de acțiuni hibride împotriva unor țări membre NATO, UE și a altor state din regiunea Mării Negre\", conform comunicatului.
Nu în ultimul rând, MApN atrage atenția că \"este de așteptat ca, în perioada următoare, știrea falsă prezentată în acest material să fie preluată și amplificată și de vectorii propagandei ruse care acționează din interiorul spațiului public românesc și amplificată, în special pe platformele digitale\".