Articolele din categoria CULTURĂ:

Alexandru Muraru: PSD a sabotat constant cultura. Partidul copiază soluțiile liberale, iar asta este singura lor „viziune”. Foto/Arhivă
Alexandru Muraru: PSD a sabotat constant cultura. Partidul copiază soluțiile liberale, iar asta este singura lor „viziune”
Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, a criticat felul în care PSD s-a raportat la cultură, cât timp scaunul Ministerului a fost ocupat de un ministru PSD. Acesta precizează faptul că toate monumentele esențiale au fost restaurate sub egida Ministerului Culturii, condus de Raluca Turcan, deplângând felul în care Marcel Ciolacu și PSD preiau meritele PNL fără să aducă soluții noi.
Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac a fost distinsă cu Premiul Cititorului la Gala Angelus pentru romanul „Grădina de sticlă”. Foto/Facebook Editura Cartier
Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac a fost distinsă cu Premiul Cititorului la Gala Angelus pentru romanul „Grădina de sticlă”
Versiunea poloneză a romanului „Grădina de sticlă” (Szklany ogród) de Tatiana Ţîbuleac, în traducerea lui Kazimierz Jurczak, a fost distinsă cu Premiul „Natalia Gorbanevskaia” în cadrul Galei Premiului Literar al Europei Centrale Angelus, desfăşurată la Wrocław în data de 19 octombrie. Prestigiosul premiu reprezintă alegerea cititorilor care au avut ocazia să voteze romanul preferat online, în perioada 1-18 octombrie.
Credincioșii din București se pot închina la Moaștele Sf. Maria Magdalena la Parohia Bariera Rahovei
Credincioșii din București se pot închina la Moaștele Sf. Maria Magdalena la Parohia Bariera Rahovei. Programul complet al evenimentelor religioase
În perioada 12-14 octombrie 2024, Parohia Bariera Rahovei din București va marca o sărbătoare deosebită, cu ocazia hramului închinat ocrotitoarei sale, Sfânta Cuvioasă Parascheva. În cadrul acestui eveniment, sub binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh, vor fi aduse spre închinare moaștele Sfintei Maria Magdalena de la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman. Aceasta este o oportunitate rară pentru credincioși de a participa la slujbe și procesiuni cu o mare încărcătură spirituală.
Elena si Nicolae Ceaușescu intr-un tablou omagial
Elena Ceaușescu era mai mult CIUMĂ decât MUMĂ. Ce plan cinic avea pentru minerii din Valea Jiului
Propaganda regimului comunist o înfățișa pe Elena Ceaușescu drept "femeie comuniste, soție, bună mamă", însă toți cei care au cunocut-o o descriu drept o femeie rea, ranchiunoasă și răzbunătoare față de cei care-i stăteau în cale și nepăsătoare față de suferințele clasei muncitoare, din rândul căreia se revendica.Un exemplu despre "grija maternă" pe care o purta oamenilor este relatat de un fost ministru și membru al nomenclaturii comuniste, Cornel Burtica
Coperta volumului - Ciudatenii amoroase din Bucurestiul fanariot, Doina Rusti
Căsătoria între două FEMEI care a zguduit Bucureștiul fanariot. Vodă, chemat să facă dreptate într-un caz nemaiauzit
Pe la 1800, în plină perioadă fanariotă, o veste care părea de neconceput la vremea respectivă a zguduit Bucureștiul: două femei au fost la un pas de a-și uni destinele, chiar în fața unui preot, folosindu-se de deghizarea uneia dintre partenere în bărbat. Povestea a ajuns la judecata Divanului Domnescu, un fel de Înaltă Curte de Justiție la vremea respectivă.
Familia Ceaușescu pe Litoral, la Neptun (sursa foto: Evenimentul istoric)
Elena Ceaușescu și rețeaua MENAJERELOR. Informatoarele „Savantei” băgau spaima în securiști și secretari de partid
În folclorul „Epocii de Aur”, Elena Ceaușescu apare drept omul negru, cea care “l-a stricat” pe Nicolae. Lipsită de cultură, cu o capacitate intelectuală redusă și frustrată de aspectul fizic, soția fostului lider comunist a compensat printr-o ambiție toxică de a parveni. Suspicioasă și răzbunătoare, Elena Ceaușescu și-a creat propriul sistem de a se informa prin intermediul personalului care deservea locuințele de protocol ale familie, dar și ale celorlalți lideri comuniști. Unul dintre șefii serviciului care se ocupa direct de paza cuplului prezidențial relata, în amintirile sale, că rețeaua menajerelor devenise atât de influentă, încât până și securiștilor sau nomenclaturiștilor le era teamă.
Secțiunea „Istorie și Cinema” BIFF 2024 vine cu două filme de excepție: ”Tovarășu” și ”Enigmele României”
Secțiunea „Istorie și Cinema” BIFF 2024 vine cu două filme de excepție: ”Tovarășu” și ”Enigmele României”
Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF - www.biff.com.ro), singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, a intrat în linie dreaptă. Evenimentul se desfășoară între 19 și 29 septembrie 2024 și aduce în fața publicului din capitală, în premieră națională, filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu alături de o serie de evenimente și de proiecții organizate special pentru această ediție.
Florin Zamfirescu: Analfabeții au luat toată puterea.Adevărul, vopsit cu vopseaua groasă a minciunii
Actorul Florin Zamfirescu, la Culisele Statului Paralel: „România nu mai are alți oameni decât un covrigar din Buzău?”
Actorul Florin Zamfirescu, invitat în emisiunea Culisele Statului Paralel, a făcut declarații dure despre clasa politică românească, adresându-se direct publicului cu un mesaj de indignare față de promisiunile politicienilor. „Acești politicieni români, drag popor, ne-au stat în față, ne-au păcălit cu diferite promisiuni”, a spus Zamfirescu, criticând încercările acestora de a obține din nou sprijinul public prin promisiuni nesincere.
„Tovarășu’”, la BIFF. Documentarul care dezvăluie secretele neștiute ale lui Nicolae Ceaușescu
„Tovarășu’”, la BIFF. Documentarul care dezvăluie secretele neștiute ale lui Nicolae Ceaușescu
Documentarul „TOVARĂȘU’: FACEREA, GLORIA ȘI DESFACEREA UNUI DICTATOR” va fi proiectat la cea de-a XX-a ediție aniversară a Bucharest International Film Festival (BIFF), ce se va desfășura între 19 și 29 septembrie 2024. Filmul, realizat de „Chainsaw film productions”, promite să fie unul dintre punctele culminante ale secțiunii „Istorie și cinema”, va oferi o privire profundă asupra vieții și carierei unuia dintre cei mai controversați lideri ai secolului XX: Nicolae Ceaușescu.
Căutările sunt corelate cu anumite concursuri TV de cultură generală
Ce cuvinte au căutat românii online în luna august? Ce înseamnă "ntru" si "ozeneu", printre cele mai frecvente întrebări
Motoarele de căutare au devenit cel mai utilizat instrument atunci când căutăm diverse explicații sau definiții. Pe lângă faptul că este o modalitate comodă și rapidă, atunci când este folosită, căutarea pe Google oferă și o informare completă asupra subiectului. Site-ul dexonline a realizat o astfel de statistică a celor ai căutate definiții în luna august.