Articolele din categoria CULTURĂ:

Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda zilei
 Rugăciunea zileiRugăciune pentru protejarea familiei„Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Vasile. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele lor și ne protejezi familiile celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere, Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine, Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri. De sus primind Dumnezeiasca descoperire, ai ieșit,  înțeleptule, din mijlocul tulburărilor; și cuviincios sihăstrind, ai primit lucrarea minunilor și a protejării celor ce te cinstesc. Sfinte Vasile Preafericite și Preasfințite, roagă-te la Dumnezeu pentru noi și cere-i ferirea de rele și necazuri, acum și pururea și-n vecii vecilor, Amin!”
Înmormântatea lui Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț (sursă foto: Cineclic.ro)
Cutremur 4 Martie 1977 | Imagini-document de la înmormântarea lui Toma Caragiu. Ceaușescu a interzis filmul despre tragedie - VIDEO
Astăzi se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, cea mai devastatoare catastrofă natură care a lovit România în perioada postbelică. Peste 1.500 de oameni au pierit și alți 11 mii au fost răniți în cele 55 de secunde infernale. Bucureștiul a fost transformat în ruină, iar sub ele și-au găsit sfârșitul o serie de personalități, precum actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț sau cântăreața Doina Badea. Regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, chiar dacă s-a mobilizat exemplar, a ținut secrete rapoartele care indicau cifrele exacte, în încercarea de a ascunde proporțiile dezastrului. Din aceleași motiv, un film realizat de Dan Pița, în care sunt surprinse momente dramatice, precum înmormântarea lui Toma Caragiu și peisajele apocaliptice din București, a fost interzis de cenzură, de teama unei reacții negative a populației.
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda așteptării
Rugăciunea zileiRugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin!” 
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda zilei
Rugăciunea zileiRugăciunea la sărbătoarea Aflării moaștelor sfinților mucenici din Evghenia„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Pe Faraon cel ce se purta pe car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut oarecând minuni, lovind în chipul Crucii și despărțind marea și pe Israel cel ce fugea pedestru l-a mântuit; pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu. Izbăvește-mă, Fecioară Maică, de vrăjmașii văzuți și nevăzuți, Ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul văzut, Care era Nevăzut; și cu liniștea ta potolește valul patimilor mele, tu Singura Îndreptare a oamenilor. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda raiului și iadului
Rugăciunea zileiRugăciunea Sfântului Mucenic Teodor,”Mari sunt faptele credinței! În izvorul văpăii ca într-o apă de odihnă Sfântul Mucenic Teodor s-a bucurat. Că în foc cu totul fiind ars, ca o pâine plăcută Preasfintei Treimi s-a adus. Pentru rugăciunile lui, Hristoase Dumnezeule, mântuiește sufletele noastre. Luptând până la capăt, mucenice al lui Hristos, lupta cea Dumnezeiască și călătoria săvârșind-o, păzind credința, ai aflat cununa Dumnezeieștii Dreptăți. Făcându-te dănțuitor ceresc împreună cu cei fără de trupuri, mărite, izbăvește de primejdii și de necazuri pe cei de pe pământ, care te cheamă într- un ajutor să le luminezi mințile și sufletele. Primind asupra ta toată într-armarea cea Dumnezeiască și surpând înșelăciunea cea idolească, pe îngeri i-ai îndemnat să laude nevoințele tale; că aprinzându-ți cugetul de Dumnezeiasca dragoste, către moartea cea prin foc cu vitejie ai îndrăznit. Pentru aceasta, ca un purtător de nume de dar al lui Dumnezeu, împărțești daruri Dumnezeiești celor ce cer de la tine, purtătorule de biruință, mucenice Teodor Tiron, Roagă pe Hristos Dumnezeu, iertare de greșeli să dăruiască, luminarea minților și sufletelor celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Amin!”
Semnul crucii
Cea mai mare greşeală pe care o faci când te închini. E mare păcat - Aşa se face, de fapt, corect semnul crucii
Unii dintre credincioşii, de cele mai multe ori, îşi fac semnul crucii incorect. Pe unul îl vezi că-şi face semnul crucii că şi cum ar alungă muşte sau ar cânta la cobză, altul îşi împreunează degetele ca şi cum nu şi-ar face semnul crucii ci ar vrea să presare sare peste el. Nici nu trebuie să mai amintim greşeală cea mai frecvenţa în care mâna nu mai ajunge până în dreptul umărului ci este oprită undeva lângă gât. 
Cumințenia Pământului / Foto: Profi Media
Nicolae Ciucă: Brâncuși a lăsat în urmă un valoros patrimoniu care impresionează prin universalitate
Premierul Nicolae Ciucă a transmis duminică un mesaj cu prilejul Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi, afirmând că, prin operele sale, marele sculptor şi-a creat propria identitate artistică, revoluţionând chiar arta sculpturii, şi a lăsat în urmă un valoros patrimoniu care impresionează prin universalitate, dar, în acelaşi timp, poartă amprenta înţelepciunii şi simplităţii ţăranului român.