Articolele din categoria CULTURĂ:

Raluca Turcan Foto: INQUAM/Octav Ganea
Raluca Turcan trage un semnal de alarmă: Cifrele arată îngrijorător pentru noi, ca țară
Ministra Culturii Raluca Turcan afirmă că în România „cifrele arată îngrijorător” în ceea ce priveşte apetenţa oamenilor pentru cultură, ea invocând statistici care arată că trei sferturi din populaţie nu au mers niciodată la bibliotecă, iar şase din zece români nu merg la spectacole de teatru sau muzică. „Dacă vom ajunge să lăsăm cultura deoparte, educaţia între paranteze, să subfinanţăm în continuare cultura, vom ajunge să tragem semnale de alarmă când este prea târziu”, spune ea.
Sfantul si Dreptul Simeon si Sfanta Prorocita Ana
Sărbătoare 3 februarie: Zi mare în calendarul ortodox din România. Ce sfânt este pomenit astăzi
Vechiul Testament a fost tradus din limba ebraica in limba greaca de 70 de intelepti, din porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului. Potrivit Traditiei, printre acestia s-a numarat si Sfantul si Dreptul Simeon. In momentul in care a ajuns la textul din Isaia 7,14: "Iata fecioara va lua in pantece si va naste fiu“, a inlocuit cuvantul "fecioara" cu "femeie", gandind ca nu este posibil ca o fecioara sa nasca. Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26). La 40 de zile de la nasterea lui Hristos, se implineste fagaduinta facuta de Dumnezeu, caci Sfantul si Dreptul Simeon, indemnat de Duhul Sfant, va lua in brate pe Cel nascut din Fecioara si va spune: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta". "Acum slobozeste" inseamna acum am inteles ca s-a implinit ceea ce s-a fagaduit. Aceasta rugaciune "Acum slobozeste", este rostita de noi, la fiecare slujba a Vecerniei, adica la inceputul unei zile liturgice.
Sfinții Trei Ierarhi
Sărbătoare 30 ianuarie. Cruce roșie în calendarul ortodox. Mari sfinți pomeniți astăzi
Spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare disputa legata de cei trei ierarhi, pe care ii praznuim pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa cativa ani de la declansarea neintelegerilor, cei trei sfinti au inceput sa i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. In cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna.
Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul
Sărbătoare 29 ianuarie: un mare sfânt este pomenit în calendarul ortodox
Nu cunoastem cu exactitate data nasterii Sfantului Ignatie Teoforul, insa, cunoastem data trecerii sale la cele vesnice: 20 decembrie, anul 107 d. Hr. Impreuna cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfantului Ioan Evanghelistul. Se crede ca a fost hirotonit episcop de Sfantul Apostol Petru. Numele "Teoforul” inseamna "purtator de Dumnezeu“. Potrivit traditiei ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat in brate pentru a-l arata ucenicilor Sai ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).
Petru Romoșan: Falsurile lui Adrian Năstase și decriptarea unei mari imposturi
Petru Romoșan: Falsurile lui Adrian Năstase și decriptarea unei mari imposturi
Adrian Năstase s-a supărat. Își retrage falsurile de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR). În semn de protest. Un protest curajos și original. De fapt a dat-o în bară. Nu a reușit să-și certifice falsurile penibile cu ajutorul marelui muzeu din buricul Bucureștilor. Care a devenit galeria de artă privată a altui impostor, Călin Stegerean, directorul cel mai incompetent, cel mai nepotrivit, al prestigiosului muzeu din ultimii 75 de ani. E oricum de necrezut că un asemenea ipochimen se află la un al doilea mandat în fruntea MNAR. Un editorial solidnews.ro semnat Petru Romoșan. 
Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion
Sărbătoare 25 ianuarie. Zi cu însemnătate deosebită pentru credincioși. Cruce neagră în calendar
Sfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut intr-o familie aristocratica la Arianz, in partea de sud-vest a Capadociei, in vecinatatea cetatii Nazianz. Tatal sau este convertit la crestinism de sotia sa Nona si ajunge mai tarziu episcop de Nazianz. Sfantul Grigorie a studiat in Cezareea Capadociei, in Cezareea Palestinei si in scoala Alexandriei Egiptului. Si-a completat studiile la Atena, unde a stat 10 ani. In timpul studiilor se imprieteneste cu Sfantul Vasile cel Mare.
Sfanta Xenia
Sărbătoare 24 ianuarie. Ce sfântă este pomenită astăzi în calendarul ortodox. Zi de post
Sfanta Xenia era originara din Roma. In momentul in care parintii au hotarat sa o marite, ea a ales sa fuga impreuna cu doua slujitoare in Insula Cos. Face acest lucru din dragoste fata de Hristos, caci pentru ea adevarata logodna era unirea cu El. Renunta la numele Eusebia si isi ia numele de Xenia, care se talcuieste "straina", vrand sa arate prin acest gest, ca se instraineaza de lumea aceasta. In urma rugaciunilor, il intalneste pe ieromonahul Pavel, iar la indemnul acestuia se stabileste in cetatea Milassa din Careia si imbraca haina monahala. Aici va ridica o bisericuta inchinata Sfantului Mucenic Stefan. Va fi locul in care se va nevoi impreuna cu cele doua slujitoare si cu alte fecioare.
Biserica săsească din Biertan, o bijuterie arhitecturală. Foto/Profimedia
Ușa unei biserici din Transilvania deține recordul de „cea mai complicată încuietoare din lume”
Biserica din localitatea sibiană Biertan deține recordul mondial la ușa cu cea mai complicată încuietoare. Construită la 1515, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internațională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială. Cu acest prilej, a primit un premiu pentru frumoasa şi complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.
Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste
SĂRBĂTOARE 11 ianuarie: Ce sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox. Cruce neagră
Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trait in perioada secolelor V-VI. S-a nascut in satul Mogarisos din tinutul Capadociei, in estul Turciei de astazi. Tatal sau se numea Proeresie si mama sa Evloghia, si erau amandoi credinciosi si cucernici. Intra de tanar in monahism, la o manastire din Ierusalim. Dupa ce petrece alaturi de pustnicul Longhin, se retrage intr-o pestera din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hranit doar cu ierburi salbatice si legume. Datorita vietii sale, aduna in jurul sau multi ucenici. Va ridica o manastire langa pestera in care vietuia, unde va pune bazele vietii monahale de obste. De aici si supranumele de "incepator al vietii de obste" - "chinoviarhul". Numarul persoanelor prezente in lavra Sfantului Teodosie ajunsese la 700, iar slujbele se savarseau in mai multe limbi (greaca, georgiana, armeana).