„ENESCU, jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, câștigător la categoria „Cea mai bună muzică originală de film” la ISFMF, Croația Echipa filmului „Enescu, jupuit de viu” se află în Croația, la International Sound & Film Music Festival - ISFMF, unde primul film artistic despre George Enescu a câștigat marele premiu la categoria „Cea mai bună muzică originală de film”, în frunte cu Sebastian Androne-Nakanishi, compozitorul muzicii originale din film.
Alexandru Muraru: PSD a sabotat constant cultura. Partidul copiază soluțiile liberale, iar asta este singura lor „viziune” Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, a criticat felul în care PSD s-a raportat la cultură, cât timp scaunul Ministerului a fost ocupat de un ministru PSD. Acesta precizează faptul că toate monumentele esențiale au fost restaurate sub egida Ministerului Culturii, condus de Raluca Turcan, deplângând felul în care Marcel Ciolacu și PSD preiau meritele PNL fără să aducă soluții noi.
Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac a fost distinsă cu Premiul Cititorului la Gala Angelus pentru romanul „Grădina de sticlă” Versiunea poloneză a romanului „Grădina de sticlă” (Szklany ogród) de Tatiana Ţîbuleac, în traducerea lui Kazimierz Jurczak, a fost distinsă cu Premiul „Natalia Gorbanevskaia” în cadrul Galei Premiului Literar al Europei Centrale Angelus, desfăşurată la Wrocław în data de 19 octombrie. Prestigiosul premiu reprezintă alegerea cititorilor care au avut ocazia să voteze romanul preferat online, în perioada 1-18 octombrie.
A fost descoperită o nouă lume! Arheologii confirmă vechi mituri zapotece O echipă de arheologi din cadrul Proiectului Lyobaa a realizat o descoperire revoluționară sub situl arheologic Mitla, situat în Valea Oaxaca, Mexic.
Catedrala Notre Dame, redeschisă la cinci ani de la incendiu Catedrala Notre Dame din Paris se redeschide la cinci ani de la incendiul devastator care a distrus complet turla și altarul. Un eveniment grandios va marca momentul, iar la ceremonie va fi prezent și președintele Emmanuel Macron.
O nouă atracție culturală în București. Cum arată „Metroul de poveste” și pe ce magistrală va circula Bucureștiul oferă locuitorilor săi și vizitatorilor o experiență deosebită: o călătorie cu "metroul de poveste", un proiect care îmbină transportul public cu educația culturală.
Sarmizegetusa Regia va fi închisă turiștilor. Ce au transmis autoritățile Sarmizegetusa Regia va fi închisă turiștilor până în luna decembrie a acestui an. Totul din cauza unor lucrări de renovare și restaurare ale sitului arheologic.
Credincioșii din București se pot închina la Moaștele Sf. Maria Magdalena la Parohia Bariera Rahovei. Programul complet al evenimentelor religioase În perioada 12-14 octombrie 2024, Parohia Bariera Rahovei din București va marca o sărbătoare deosebită, cu ocazia hramului închinat ocrotitoarei sale, Sfânta Cuvioasă Parascheva. În cadrul acestui eveniment, sub binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh, vor fi aduse spre închinare moaștele Sfintei Maria Magdalena de la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman. Aceasta este o oportunitate rară pentru credincioși de a participa la slujbe și procesiuni cu o mare încărcătură spirituală.
Târgul Pâinii, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", în acest weekend Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", din Capitală, invită publicul, sâmbătă şi duminică, la Târgul Pâinii. La eveniment vor participa numeroși producători din industria de panificație, dar și oficialități. Toți doritorii sunt invitatți la evenimentul la care vor avea loc inclusiv spectacole folclorice.
Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis, sâmbătă, 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației. Totodată, președintele a acordat o serie de decrete de decorare pentru mai multe instituții de învățământ din țară.
Pink Floyd și-a vândut drepturile asupra muzicii. Suma uriașă primită de legendara formație Legendara formație britanică și-a vândut toate drepturile muzicale către Sony pentru 400 de milioane de dolari, aproximativ 300 de milioane de lire sterline. Acordul îi oferă Sony Music control asupra numelui și imaginii trupei rock, precum și asupra catalogului muzical impresionant.
Sute de mii de oameni sunt așteptați la racla Sfintei Parascheva. Oamenii stau chiar și 3 zile la coadă Sute de mii de oameni din toate colțurile țării sunt așteptați la Iași, începând de astăzi, pentru a se ruga la racla cu sfintele moaște ale cuvioasei Parascheva. Deja s-a format un rând lung, dar credincioșii s-au înarmat cu răbdare și voie bună.
Elena Ceaușescu era mai mult CIUMĂ decât MUMĂ. Ce plan cinic avea pentru minerii din Valea Jiului Propaganda regimului comunist o înfățișa pe Elena Ceaușescu drept "femeie comuniste, soție, bună mamă", însă toți cei care au cunocut-o o descriu drept o femeie rea, ranchiunoasă și răzbunătoare față de cei care-i stăteau în cale și nepăsătoare față de suferințele clasei muncitoare, din rândul căreia se revendica.Un exemplu despre "grija maternă" pe care o purta oamenilor este relatat de un fost ministru și membru al nomenclaturii comuniste, Cornel Burtica
Căsătoria între două FEMEI care a zguduit Bucureștiul fanariot. Vodă, chemat să facă dreptate într-un caz nemaiauzit Pe la 1800, în plină perioadă fanariotă, o veste care părea de neconceput la vremea respectivă a zguduit Bucureștiul: două femei au fost la un pas de a-și uni destinele, chiar în fața unui preot, folosindu-se de deghizarea uneia dintre partenere în bărbat. Povestea a ajuns la judecata Divanului Domnescu, un fel de Înaltă Curte de Justiție la vremea respectivă.
Elena Ceaușescu și rețeaua MENAJERELOR. Informatoarele „Savantei” băgau spaima în securiști și secretari de partid În folclorul „Epocii de Aur”, Elena Ceaușescu apare drept omul negru, cea care “l-a stricat” pe Nicolae. Lipsită de cultură, cu o capacitate intelectuală redusă și frustrată de aspectul fizic, soția fostului lider comunist a compensat printr-o ambiție toxică de a parveni. Suspicioasă și răzbunătoare, Elena Ceaușescu și-a creat propriul sistem de a se informa prin intermediul personalului care deservea locuințele de protocol ale familie, dar și ale celorlalți lideri comuniști. Unul dintre șefii serviciului care se ocupa direct de paza cuplului prezidențial relata, în amintirile sale, că rețeaua menajerelor devenise atât de influentă, încât până și securiștilor sau nomenclaturiștilor le era teamă.
Doliu uriaș în teatrul românesc! Un îndrăgit actor al Teatrului Național București s-a stins din viață Doliu în teatrul românesc. Liviu Crăciun, actor al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, a murit la vârsta de 89 de ani. Un anunț privind trecerea în neființă a regretatului actor a fost făcut marți, pe pagina de Facebook a instituției de cultură.
Secțiunea „Istorie și Cinema” BIFF 2024 vine cu două filme de excepție: ”Tovarășu” și ”Enigmele României” Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF - www.biff.com.ro), singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, a intrat în linie dreaptă. Evenimentul se desfășoară între 19 și 29 septembrie 2024 și aduce în fața publicului din capitală, în premieră națională, filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu alături de o serie de evenimente și de proiecții organizate special pentru această ediție.
Actorul Florin Zamfirescu, la Culisele Statului Paralel: „România nu mai are alți oameni decât un covrigar din Buzău?” Actorul Florin Zamfirescu, invitat în emisiunea Culisele Statului Paralel, a făcut declarații dure despre clasa politică românească, adresându-se direct publicului cu un mesaj de indignare față de promisiunile politicienilor. „Acești politicieni români, drag popor, ne-au stat în față, ne-au păcălit cu diferite promisiuni”, a spus Zamfirescu, criticând încercările acestora de a obține din nou sprijinul public prin promisiuni nesincere.
96 de ani de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman, monumentul inscris in Cartea Recordurilor. Ce semnificații importante mai are data de 14 septembrie Pe data de 14 septembrie 2024 se împlinesc 96 de ani, de la inaugurarea Crucii de pe Caraiman, monumentul inscris in Cartea Recordurilor. Momentul coincide cu Ziua Eroilor, dar și cu sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci.
Momente emoționante la mormântul lui Nicu Covaci, la 40 de zile de la moartea legendarului artist - FOTO Momente emoționante la mormântul lui Nicu Covaci, la marcarea a 40 de zile de la moartea legendarului lider al formației Phoenix.
Doliu imens în lumea artei. A murit unul dintre cei mai apreciați pictori români Doliu imens în lumea artelor din România, la dispariția unuia dintre cei mai apreciați pictori din țară. Pictorul Gheorghe I. Anghel a încetat din viaţă, joi, la vârsta de 86 de ani.
Minune în Spania: Ce s-a întâmplat cu trupul Sfintei Tereza din Avila la 442 de ani după moarte Într-un eveniment considerat un „miracol al lui Dumnezeu”, trupul Sfintei Tereza din Avila, decedată în 1582, a fost descoperit recent într-o stare de conservare extraordinară în Spania.
Sfaturile de seamă ale unuia dintre cei mai mari filozofi romani: "Memoria scade dacă nu o foloseşti" Cicero, pe numele său întreg Marcus Tullius Cicero, se numără printre marile personalități romane, care au rămas în istorie, prin maximele sale pline de înțelepciune.
Ce mâncau oamenii acum 1.000 de ani: Diferențe între alimentele săracilor și preferințele nobilimii Acum un mileniu, dieta populației era profund influențată de resursele disponibile și de statutul social al fiecăruia. În Europa medievală, ca și în alte părți ale lumii, alimentele variate pe care le consumau oamenii reflectau clasele sociale și accesul la resurse. Sărăcimea și nobilii aveau diete extrem de diferite, în funcție de climat, cultură și poziție socială.
Succes răsunător al cinematografiei românești la Festivalul Internațional de la Veneţia! ''Anul nou care n-a fost'', cel mai bun film la secţiunea Orizzonti Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, a fost desemnat cel mai bun film la secţiunea Orizzonti în cadrul celei de-a 81-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, informează site-ul oficial al evenimentului.
Post important primit de Mircea Cărtărescu la una dintre cele mai prestigioase universități americane Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori europeni contemporani, a devenit scriitor rezident la prestigioasa Universitate Columbia New York. Anunțul a fost făcut de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
Cum trebuie să te comporți la masă. Reguli de bune maniere despre conversația în societate Cum trebuie să se desfășoare o conversație la masă și cum trebuie să te comporți în societate. Ce spune codul bunelor maniere.
„Tovarășu’”, la BIFF. Documentarul care dezvăluie secretele neștiute ale lui Nicolae Ceaușescu Documentarul „TOVARĂȘU’: FACEREA, GLORIA ȘI DESFACEREA UNUI DICTATOR” va fi proiectat la cea de-a XX-a ediție aniversară a Bucharest International Film Festival (BIFF), ce se va desfășura între 19 și 29 septembrie 2024. Filmul, realizat de „Chainsaw film productions”, promite să fie unul dintre punctele culminante ale secțiunii „Istorie și cinema”, va oferi o privire profundă asupra vieții și carierei unuia dintre cei mai controversați lideri ai secolului XX: Nicolae Ceaușescu.
Ce cuvinte au căutat românii online în luna august? Ce înseamnă "ntru" si "ozeneu", printre cele mai frecvente întrebări Motoarele de căutare au devenit cel mai utilizat instrument atunci când căutăm diverse explicații sau definiții. Pe lângă faptul că este o modalitate comodă și rapidă, atunci când este folosită, căutarea pe Google oferă și o informare completă asupra subiectului. Site-ul dexonline a realizat o astfel de statistică a celor ai căutate definiții în luna august.