Articolele din categoria CULTURĂ:

Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion
Sărbătoare 25 ianuarie. Zi cu însemnătate deosebită pentru credincioși. Cruce neagră în calendar
Sfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut intr-o familie aristocratica la Arianz, in partea de sud-vest a Capadociei, in vecinatatea cetatii Nazianz. Tatal sau este convertit la crestinism de sotia sa Nona si ajunge mai tarziu episcop de Nazianz. Sfantul Grigorie a studiat in Cezareea Capadociei, in Cezareea Palestinei si in scoala Alexandriei Egiptului. Si-a completat studiile la Atena, unde a stat 10 ani. In timpul studiilor se imprieteneste cu Sfantul Vasile cel Mare.
Sfanta Xenia
Sărbătoare 24 ianuarie. Ce sfântă este pomenită astăzi în calendarul ortodox. Zi de post
Sfanta Xenia era originara din Roma. In momentul in care parintii au hotarat sa o marite, ea a ales sa fuga impreuna cu doua slujitoare in Insula Cos. Face acest lucru din dragoste fata de Hristos, caci pentru ea adevarata logodna era unirea cu El. Renunta la numele Eusebia si isi ia numele de Xenia, care se talcuieste "straina", vrand sa arate prin acest gest, ca se instraineaza de lumea aceasta. In urma rugaciunilor, il intalneste pe ieromonahul Pavel, iar la indemnul acestuia se stabileste in cetatea Milassa din Careia si imbraca haina monahala. Aici va ridica o bisericuta inchinata Sfantului Mucenic Stefan. Va fi locul in care se va nevoi impreuna cu cele doua slujitoare si cu alte fecioare.
Biserica săsească din Biertan, o bijuterie arhitecturală. Foto/Profimedia
Ușa unei biserici din Transilvania deține recordul de „cea mai complicată încuietoare din lume”
Biserica din localitatea sibiană Biertan deține recordul mondial la ușa cu cea mai complicată încuietoare. Construită la 1515, uşa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internațională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale şi dusă la Paris, la Expoziţia Mondială. Cu acest prilej, a primit un premiu pentru frumoasa şi complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.
Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste
SĂRBĂTOARE 11 ianuarie: Ce sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox. Cruce neagră
Sfantul Cuvios Teodosie cel Mare a trait in perioada secolelor V-VI. S-a nascut in satul Mogarisos din tinutul Capadociei, in estul Turciei de astazi. Tatal sau se numea Proeresie si mama sa Evloghia, si erau amandoi credinciosi si cucernici. Intra de tanar in monahism, la o manastire din Ierusalim. Dupa ce petrece alaturi de pustnicul Longhin, se retrage intr-o pestera din apropierea Bethleemului, unde timp de 50 de ani s-a hranit doar cu ierburi salbatice si legume. Datorita vietii sale, aduna in jurul sau multi ucenici. Va ridica o manastire langa pestera in care vietuia, unde va pune bazele vietii monahale de obste. De aici si supranumele de "incepator al vietii de obste" - "chinoviarhul". Numarul persoanelor prezente in lavra Sfantului Teodosie ajunsese la 700, iar slujbele se savarseau in mai multe limbi (greaca, georgiana, armeana).
Cuviosul Antipa de la Calapodesti; Sfantul Grigorie al Nisei
SĂRBĂTOARE 10 ianuarie: Zi cu importanță deosebită în calendarul ortodox. Ce mare sfânt este pomenit astăzi
Pe data de 10 ianuarie, ortodocsii il praznuiesc pe Sfantul Antipa de la Calapodesti. Desi roman, Sf. Antipa de la Calapodesti este mai putin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de rusi si de greci. Rusii il cinstesc drept "sfant cuvios", iar grecii il cinstesc drept "sfant athonit", ca unul ce s-a distins intre calugarii de la Sfantul Munte. Biserica Ortodoxa Romana l-a trecut in randul sfintilor in urma sedintelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.
Peste tot in Europa, balena Goliath a făcut senzație
Goliath, balena care a făcut turneu prin România lui Gheorghiu-Dej. Zeci de mii de români au stat la coadă să o vadă
În urmă cu 60 de ani, românii au avut parte de un eveniment pe care mulți l-au ținut minte și l-au povestit din tată în fiu. Trupul împăiat al lui Goliath, o balenă uriașă care a fost ucisă în largul coastei Norvegiei, a poposit în numeroase orașe din România, în iarna 1963-1964. Pentru o țară în care se simțea o ușoară relaxare politică după teroarea stalinistă din anii '50, un astfel de eveniment părea o reconectare la stilul de viață occidental și mii de oameni s-au îngrămădit să-l vadă pe noul Moby Dick. 
Primele formule de calendar erau empirice (foto: Profimedia)
Cum a devenit ianuarie prima lună a anului. Romanii au făcut calculele, dar nu le-au ieșit din prima
Luna ianuarie este prima lună a calendarului gregorian, având o durată de 31 de zile. Numele, la fel ca toate celelate 11 luni ale calendarului, i-a fost dat de romani, care s-au inspirat de la ziul Ianus, cel cu 2 chipuri: unul îndreptat către anul trecut, iar altul spre cel care tomcai a început.  Dar ianuarie nu a fost dintotdeauna prima lună a anului, nici măcar pe vremea romnailor.  
Sfantul Serafim de Sarov; Sfantul Silvestru, episcopul Romei
SĂRBĂTOARE 2 ianuarie: Ce sfânt este pomenit astăzi în calendarul ortodox
Sfantul Serafim de Sarov s-a nascut la 19 iulie 1759, in orasul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. A ramas orfan de tata la varsta de 3 ani. Cand a implinit 17 ani, primind binecuvantarea mamei, a plecat sa imbratiseze viata monahala la Lavra Pecerska de la Kiev. Dupa un timp, indrumat de Parintele Dositei din pustia Kitaev, a mers sa isi petreaca restul vietii in Manastirea Sarovului. Pe 20 noiembrie 1778, tanarul Prohor a intrat in Manastirea Sarovului.
Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum)
SĂRBĂTOARE 1 ianuarie: Zi cu importantă deosebită în calendarul ortodox: un mare sfânt este pomenit astăzi
Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos - Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos se praznuieste pana astazi pentru a arata ca Domnul intru toate a luat trup asemenea noua si S-a supus randuielilor Legii si ca nimic nu a stricat din cele vechi, ci doar a implinit toate. Mantuitorul Hristos a primit aceasta pentru a implini si desavarsi randuiala Legii Vechi, astfel incat sa sa puna in loc taierea imprejur cea dupa Duh, a inimii.
Ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu (21 decembrie 1989 - Profimedia)
Ultimul Revelion cu Nicolae Ceaușescu. Ce au văzut românii la televizor? Danga-langa, Hrușcă, Șeicaru și Mirabela
În ultimii ani ai regimului comunist, programul TV din noaptea de Revelion devenise singurul moment al anului în care românii putea sta mai multe ore în fața televizoarelor, fără să fie agresați de emisiunile de ode aduse lui Nicolae și Elenei Ceaușescu. Chiar dacă programele de divertisment erau mai anoste, în ton cu perioada de restricții generalizate, ele ofereau totuși un moment de delectare, datorită vedetelor care-i făceau pe mulți să uite de griji. Momentul culminat, al trecerii dintre ani, era marcat tot de Nicolae Ceaușescu, prin mesajul său de la miezul nopții.