Articolele din categoria CULTURĂ:

Sfântul Mucenic Autonom
SĂRBĂTOARE 12 septembrie: Un mare sfânt este pomenit în calendar - Tradiția zilei
Sfantul Autonom a fost episcop in Italia. In timpul prigoanelor lui Diocletian, Sfantul Autonom a parasit Italia stabilindu-se in Bitinia (Asia Mica), in localitatea Soreus, aducand aici multi pagani la credinta crestina. Sfantul Mucenic Autonom a ridicat pentru comunitate o biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail. Pe seama acestei biserici sfantul hirotoneste pe Cornelius, un crestin plin de ravna pentru Hristos, mai intai diacon, iar mai apoi preot. Sfantul Mucenic Autonom a predicat cuvantul lui si in tinuturile Lykaonia si Isauria.
Sfanta Teodora din Alexandria; Sfantul Eufrosin bucatarul
SĂRBĂTOARE 11 septembrie: Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi cu importanță deosebită
Sfanta Teodora fiind casatorita si cazand in adulter, constientizand starea de pacat, a luat decizia de a se inchinovia la o manastire de calugari. Taindu-si parul si imbracand haine barbatesti s-a inchinoviat in manastirea Octodecatos, luandu-si numele de Teodor. A uimit obstea de monahi cu nevointele, cu postul si lacrimile de pocainta. O tanara de o moralitate indoielnica a acuzat, pe nedrept pe "Teodor" ca a lasat-o insarcinata. Monahul nu a incercat sa se dezvinovateasca primind sa plece din manastire. Sfanta a petrecut sapte ani intr-o padure pustie, crescand copilul acelei femei.
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul
Zi importantă pentru creștini! Un mare sfânt este pomenit în calendarul creștin ortodox - Zi cu cruce roșie
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.
Peste 100.000 de oameni au fost in Piața Palatului - 21 august 1968
21 august 1968. Nicolae Ceaușescu i-a sedus pe români și pe occidentali de la balcon - VIDEO
Pentru Nicolae Ceaușescu astrele nu s-au așezat niciodată mai bine ca în august 1968. Au fost câteva zile care i-au marcat întregul destin: pe 20 august s-a inaugurat linia de producție a Uzinelor Dacia, cea mai spectaculoasă investiție occidentală într-un stat comunist, iar pe 21 a ținut discursul istoric din Piața Palatului, de condamnare a intervenției brutale a URSS pentru înăbușirea „Primăverii de la Praga”. O zi mai târziu, întregul partid și-a afirmat unitatea de monolit în jurul liderului suprem, pentru ca totul să se încheie apoteotic, cu urale, mici și bere, pe 23 August. România socialistă era pe cai mari, iar Ceaușescu devenea puștiul teribil din spatele Cortinei de Fier, folosind o clasică manipulare stalinistă.