Articolele din categoria CULTURĂ:

Adormirea Maicii Domnului
SĂRBĂTOARE 15 august - Adormirea Maicii Domnului sau Sfântă Mărie Mare, sărbătoare uriașă în calendarul ortodox
Adormirea Maicii Domnului este praznuita pe 15 august. Despre aceasta sarbatoare nu gasim informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in Traditia Bisericii. Potrivit acestei Traditii, Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata: "Acestea zice Fiul tau: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare“. Dupa ce Fecioara Maria si-a cerut iertaciune de la toti, si-a dat duhul. Domnul Insusi S-a coborat din ceruri pentru a primi in mainile Sale sufletul ei cel sfant. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor si auzul surzilor s-au deschis, ologii si bolnavii s-au vindecat.
PASTILA PENTRU SUFLET - Pilda zilei de 13 august:  Pilda zilei de 13 august: Comorile fiecăruia
PASTILA PENTRU SUFLET - Pilda zilei de 13 august: Pilda zilei de 13 august: Comorile fiecăruia
Rugăciunea zilei - Rugăciune către Sfânta Întâia-Muceniță Tecla„Sfântă Tecla, întâia pătimitoare pentru Hristos și propovăduitoare a Evangheliei, privește din ceruri către noi, cei neputincioși și împovărați cu multe păcate, care cerem de la tine ajutor și călăuzire. Ceea ce din tinerețe ai slujit lui Hristos, povățuiește pe cei tineri să iubească pe Domnul și să împlinească sfintele Lui porunci. Ceea ce ai suferit pentru credință și pentru curăție, fii ocrotitoare celor nedreptățiți, alinătoarea durerilor celor suferinzi și sprijinitoare celor ce se luptă împotriva ispitelor și a patimilor. Ceea ce ai viețuit mulți ani în pustie și te-ai nevoit în post și rugăciune, dăruiește dor de cer și râvnă sfântă monahilor și monahiilor care și-au închinat viața slujirii Domnului. Ceea ce ai fost întocmai cu Apostolii, dăruiește-ne să devenim apostoli ai lui Dumnezeu prin viețuirea, prin faptele și prin cuvintele noastre, ca să fim lumină în lume. Tu, ceea ce te-ai rugat pentru sufletul răposatei Falconila și ai înduplecat pe Dumnezeu să o izbăvească din focul cel de veșnic, fii mijlocitoare pentru iertarea sufletelor celor dragi ai noștri, care au trecut la cele veșnice. Iar nouă, celor aflați pe marea învolburată a acestei vieți trecătoare, ajută-ne să împlinim făgăduințele Sfântului Botez, să spălăm cu lacrimi de pocăință întinăciunea păcatelor, și să dobândim îndreptarea vieții, prin viață virtuoasă. Înalță rugăciuni către Domnul Hristos, ca să întărească poporul bine-credincios în fapte bune, să ne dăruiască cele de trebuință în viața aceasta, și toate cele de folos pentru mântuirea sufletelor, să ne păzească de căderi în păcat, și să ne învețe a viețui potrivit voii Sale, ca să ne învrednicim a ajunge întru lumina cea neînserată a Împărăției Sale celei veșnice, și să slăvim, împreună cu toți sfinții, pe Tatăl, și pe Fiul, și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.”
 Sfantul Proroc Miheia
SĂRBĂTOARE 14 august - Un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de POST
Sfantul Proroc Miheia a facut parte din tribul lui Iuda. Este cunoscut si sub numele de "Moresitul”, de la numele satului in care s-a nascut - Moreset. A prorocit 84 de ani, cu 660 inainte de intruparea Domnului. Sfantul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos si Osea. Numele Miheia se talcuieste - cel care este de la Dumnezeu. Si-a desfasurat activitatea in timpul domniei a trei regi, dupa cum aflam din inceputul cartii sale prorocesti: "cuvantul Domnului care a fost catre Miheia din Moreset in vremea domniei lui Iotam, Ahaz si Iezechia, regii lui Iuda, cand a avut vedenie pentru Samaria si Ierusalim" (Miheia 1:1).
Alexandru Arșinel (1939-2022)
Fiul lui Alexandru Arșinel, mesaj plin de durere la un an de la moartea marelui actor iubit de români - Ce le transmite șefilor cinematografiei românești
Fiul cel mic al lui Alexandru Arșinel face acuzații grave la un an de la moartea actorului. Acesta a dezvăluit că nu a primit niciun semn că s-ar putea face vreun festival în memoria tatălui său. Deși a făcut mii de oameni să zâmbească de-a lungul vieții, după moartea sa, totul pare că s-a schimbat, iar celebrul actor a fost uitat de lumea cinematografiei, este de părere fiul lui Alexandru Arșinel, potrivit Realitatea PLUS. 
Coperta discului God Save The Queen - Jamie Reid (Profimedia)
Doliu uriaș. A murit artistul care a creat grafica PUNK și cea mai provocatoare reprezentare a Reginei Elisabeta a II-a
Doliu în cultură britanică. Jamie Reid, artistul care a revoluționat creația grafica prin coperta albumului formației punk Sex Pistols, a murit la vârsta de 76 de ani. Impactul operelor sale, expuse în prezent în cele mai importante muzee de artă din lume, poate fi comparat cu cel al creației vestimentare semnate de Vivienne Westwood, cea care i-a îmbrăcat pe Sex Pistols.
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - 9 august - Pilda zilei: "La bine și la rău"
Rugăciunea zileiRugăciunea care îți aduce împăcare sufletească„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Mântuitor, Protector şi Binefăcător al întregii lumi, Te rugăm linişteşte sufletele noastre zbuciumate, ca să ne putem ruga cu inima fierbinte! Te rugăm linişteşte vieţile noastre agitate, ca să ne putem bucura de ele! Te rugăm linişteşte minţile noastre pervertite, gândurile noastre bolnave şi luminează-ne, înţelepţeşte-ne, smereşte-ne, întăreşte-ne, dă-ne pace sufletească, răbdare şi ne îndeamnă pe toţi pe calea mântuirii şi a sfintei conlucrări cereşti! Dăruieşte-ne Doamne liniştea Ta Dumnezeiască, Pacea Ta, ca acoperământ pentru vremuri grele! Doamne Iisuse Hristoase, cu genunchii plecaţi ne închinăm Ţie, Îţi mulţumim pentru toate şi Te slăvim în inimile noastre: Slăvit să fii în veci, Doamne Dumnezeul nostru! Amin!”
Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2023
Tot ce trebuie să știi înainte să ajungi la Summer Well 2023
Verile incredibile se trăiesc la Summer Well - evenimentul care îmbină muzica, arta, cultura și entertainmentul pentru a-ți oferi o experiență de neegalat. Cea de-a 12-a ediție a festivalului va avea loc în perioada 11 - 13 august 2023 la Domeniul Știrbey din Buftea, care ne va aștepta cu o serie de surprize printre care - lacul și domeniul au trecut printr-un nou proces de curățare, fiind îngrijite pentru a ne oferi un loc de poveste, iar un nou pod a fost construit peste lac. 
Sfanta Teodora de la Sihla/ Captură foto
SĂRBĂTOARE 7 august: O mare sfântă este sărbătorită astăzi în calendarul ortodox. Zi de post
In fiecare an, pe data de 7 august, o praznuim pe Sfanta Teodora de la Sihla. Cuvioasa Teodora este prima romanca trecuta in randul sfintilor. A fost fiica lui Stefan Joldea, armas, un fel de comandant de artilerie la Cetatea Neamtului. Stefan Joldea, a trait in comuna Vanatori-Neamt si a avut doua fiice pe Marghita (Marghiolita) si pe Teodora. Aceasta din urma se casatoreste cu Elefterie, insa, nu dupa mult timp cei doi vor intra in cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Varzaresti-Vrancea, iar sotul ei, la Schitul Poiana Marului. Cuvioasa Teodora ajunge ucenica egumenei manastirii, schimonahia Paisia. Din cauza turcilor, egumena se retrage in Muntii Buzaului impreuna cu Sfanta Teodora si cu cateva maici. Dupa zece ani de nevointa in Muntii Buzaului, ajunge in Muntii Neamtului.
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - Pilda zilei de 2 august - "Sabia și coroana"
Rugăciunea zileiRugăciunea Sfintei Cruci„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui, să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul; cum se topește ceara de la fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul crucii și zic cu veselie: Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoarea Crucea Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe Tine, cinstită Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi cu Sfânta Doamnă Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, și cu toți sfinții în veci. Amin”
Pericol pentru România după achitarea torţionarilor lui Gheorghe Ursu: Decizia „șterge” 50 de ani de totalitarism comunist, susține IICCMER
Pericol pentru România după achitarea torţionarilor lui Gheorghe Ursu: Decizia „șterge” 50 de ani de totalitarism comunist, susține IICCMER
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului anunță că decizia luată în cazul lui Gheorghe Ursu deschide calea pentru ștergerea celor aproape 50 de ani de totalitarism comunist din România. Mai mulți istorici prezintă pericolul deciziei Înaltei Curți pentru societatea românească în următorii ani, într-o analiză publicată de IICCMER.
Pastila pentru suflet
Pastila pentru suflet - 31 iulie - Pilda zilei
Rugăciunea zileiRugăciune către Mântuitorul Iisus Hristos, a Ieroschimonahului Partenie din Kiev„Când amărât de boală voi simţi apropierea sfârşitului meu pământesc: Doamne, miluieşte-mă.Când sărmana inima mea prin ultimile ei bătăi se va tângui în chinurile morţii: Doamne, miluieşte-mă.Când ochii mei pentru ultima oară se vor umezi de lacrimi la gândul, că în toată viaţa mea te-am mâniat, Doamne, prin păcatele şi fărădelegile mele: Doamne, miluieşte-mă.Când bătăile dese ale inimii vor grăbi ieşirea sufletului meu: Doamne, miluieşte-mă.Când gălbeneala feţei mele şi răceala trupului meu vor săgeta cu frică pe cei din preajmă: Doamne, miluieşte-mă.Când mi se va întuneca privirea, se va tăia glasul şi va împietri limba mea: Doamne, miluieşte-mă.Când năluci şi vedenii înfricoşătoare mă vor face să deznădăjduiesc în milostivirea Ta: Doamne, miluieşte-mă.Când sufletul meu, împovărat de amintirile păcatelor săvârşite şi de frica judecaţii Tale nu va mai fi în stare să lupte cu duşmanii mântuirii mele, care se vor sili să mă tragă de partea întunericului şi a chinurilor: Doamne, miluieşte-mă.Când sudoarea morţii va acoperi trupul meu, iar sufletul în chinuri sfâşietoare se va depărta de el: Doamne, miluieşte-mă.Când întunericul morţii va acoperi de la privirea mea tulbură toate lucrurile acestei lumi: Doamne, miluieşte-mă.Când în trupul meu vor înceta toate simţurile, vor încremeni venele şi se vor împietri muşchii mei: Doamne, miluieşte-mă.Când la auzul meu nu vor mai ajunge vorbele oamenilor şi sunetele de pe pământ: Doamne, miluieşte-mă.Când voi asculta judecata Ta dreaptă, care va hotărî soarta mea veşnică: Doamne, miluieşte-mă.Când trupul meu, părăsit de suflet, se va face pradă viermilor şi stricăciunii şi în sfârşit toată alcătuinţa mea se va preface în scrum: Doamne, miluieşte-mă.Când glasul trâmbiţei îi va trezi pe toţi la cea de-a doua venire şi se va deschide cartea faptelor mele, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul robul Tău (prenumele). În mâinile Tale Doamne îmi dau duhul meu. Amin!”Gândul zilei„În Pogorârea Duhului Sfânt este întreagă Treime Care vine spre noi, își face lăcașul în noi!”- Paul Evdokimov