Anul acesta, evenimentul a fost marcat de proteste. Angajații din muzeele și bibliotecile din toată țara au ieșit în stradă din cauza salariilor mici. Pe lângă proteste, românii au avut parte de o surpriză, marea majoritate a muzeelor din Capitală, înscrise în program, percepeau și o taxă de intrare.
De exemplu, la Muzeul Copiilor din București, situat pe Bd. Decebal, un bilet la muzeu costă în mod normal în jur de 15-50 de lei, în funcție de turul ales, însă în Seara Muzeelor intrarea costa 10 lei atât pentru adulți, cât și pentru copii.
La Muzeul Fotbalului, situat în Centrul Vechi, un bilet pentru adulți costă 49 de lei, iar pentru copii 33 de lei, însă de Noaptea Muzeelor biletul era 20 de lei pentru oricine.
Românii s-au declarat dezamăgiți, iar unii dintre ei spun că în anii trecuți intrările erau gratuite la toate muzeele. Oamenii spun că au fost luați în bătaie de joc, după 3-4 ore de stat la coadă se alegeau cu un tur rapid de 15 minute.
„Și cu bani dați și să stăm și la cozi de 3-4 ore...mai bine venim într-o zi normală...”, au declarat oamenii seara trecută.
Cel mai vizitat muzeu de anul acesta
Cozi interminabile s-au format și anul acesta la unele dintre cele mai populare muzee din țară. Unul dintre cele mai vizitate a fost de departe Ateneul Român.
„ - De cât timp stați la coadă?
-De vreo 45 de minute.
-Vrem să vedem cam cum arată, ce activități au, nu vezi în fiecare zi ateneul.
-Ce vrei să vezi?
-Piesele de artă și Ateneul.”
Totuși, evenimentul nu a reprezentat un motiv de bucurie pentru toată lumea. Sute de angajați ai muzeelor și bibliotecilor au ieșit să protesteze în toată țara din cauza salariilor mici. Mai multe instituții au ales, de asemenea, să rămână închise pe 18 mai 2024.
În Capitală, 55 de muzee au putut fi vizitate gratuit. Printre acestea s-au numărat Ateneul Român și Muzeul Național al Țăranului. Anul acesta, Muzeul Antipa, atracția evenimentului, a fost închis din cauza nemulțumirilor avute de angajați.