Articolele din categoria ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE:

Translarea Palatului Sinodal al Mănăstirii Antim. Sursa foto: site Patrimoniul din București
Cine a fost "inginerul Raiului", cel care a salvat biserici de patrimoniu de la demolarea ordonată de Ceaușescu?
În anii `80, planul de sistematizare a centrului Bucureștiului a căpătat proporții nebunești, după ce Nicolae Ceaușescu a cerut demolarea mai multor biserici de patrimoniu. Țelul liderului comunist era să facă loc faraonicei Case a Poporului, actualul Palat al Parlamentului, dar și să creeze o vedere panoramică pe gustul său, din care să lipsească orice clădire care nu era o "ctitorie" a Epocii de Aur. Unul dintre eroii mai puțin cunoscuți al acelor vremuri este inginerul Eugeniu Iordăneascu, cel care a salvat de la distrugere câteva dintre cele mai importante lăcașuri de cult-monument din Capitală.
Privirea bebelușilor poate ascunde procese complexe de gândire (Profimedia)
Conștiința poate să apară chiar înainte de a ne naște. Ipoteza îi bulversează pe savanți și pe filozofi
Dincolo de provocarea filozofică de a defini conștiința, oamenii de știință au încercat, separat și cu mijloace specifice, să determine momentul în care o rețea de neuroni în curs de dezvoltare devine suficient de complexă încât să perceapă lumea. Teoria clasică este că acest proces se produce la multe luni după naștere, în jurul vârstei de un an. O nouă teorie sugerează însă că primele noastre momente de conștientizare ar putea fi imediat după naștere, ba poate chiar înainte.
Aurora boreală, vizibilă din toată România, duminică seara: Imagini rare, spectaculoase - Fenomenul, văzut și din alte state din Europa
Aurora boreală, vizibilă din toată România, duminică seara: Imagini rare, spectaculoase - Fenomenul, văzut și din alte state din Europa
Fenomen spectaculos în România. O auroră boreală roşiatică a fost vizibilă duminică seară pe cerul țării noastre. Imagini uimimtoare au fost imortalizate și în alte țări din Europa. Institutul Astronomic al Academiei Române  a anunțat că este posibil ca aurora să fie vizibilă și în dimineața zilei de luni, 6 noiembrie, între orele 6.00-7.00.
Elon Musk a participat la o discuţie cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak. Foto: Profimedia
Elon Musk promite un viitor glorios. Nu vom mai munci și vom avea un venit consistent. Problema e că ne vor urmări roboții peste tot
Elon Musk a prezis joi că viitorul inteligenţei artificiale (AI) va fi "o eră a abundenţei", cu un "venit universal ridicat" mai degrabă decât cu un venit de bază universal. Cu toate acestea, miliardarul american a spus că vor exista mici impedimente: În lipsa muncii, mulți oameni se vor vedea nevoiți să își caute un alt sens al vieții. Și asta nu e tot: roboții umanoizi vor exista la tot pasul, și ne vor urmări orice mișcare. 
Să treci la noile modele de iPhone 15 sau să mai aștepți?
Să treci la noile modele de iPhone 15 sau să mai aștepți? (P)
Nici nu s-au lansat bine noile modele de iPhone 15 că deja oamenii s-au împărțit în două tabere. Desigur, unii adoră noile modele de telefoane, iar ceilalți au ceva de obiectat cu privire la ele. În orice caz, indiferent de tabăra din care faci parte, cei de la Apple au reușit din nou să împartă lumea, așa cum știu ei cel mai bine. Gândește-te puțin, la fiecare lansare de iPhone s-a întâmplat asta. Hai să luăm ca exemplu lansarea lui iPhone 6 care a fost acum niște ani de zile. Acel telefon a venit cu un design nou, iar lumea fie l-a adorat, fie au avut ceva de comentat. Îți dăm un exemplu și mai din trecut, este vorba despre iPhone-ul 4 care și el a venit cu un design nou, iar lumea a fost împărțită în două. Și exemplele pot continua, dar nu despre asta este articolul de astăzi.