Articolele din categoria ECONOMIE:

Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos
Oamenii de afaceri străini, reacție imediată la investițiile record din economia României în guvernarea Ciolacu
Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2023 a fost de 1.598 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 2,1% față de anul anterior. Iar investițiile au atins un nivel record pentru perioada post-decembristă, de 38,3 miliarde de euro. Sunt date oficiale, completate și de Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, care menționa, cu subiect și predicat, că ” noile evaluări indică o creştere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 şi I 2024 comparativ cu prognoza anterioară”.
Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos
Marcel Ciolacu: În 2023 am avut cele mai mari investiții nete în economie de după Revoluție - 38,3 miliarde euro
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că, anul trecut, au fost cele mai mari investiţii nete în economie de după Revoluţie, însumând 38,3 miliarde euro, ceea ce înseamnă cu 8 miliarde în plus faţă de 2022. „Pe lângă investiţiile publice fără precedent, am susţinut companiile locale cu mecanisme de sprijin extins, prin scheme de ajutor de stat, granturi şi garanţii pentru credite. Astfel, am ajutat mediul de afaceri să deruleze investiţii private care au produs dezvoltare economică şi socială. Împreună, stat şi mediu privat, am ajuns la investiţii de aproape 12% din PIB”, a adăugat liderul PSD.
Marcel Ciolacu / Foto: Inquam Photos
Ciolacu: Obţinerea statutului de membru al OCDE, un important obiectiv strategic al României. Discuții cruciale, marți, la Guvern
Obţinerea statutului de membru al OCDE rămâne cel mai important obiectiv strategic al României, după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, asumat de întreaga clasă politică, afirmă premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat remis de Guvern. Șeful Executivului spune, totodată, că "Guvernul României este deplin angajat să facă progrese atât în ceea ce priveşte dimensiunea ce implică reforme, modernizare, dezvoltare, cât şi printr-un dialog susţinut cu Organizaţia şi cu statele membre". 
Singurul avantaj a rămas avansul mai mic, însă doar pentru locuințe ieftine
Ratele la creditele NOUA CASĂ, mai mari decât cele la credite imobilizare clasice. Care este explicația brokerilor?
Paradox uriaș! Creditele Noua Casă au ajuns să fie mai scumpe decât creditele ipotecare, în condițiile în care acestea ar fi trebuit să ofere dobânzi mai mici pentru românii împovărați deja de scumpiri. La un credit Noua Casă, dobânda este variabilă pe toată perioada. Specialiștii spun că la un credit ipotecar se poate opta între dobândă fixă sau variabilă pe toată perioada de creditare sau fixă o anumită perioadă. 
Urzicile și verdețurile au ajuns un lux pentru români! Prețuri care rivalizează cu alimente de bază
Urzicile și verdețurile au ajuns un lux pentru români! Prețuri care rivalizează cu alimente de bază
Urzicile și verdețurile au ajuns un lux pentru români și puțini își permit să le mai cumpere. În unele piețe, un kilogram de urzici costă la fel sau chiar mai mult decât un kilogram de carne. Prețurile pornesc de la 15 lei și ajung chiar și la 30 de lei. Între timp, statul ia în calcul să intervină din nou pentru controlul prețurilor, astfel incat toate produsele românești să aibă adaos comercial plafonat la maximum 20%.