Facturile la întreținere vor exploda în această iarnă: Românii se confruntă cu creșteri aproape duble Românii se pregătesc pentru o iarnă dificilă din punct de vedere financiar, pe fondul creșterii alarmante a prețurilor la energie. Țara noastră a cumpărat recent energie la prețuri record, ajungând chiar la 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, în timpul vârfului de consum.
AMNISTIA FISCALĂ. A fost publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a datoriilor la buget Ministerul Finanţelor a publicat ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor obligaţii bugetare reglementate prin amnistia fiscală.
Cum pot beneficia persoanele FIZICE de amnistia fiscală? Ministerul Finanțelor a publicat FORMULARELE și procedura - DOCUMENT Ministerul Finanțelor a publicat pe pagina proprie procedura și formularul prin care persoanele fizice care au datorii la stat la data de 31 august 2024 pot beneficia de așa-numita amnistie fiscală. Este vorba de o procedură prin atât oamenii, cât și firmele, își pot reduce valoarea restanțelor și scapă de penalități.
Datoria externă a explodat! Creștere de peste 10 miliarde de euro în doar 7 luni Datoria externă a României a crescut cu peste 10 miliarde de euro în doar 7 luni, depășind valoarea de 180 de miliarde de euro, conform datelor de la Banca Națională.
România, în topul statelor UE unde se găsesc cele mai puține locuri de muncă vacante România, alături de Bulgaria, sunt statele Uniunii Europene în care sunt cele mai puține locuri de muncă vacante. Mai mult, în România, de mulți ani, cea mai ridicată cotă a șomajului este la tinerii de până în 24 de ani.
A crescut alarmat șomajul în rândul tinerilor de până în 24 de ani Deși, per total, rata șomajului a scăzut în primele 6 luni ale acestui an, pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (22,7%) în rândul tinerilor (15-24 de ani).
Pensiile românilor au bătut pasul pe loc în al doilea trimestru. La fel și puterea de cumpărare - datele OFICIALE ale INS Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au rămas la aproximativ aceleași valori ca în primul trimestru al anului, consemnând creșteri nesemnificative, potrivit datelor comunicate, vineri, ce Institutul Național de Statistică. Puterea de cumpărare a rămas și ea la aproximativ aceeași valoare, dar cu o mică scădere față de prima parte a anului.
Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar urma să fie scutite de impozit. În ce condiții se va aplica facilitatea? Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar urma să fie scutite de impozitul pe venit și, acolo unde este cazul, si de contribuția la sănătate, se arată într-un proiect de lege ajuns recent la Senat pentru dezbatere. Măsura ar presupune practic o creștere a salariului net pentru angajații care au parte de asemenea beneficii, potrivit Realitatea Plus.
Băieții deștepți din Energie, sub lupa Consiliului Concurenței. Cum fac zilnic milioane de euro pe spatele românilor de rând Consiliul Concurenței monitorizează piața energiei. Măsura a fost luată în contextul în care electricitatea a ajuns să coste 68.000 de lei pe MWh pe piața de echilibrare, echivalent cu 13.600 de euro pe MWh.
Casa Naţională de Pensii a venit cu noi PRECIZĂRI. Ce se întâmplă dacă valoarea de pe cupon nu corespunde cu decizia de recalculare? - EXEMPLE Casa Naţională de Pensii a transmis noi precizări în situațiile în care valoarea din talonul de pensie din luna septembrie nu corespunde cu cea din decizia de recalculare. Instituţia precizează că diferenţele cuvenite vor fi achitate ulterior, retroactiv și pentru luna septembrie.
Pensiile scindează coaliția. Cum vrea guvernul să îndrepte haosul de după recalculare - SURSE Se caută soluții pentru pensiile românilor! Anunțul care îi vizează pe pensionarii cu grupe sau cei cu dizabilități a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse citate de Realitatea Plus, o discuție din grupul de lucru al Ministerului ar fi introducerea unor ajutoare sociale separate de pensie, care să vină în sprijinul acestor categorii.
România va solicita UE compensaţii pentru diferenţele semnificative între prețurile energiei în vestul şi estul continentului România va solicita UE compensaţii pentru diferenţele semnificative de preţ la energie între vestul şi estul continentului, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Gen Z - generația atrasă de investiții și cu un apetit mai mare pentru risc decât cei mai în vârstă Tinerii din Generația X sunt mult mai atrași de investiții, dar și mai deschiși în ceea ce privește riscul unei investiții, comparativ cu generațiile mai în vârstă.
Românii vor fi obligați să colecteze și să recicleze hainele vechi. Când intră în vigoare legea Românii vor fi obligați să colecteze separat hainele vechi, dar și alte textile, în vedere reciclării. Legea care prevede această obligativitate ar putea atrage scumpiri ale articolelor de îmbrăcăminte și nu numai, avertizează producătorii.
Burduja: Investiţiile în producţia de energie verde, prin PNRR, se vor finaliza. Ministrul vrea crearea unei strategii naționale în domeniul energiei Proiectele de investiţii în producţia de energie verde, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se vor finaliza, nu am nicio îngrijorare, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Creștere salarială în iulie 2024 față de anul trecut. Unde au fost înregistrate cele mai importante majorări Câştigul salarial mediu net, în luna iulie, s-a ridicat la 5.242 lei, în creştere cu 66 lei (+1,3%) faţă de luna iunie 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Ce sumă trebuie plătită dacă vrei să beneficiezi de asigurarea de sănătate prin CNAS, fără a fi angajat Românii care nu lucrează pot beneficia de asigurare de sănătate, dat trebuie să plătească o sumă fixă, anual. Conform datelor transmise de CNAS și de ANAF, pentru anul în curs această sumă este de aproape 2.000 de lei.
Anunț pentru profesori! Ministrul Investițiilor a anunțat când se vor da primele de 1.500 de lei Vești excelente pentru cadrele didactice! Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a confirmat că profesorii vor primi primele de 1.500 de lei în luna octombrie. Acesta a precizat că a semnat deja ordinul de ministru necesar pentru acordarea acestor beneficii. În plus, personalul nedidactic va beneficia de o primă de 500 de lei.
Producția de energie electrică a scăzut la o treime la hidrocentralele Porțile de Fier, cele mai mari din România Producție de energie electrică a hidrocentralelor de la Porțile de Fier a scăzut la aproape o treime din capacitatea maximă, ca urmare a scăderii severe a debitelor Dunării. Nivelul apelor fluviului au atins cel mai mic nivel din ultimii ani, pe fondul secetei prelungite din această vară.
Bătaie de joc cu recalcularea pensiilor. Mai mulți beneficiari au primit fluturași cu mărirea, dar li s-a plătit aceeași sumă ca în august Un nou scandal uriaș provocat de marea recalculare a pensiilor! Mai mulți români vin cu acuzații grave și susțin că, deși veniturile le-au fost majorate după noua formulă, au primit aceleași pensii ca în luna august, potrivit Realitatea Plus.
„Miracolul” românesc: În aproape cea mai săracă țară din UE, prețurile la energie sunt cele mai mari din întreaga Uniune În a doua cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene, energia s-a tranzacționat pe bursă la aproape 152 de euro pe megawatt, cel mai mare preț din întregul bloc comunitar.
Amnistia fiscală nu este pe placul investitorilor străini din România: „Descurajează conformarea voluntară” Consiliul Investitorilor Străini (CIS) consideră cp, deşi amnistia poate avea anumite beneficii pe termen scurt în ceea ce priveşte colectarea, pe termen mediu şi lung aceasta descurajează conformarea voluntară şi aduce incertitudini pentru contribuabilii bun-platnici.
Cât de bine merge, de fapt, economia României? Marcel Ciolacu e optimist: Trecem la un model de dezvoltare bazat pe investiții Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la agerile prezidențiale, susține că Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu "două vești bune" privind mersul economiei României. Prima dintre ele este acea că inflația a reînceput să scadă, ajungând la 5,1%, la jumătate față de 10,3% în iunie 2023, atunci când a preluat el mandatul de prim ministru. "Datele oficiale arată că măsurile noastre privind plafonarea / reglementarea prețului la energie și a marjei comerciale la principalele alimente de bază au funcționat", spune Ciolacu.
COTAR: Scad despăgubirile RCA, dar România plăteşte cel mai ridicat preţ din regiune România plăteşte cel mai ridicat preţ al poliţei de asigurări obligatorii auto RCA din regiune, de circa 220 de euro, deşi despăgubirile RCA au scăzut cu 9%, susţin reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Inflația scade, în august 2024, dar prețurile au explodat. Unde au fost cele mai mari creșteri Rata anuală a inflației din România a reintrat pe un trend descendent în luna august 2024, ajungând la 5,1%, conform INS. Totuși, prețurile au continuat să crească la nivel lunar, cu o majorare de 0,23% comparativ cu iulie 2024.
Proiectul privind neimpozitarea pensiilor militare sub 3.000 de lei, pus în transparență pe pagina Ministerului Finanțelor. Când ar putea fi adoptată modificarea? Proiectul privind neimpozitarea pensiilor militare sub 3.000 de lei a fost pus în transparență pe pagina Ministerului Finanțelor. Potrivit Realitatea Plus, propunerea PNL se află și pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri și este foarte posibil să fie adoptată în procedură de urgență.
BNR dezminte acuzația că România n-ar mai putea utiliza aurul depozitat la Banca Angliei Banca Națională a României a dezmințit scenariul potrivit căruia cele aproximativ 60 de tone de aur pe care România le păstrează la Banca Angliei nu mai pot fi folosite de către statul român. Afirmația este complet falsă”, a transmis marți BNR.
Vești proaste: Cresc facturile la gaze și electricitate. Prețurile energiei în UE sunt de până la 5 ori mai mari decât în SUA Prețurile energiei din Europa sunt mult mai ridicate decât cele din SUA, atingând de trei până la cinci ori nivelul acestora pentru gaze, iar costurile energiei electrice pentru sectorul industrial sunt de două până la trei ori mai mari decât în SUA și China.
Salarii de 8.000 de lei în România, plus 40 de zile de concediu. Mii de oameni sunt interesați Învățământul privat din România oferă oportunități profesionale atractive, cu salarii care ajung până la 8.000 de lei pe lună și până la 40 de zile de concediu anual. Aceste posturi sunt tot mai căutate, iar sectorul privat din educație devine o opțiune din ce în ce mai tentantă pentru profesioniști. Cu peste 700 de joburi disponibile, ofertele sunt diverse, iar platformele de recrutare sunt pline de anunțuri pentru profesori și educatori.
Noua lege a pensiilor se modifică. Sunt vizate persoanele cu dizabilități și cele cu grupe cu muncă Noua lege a pensiilor 360/2023 se modifică pentru persoanele cu dizabilități și cele care au avut grupă cu muncă. Deputatul PNL Florin Roman a declarat, marţi, că va depune un proiect de lege cu privire la calcularea pensiilor pentru grupele de muncă.