Articolele din categoria CULTURĂ:

Cercetător al operei brâncuşiene: Reclamele CEC cu Brâncuşi sunt făcături
Cercetător al operei brâncuşiene: Reclamele CEC cu Brâncuşi sunt făcături
Un reputat cercetător al operei brâncuşiene, Sorana Georgescu-Gorja, afirmă că reclamele cu Brâncuşi, ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni, sunt făcături, mai ales că ”vocea lui Brâncuşi nu a fost niciodată înregistrată”. Fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit, de la Târgu Jiu, atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în reclamele CEC, iar Centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu s-a alăturat acestui demers.   Sorana Georgescu-Gorja, Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr Sorana Georgescu-Gorja, Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr Sorana Georgescu-Gorja, Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqrafirmă că reclamele cu Brâncuşi, ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni, sunt făcături,” mai ales că vocea lui Brâncuşi nu a fost niciodată înregistrată”. Astfel, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit de la Târgu Jiu atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în aceste reclame, iar  centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu se alătură acestui demers. Sorana Georgescu-Gorja, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit de la Târgu Jiu, atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în reclamele Casei de Economii şi Consemnaţiuni. Şi Centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu se alătură acestui demers. Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr Sorana Georgescu-Gorja, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit de la Târgu Jiu, atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în reclamele Casei de Economii şi Consemnaţiuni. Şi Centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu se alătură acestui demers. Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr
Turnul Eiffel
De la "inutilul şi monstruosul" Turn Eiffel la cel mai cunoscut simbol al Franţei
Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Franţei şi unul dintre cele mai vizitate monumente din lume (7 milioane de vizitatori pe an şi peste 250 de milioane de la inaugurare până astăzi), împlineşte la finalul lunii martie nu mai puţin de 125 de ani; şi aceasta e cu adevărat o performanţă cu cât turnul, conceput ca o poartă de intrare în Expoziţia Universală din 1889, ediţie celebrând centenarul Revoluţiei franceze, urma să fie demontat după 20 de ani, în 1909.
23 August: varianta Mareșalului Ion Antonescu.
23 August: varianta Mareșalului Ion Antonescu. Aventura unui document
Arhiva Comitetului Politic Executiv al CC al PCR înregistrează în 31 decembrie 1980, cu numărul 3697, o Scrisoare primită de Cancelaria CC al PCR în 2 iulie 1980 cu numărul 2734. Aparent,o misivă anodină, una dintre acelea care vin cu miile la Comitetul Central al Partidului din credinţa că acolo, în clădirea din Piaţa Republicii, prin faţa căreia circulaţia e oprită, s-ar afla Biroul de Audienţe al lui Dumnezeu. Care Dumnezeu, cu secretară şi telefon, poate rezolva pe loc şi iremediabil probleme de divorţ, de butelii, de şefi care te persecută, de soţii necredincioase şi de vecini care ascultă posturi de radio interzise.
Aripile libertății: aviatorii români fug din raiul comunist
HISTORIA. Aripile libertății: aviatorii români fug din raiul comunist
Despre istoria aviaţiei române se scrie din ce în ce mai mult în ultimele decenii. În general, textele publicate se concentrează asupra figurilor reprezentative, asupra campaniilor aeriene din cele două războaie mondiale sau asupra realizărilor industriei aeronautice. Rămân şi câteva subiecte aproape neabordate; printre ele, modul în care câteva zeci de aviatori au părăsit România pentru a ajunge în lumea liberă. Ei au fost nevoiţi să fure, pur şi simplu, avioanele şi să treacă fără autorizaţie frontierele. În limbajul epocii aceste aventuri s-au numit „evaziuni aeriene”.
Tânărul Stalin - un Al Capone din Caucaz
HISTORIA: Tânărul Stalin - un Al Capone din Caucaz
Toată viaţa sa, până la decesul fulgerător din martie 1953, Stalin a fost extrem de vigilent în a bloca din faşă orice încercare de cercetare, documentare şi publicare a biografiei sale din tinereţe, care ar fi putut aduce atingere biografiei oficiale a dictatorului de mai târziu. Sub acest aspect, ultima carte a lui Sebag Montefiore, publicată la editura McArthur & Company din Toronto, cu titlul „Young Stalin“ (Stalin Tânăr), este o premieră mondială pentru că descrie în detalii cum a devenit gruzinul Osip Giukaşvili din Osetia dictatorul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin din capitala URSS-ului.