Articolele din categoria CULTURĂ:

Castelul Pelişor, secretele unui proiect unic comandat de Carol I
Castelul Pelişor, secretele unui proiect unic comandat de Carol I
Castelul Pelişor a fost construit între anii 1899-1902, din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori. „Casa de vis“, ce îmbină elemente germane cu unele româneşti, ilustrează gusturile Reginei Maria şi crezul acesteia în materie de frumos. De altfel, întreg Pelişorul păstrează amintirea pregnantă a celei care avea să devină regina tuturor românilor, fiind şi locul în care Regina Maria a trecut în eternitate.
Tudor Giurgiu: Cazul Panait ar trebui redeschis. E clar că a fost o victimă. Nu accept sinuciderea Exclusiv
Tudor Giurgiu: Cazul Panait ar trebui redeschis. E clar că a fost o victimă. Nu accept sinuciderea
Regizorul filmului "De ce eu?", Tudor Giurgiu, a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că și-a propus, prin acest film, să facă "o radiografie pe cât de clară și limpede a acelor ani" a modului în care justiția funcționa, anchetele și zecile de articole scrise pe această temă de către jurnaliști constituind punctul de pornire al peliculei. Pe de altă parte, Tudor Giurgiu este de părere că acest caz ar trebui redeschis, procurorul Cristian Panait fiind o victimă a sistemului, de atunci, care "e în stare să sacrifice un om, pentru că a îndrăznit să spună adevărul".
 Nicolae Manoescu, despre taxa timbrului cultural Exclusiv
Nicolae Manolescu: Dispărem dacă nu este taxa de timbru cultural! Sumele de la noi sunt caraghioase
Nicolae Manolescu, președinte Uniunii Scriitorilor din Români(USR), a declarat la Jocuri de Putere, în cadrul unei dezbateri pro și contra timbrului cultural, că dacă timbrul nu va mai fi colectat, literații vor dispărea. Acesta a mai precizat că sumele care le revin uniunilor de creatori din piața de carte sunt absolut caraghioase, iar valoarea de 2% a timbrului cultural pentru un exemplar este o sumă nesemnificativă. 
Liiceanu: Nu există timbru cultural în Europa. Este o greșeală să lovească în cei care produc cartea Exclusiv
Liiceanu: Nu există timbru cultural în Europa. Este o greșeală să lovească în cei care produc cartea
Scriitorul și filozoful, Gabriel Liiceanu, a declarat, luni seară, la emisiunea Jocuri de Putere, moderată de Rareș Bogdan, că "România este singura țară din lume care a pus o taxă de timbru literar" și că "această lege nu va rămâne așa", indiferent de ce spun preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu și președintele UNITER, Ion Caramitru, în contextul în care, precizează Liiceanu, "infrastructura culturală a României este într-o stare jalnică", iar "noi, în loc să mergem progresând, facem o gaură în acest capital al țării care este cartea". Liiceanu consideră că "membrii Uniunii Scriitorilor lovesc în nervul fundamental al unei societăți", prin această lege a timbrului cultural.