Articolele din categoria CULTURĂ:

1945-1950: Paranoia arestării cărţilor
1945-1950: Paranoia arestării cărţilor
Iunie 1948. Ministerul Artelor şi Informaţiilor scoate de sub tipar broşura Publicaţii interzise până la 1 mai 1948. De uz intern, volumul cuprinde toate titlurile de cărţi interzise după 23 august 1944: 8.000 de titluri, cărora urmau să se adauge, prin Suplimente publicate în perioada următoare, încă 2.000. E momentul de apogeu al unei campanii unice în Istoria României: Cea de prigonire a Cuvântului scris. Debutul acestei campanii trebuie căutat în măsurile luate după 23 august 1944 de autorităţile româneşti sub diktatul trupelor sovietice de ocupaţie pentru scoaterea din circulaţie a numeroase publicaţii periodice şi neperiodice pe motiv că au în conţinutul lor idei fasciste sau dăunătoare bunelor relaţii cu Naţiunile Unite (a se înţelege URSS).
Umbrela, de la semn al reconcilierii politice la simbol al protestelor din Hong Kong
Umbrela, de la semn al reconcilierii politice la simbol al protestelor din Hong Kong
Devenită, de curând, un simbol al protestelor din Hong Kong, faţă de refuzul Chinei de a accepta reforme democratice în oraş, umbrela a reprezentat, de-a lungul istoriei, un accesoriu al reconcilierii politice. În acest sens, profesorul american Edward H. Miller, de la Universitatea din Boston, scrie despre simbolul de reconciliere politică, pe care l-a avut umbrela în Anglia, în anii ’30, dar şi Statele Unite, în timpul mandatelor preşedinţilor Richard Nixon şi John F. Kennedy, relatează The Wall Street Journal, în ediția online, citat de Mediafax.
"Putin schiază", spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași
"Putin schiază", spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași
Spectacolul "Putin schiază", gândit de Divadlo Lisen Brno din Cehia, se numără printre exclusivităţile pe care organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPT) promit să le pună în scenă. Subiectul reportajului scenic vizează modul în care Vladimir Putin a luat puterea în Rusia şi a instaurat regimul său, având la bază „Jurnalul rusesc” al jurnalistei Anna Politkovska, asasinată în 2006, chiar în ziua în care Putin îşi sărbătorea ziua de naştere. Printre exclusivităţile pe care organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPT) le promit se numără şi spectacolul "Putin schiază", gândit de Divadlo Lisen Brno din Cehia. Citeste mai mult: adev.ro/ncnp28
Generalul Avramescu, trădător sau victimă a NKVD?
Generalul Avramescu, trădător sau victimă a NKVD?
În ziua de 2 martie 1945, pe când se afla la comanda Armatei a 4-a române aflată pe frontul din Cehoslovacia, generalul Gheorghe Avramescu a fost arestat de autorităţile sovietice, împreună cu şeful de stat major şi alţi ofiţeri şi civili, în total 36 de persoane. Evenimentul, deosebit de grav, a acţionat ca o undă de şoc pentru trupele aflate în plină campanie, în condiţiile în care colaborarea cu Armata Roşie se dovedise extrem de dificilă, noul aliat acuzând armata română, în dese rânduri, de incapacitate operativă sau chiar trădare şi trecere voluntară la inamic (cazul Diviziei 4 infanterie, asupra căruia vom reveni). Acest episod tragic este indisolubil legat de destinul României în acei ani teribili, iar subiectul rămâne deschis cercetării.
Regele a murit! 100 de ani de la sfârşitul lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen
Regele a murit! 100 de ani de la sfârşitul lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen
Peleş, 27 septembrie 1914. Trecuse de ora 5:30 şi pentru colonelul Paul Angelescu, adjutant regal, era o dimineaţă neobişnuit de agitată. Ca prin vis, i se pare că aude zgomote de paşi dincolo de uşa dormitorului său. Apoi, linişte... şi din nou mişcări care trădează oameni grăbiţi. Şi, în fine, un ciocănit puternic care îl face să tresară. Uşa de la camera sa se deschide şi îl vede intrând pe Ion Mamulea, medicul personal al regelui: „Sculaţi, domnule colonel, şi vă îmbrăcaţi pentru a lua toate măsurile necesare, anunţând şi la Bucureşti pe primul-ministru de o mare nenorocire: regele a murit!”. Angelescu se îmbracă în câteva secunde, apoi se repede spre scara care ducea la apartamentul suveranului. Urcând câte două trepte, intră în dormitorul regelui. Îl vede în pat şi are impresia că doarme, însă regina Elisabeta îi spune: „Iubitul nostru rege s-a stins ca un pui!”
Cetăţile dunărene ar putea să fie incluse pe Lista Patrimoniului Mondial
Cetăţile dunărene ar putea să fie incluse pe Lista Patrimoniului Mondial
Cetăţile antice, de pe malurile Dunării, vor primi, în acest weekend, vizita unei delegaţii care are ca scop includerea lor în patrimoniul UNESCO. Proiectul, intitulat „Danube Limes Brand - Extension of the Danube Limes UNESCO” (Limes-ul danubian – Extinderea Limes-ului danubian UNESCO – trad.) propune extinderea frontierelor Imperiului Roman, incluse pe Lista Patrimoniului Mondial, cu noi nominalizări în ţările de pe cursul inferior al Dunării, scriu cei de la Replica Online. 
Piaţa Roşie
Adevărul despre Războiul rece. Imperialismul stalinist contra imperialismului american
O dată cu lansarea atacurilor aeriene asupra teritoriului sovietic, în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, Hitler îşi ducea la îndeplinire cel mai preţios obiectiv: începea războiul total, cel care ar fi trebuit să îi supună întregul glob. Führer-ul, înşelat de aparenta bunăvoinţă a partenerului sovietic, nu înţelesese, însă, că liderul de la Kremlin nu era tocmai un adversar uşor de învins.
Cercetător al operei brâncuşiene: Reclamele CEC cu Brâncuşi sunt făcături
Cercetător al operei brâncuşiene: Reclamele CEC cu Brâncuşi sunt făcături
Un reputat cercetător al operei brâncuşiene, Sorana Georgescu-Gorja, afirmă că reclamele cu Brâncuşi, ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni, sunt făcături, mai ales că ”vocea lui Brâncuşi nu a fost niciodată înregistrată”. Fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit, de la Târgu Jiu, atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în reclamele CEC, iar Centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu s-a alăturat acestui demers.   Sorana Georgescu-Gorja, Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr Sorana Georgescu-Gorja, Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr Sorana Georgescu-Gorja, Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqrafirmă că reclamele cu Brâncuşi, ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni, sunt făcături,” mai ales că vocea lui Brâncuşi nu a fost niciodată înregistrată”. Astfel, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit de la Târgu Jiu atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în aceste reclame, iar  centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu se alătură acestui demers. Sorana Georgescu-Gorja, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit de la Târgu Jiu, atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în reclamele Casei de Economii şi Consemnaţiuni. Şi Centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu se alătură acestui demers. Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr Sorana Georgescu-Gorja, fiica inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan, cel care a pus în aplicare ideile lui Brâncuşi şi a ridicat Coloana fără Sfârşit de la Târgu Jiu, atrage atenţia cu privire la falsificarea marelui sculptor în reclamele Casei de Economii şi Consemnaţiuni. Şi Centrul de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu se alătură acestui demers. Citeste mai mult: adev.ro/ncgkqr
Turnul Eiffel
De la "inutilul şi monstruosul" Turn Eiffel la cel mai cunoscut simbol al Franţei
Turnul Eiffel, cel mai cunoscut simbol al Franţei şi unul dintre cele mai vizitate monumente din lume (7 milioane de vizitatori pe an şi peste 250 de milioane de la inaugurare până astăzi), împlineşte la finalul lunii martie nu mai puţin de 125 de ani; şi aceasta e cu adevărat o performanţă cu cât turnul, conceput ca o poartă de intrare în Expoziţia Universală din 1889, ediţie celebrând centenarul Revoluţiei franceze, urma să fie demontat după 20 de ani, în 1909.