Prof. dr. Dragoș Pieptu, medic primar chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că cei 14 bolnavi vor beneficia de 30 de proceduri chirugicale, unii dintre aceștia fiind supuși chiar și la trei operații pe parcursul unei singure zile.
"Operațiile de chirurgie cranio-facială au loc în prima săptămână. Pentru fiecare din ultimii cinci pacienți a fost rezervată câte o zi întreagă din săptămâna a doua. Intervențiile vor fi complexe și vor necesita echipe mari, cu participarea a doi chirurgi americani și patru români. Sunt pacienți care vor beneficia și de trei operații în aceeași zi", a explicat Dragoș Pieptu.
Pacienții au între 6 și 35 de ani, potrivit Agerpres.
La rândul său, Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iași, a declarat că nouă dintre pacienții care vor fi operați în aceste zile la Iași de echipa de medici americani și ieșeni au malformații cranio-faciale de diferite tipuri, alți patru au nevoie de reconstrucție de sân, iar unul are sechele postcombustionale complexe peste care s-a dezvoltat o tumoră gravă.
Conform lui Dimofte, din cauza unor răceli de sezon, trei pacienți au fost amânați pentru luna august, când alte patru persoane, evaluate de medicii specialiști, vor fi operate, de asemenea, împreună cu alți pacienți care vor fi recrutați de echipa de medici ieșeni până în acel moment. Aceștia au sindroame particulare, precum sindromul Crouzon, sindromul Apert, sindromul Pierre Robin, sindromul Goldenhar, sindromul Treacher Collins. Ei vor beneficia de intervenții complexe la care, pe lângă echipa actuală, va fi necesară și prezența unui neurochirurg de la University of Virginia.
Șeful Institutului Regional de Oncologie a afirmat, totodată, că operațiile pot fi urmărite în transmisiune direct în amfiteatrele institutului, de medicii rezidenți de chirurgie plastică.
"Programul va continua și în următorii trei ani, fiind programate câte două vizite pe an, în baza colaborării dintre Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și University of Virginia. Finalitatea cooperării este dezvoltarea unei echipe tinere de chirurgie cranio-facială. Pe termen lung, am dori crearea unui centru dedicat tratamentului pluridisciplinar al malformațiilor cranio-faciale la Iași", a precizat prof. dr. Dragoș Pieptu.