Care sunt beneficiile donării de sânge?
Cei care donează sânge au mai puține riscuri în legătură cu sănătatea lor: potrivit unor studii mai vechi, donatorii de sânge au un risc cu 33% mai mic să sufere de o boală cardiovasculară și un risc cu 88% mai mic să sufere un infarct miocardic. O analiză mai nouă sugerează că scăderea riscului nu e semnificativă și că ar mai trebui făcute cercetări, scrie doc.ro
Prima teorie, în acest sens, este că oamenii care doresc să doneze sânge sunt deja sănătoși. Un donator trebuie să fie considerat sănătos înainte de a dona sânge - cei interesați trebuie să corespundă acelor condiții necesare unor donatori de sânge. Pentru a determina acest lucru, o serie de teste sunt efectuate la centrele de transfuzie sangvină pentru a verifica dacă donatorul este sănătos. Drept rezultat, persoanele care au primit aprobare să doneze au deja șanse mai mici să sufere de probleme de sănătate și de boli cardiovasculare din start.
A doua teorie este că riscurile mai mici pentru sănătate au de-a face cu golirea rezervelor de fier. Fierul este un mineral care are un impact important asupra corpului uman și este necesar pentru anumite funcții. Cantitățile prea mari de fier pot provoca o gamă variată de simptome, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii, letargie, slăbiciune musculară, întărirea arterelor, oxidarea accelerată a colesterolului, scăderea libidoului și ficatul mărit.
Un studiu cu o durată de 4 ani și jumătate a arătat că persoanele care au donat sânge de două ori pe an și-au redus riscul de cancer și riscul de deces, comparativ cu cei care nu au donat sânge, prin simplul fapt că aveau niveluri mai scăzute de fier în organism.
Se pare că donarea sângelui îi ajută și pe cei care doresc să slăbească. Unele cercetări arată că o persoană care donează sânge arde aproximativ 650 de calorii la fiecare pungă de sânge donată, mai ales că organismul trebuie să muncească apoi pentru a reface aceste rezerve, scrie aceeași sursă.
Persoanele care au cel mai mult de beneficiat de pe urma acestui gest sunt oamenii care donează sânge în mod regulat. Potrivit unui studiu, donatorii cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani au avut mai puține atacuri de cord și mai puține accidente vasculare cerebrale când au donat sânge la fiecare interval de 6 luni.
La noi în țară, la fiecare donare se recoltează aproximativ 450 mililitri de sânge, care vor fi folosiți pentru pacienții internați în spitalele din România, a căror viață depinde de aceste transfuzii.
Donarea de sânge se poate face de cel mult 5 ori pe an în cazul bărbaților și de cel mult 4 ori pe an în cazul femeilor. Distanța dintre două donări trebuie să fie de cel puțin două luni, conform sursei precizate.