Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, a dat asigurări că pacienţii care primeau şi până acum medicamente compensate şi gratuite nu vor duce lipsă. "Vor exista echivalente, de asemenea pe lista respectivă au fost incluse mai multe medicamente dintre care îl vom păstra pe cel de care oamenii au într-adevăr nevoie", a spus Irinel Popescu, la Realitatea TV.
Probleme vor fi în acest an şi cu fondul de asigurări de sănătate. Ministrul Sănătătii, Ion Bazac, susţine că acesta s-a diminuat cu o jumătate de miliard de euro.
Criza medicamentelor a început de la faptul că distribuitorii erau nemulţumiţi că au ajuns să cumpere medicamente în euro, la un curs de 4,3 lei, pe care le decontau la stat cu doar 3,6 lei. De altfel, tocmai din acest motiv livrările în spitale şi farmacii au fost oprite imediat după Anul Nou, iar oamenii s-au descurcat cum au putut.
Distribuitorii, producătorii şi ministrul Sănătăţii au căzut de acord ca decontarea să se facă la un curs de patru lei pentru un euro. Numai că acest lucru atrage scumpiri, din punctul de vedere al furnizorilor.
"De la 1 februarie vor creşte putin preţurile la medicamente, iar faptul că ministrul a spus că vor scădea se referă la ordinul nou de calcul al medicamentelor care este pe site-ul ministerului şi care va intra in vigoare în curs de două luni."
Ministrul Sănătăţii vede însă altfel lucrurile. El a dat asigurări că preţul medicamentelor nu va creşte, din contră vor scădea cu 10%. Ministrul a făcut referire însă numai la medicamentele compensate şi a afirmat că-i va obliga pe furnizori să aducă cele mai ieftine produse de pe piaţa europeană.