Cu toate că parlamentarii PD-L au refuzat în două rânduri să participe la şedinţa de plen, la a doua încercare a fost întrunit cvorum şi moţiunea a putut fi citită. În sală s-au aflat 241 de parlamentari, cu cinci peste numărul minim necesar întrunirii cvorumului.
La reluarea şedinţei a luat cuvântul fostul premier, liberalul Călin Popescu-Tăriceanu care a acuzat PD-L că face "exces de populism şi demagogie". "Constat cu regret încercările PD-L de a bloca în Parlament dreptul opoziţiei de a citi o moţiune de cenzură. Am avut o discuţie în care le-am prezentat pedeliştilor consecinţele. Vreau să atrag atenţia asupra comportamentului nedemocratic al PD-L, ducând în derizoriu toată această dezbatere. Faceţi exces de populism şi demagogie pe tema pensiilor!", a spus Tăriceanu.
"Tema pensiilor este o temă populară. Nu cred că aveţi dreptul să ne puneţi pumnul în gusă cu legea pensiilor", a mai spus fostul premier. A urmat liberalul Eugen Nicolăescu care a citit în plen moţiunea de cenzură "11 împotriva României", depusă marţi de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc II. Eugen Nicolaescu a deplâns absenţa de la lucrări a membrilor Guvernului.
"Domnule preşedinte de şedinţă, înaintea de a începe citirea moţiunii de cenzură, vreau să remarcăm cu toţii, deputaţi şi senatori şi în acelaşi timp invitaţi, şi pentru stenogramă, că este a treia moţiune de cenzură la care Guvernul nu este prezent atunci când se citeşte o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, ceea ce înseamnă foarte clar modul total nerespectuos în care Guvernul se comportă în relaţia cu Parlamentul. Nu ştiu cum să-i spun domnului prim-ministru, în absenţă, în contumacie, fost, dar trebuie să spun că aşa este frumos şi aşa este corect", a declarat Nicolăescu.
Şedinţa Parlamentului în care trebuia să fie citită moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc II a fost suspendată timp de o oră după ce grupul parlamentar al PD-L a părăsit sala. Fără parlamentarii democrat-liberalii nu s-a întrunit cvorum.
PD-L a propus trimiterea moţiunii iniţiate de PNL şi UDMR la Comisiile Juridice reunite al Parlamentului pentru aviz de constituţionalitate, a declarat vicepreşedintele PD-L, Ioan Oltean.
Moţiunea de cenzură "11 împotriva României" a fost depusă marţi de PNL şi UDMR împotriva Guvernului Boc II, urmând ca pe 13 octombrie, la cinci zile de la prezentarea ei, să fie supusă votului în Plen.