Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional este constituţională "în măsura în care prevederile Capitolului IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie".
De asemenea, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice este constituţională "în măsura în care prevederile art.41 alin.(2) lit.e) din lege, criticate prin obiecţia de neconstituţionalitate, nu se referă la cazurile în care Legea fundamentală admite în mod expres cumulul de funcţii".
CCR a anunţat că motivarea soluţiilor pronunţate va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României în vederea promulgării legii, potrivit art.77 alin.(3) din Constituţie.
În ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale, CCR a anunţat că, din cauza faptului că nu s-a obţinut majoritatea de voturi cerută de lege pentru adoptarea deciziilor, a dispus repunerea pe rol a dosarului pentru data de 18 noiembrie 2009.
Legea salarizării unice prevede un venit minim la stat de 705 lei
În forma actuală, legea prevede că cel mai mic salariu la stat va fi de 705 lei, bani pe care îi va primi un muncitor necalificat. Diferenţa între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat va fi de 1 la 12, iar cel mai mare venit îl va avea şeful statului. Ceva mai jos în grilă apar preşedinţii celor două camere parlamentare, premierul, sau şefii principalelor instanţe, dar şi Procurorul general.
''Prin aplicarea legii nu se diminuează venitul angajaţilor din sistemul public. Începând cu 1 ianuarie 2010 nici un angajat din sistemul public nu va mai avea un salariu mai mic de 705 lei'', a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Grilele de salarizare vor fi rediscutate, însă în cadrul unei comisii din care vor face parte reprezentanţii ministerelor şi sindicaliştii. Comisia va fi constituită la 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Prin noua lege, sporurile nu vor reprezenta decât 30% din veniturile angajaţilor de la stat. Potrivit proiectului de lege, salariul minim în sistemul bugetar va creşte la 1.100 de lei, până în 2015.