Articolele din categoria ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE:

Cât de mare a fost iradierea de la Cernobîl în România. Ce a ascuns Ceauşescu
38 de ani de la Cernobîl, catastrofa nucleară care a dus la dezintegrarea blocului comunist
Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 dimineața, la centrala atomoelectrică de la Cernobîl a avut loc cel mai grav accident nuclear civil din istorie. Explozia unui reactor a proiectat în atmosferă o cantitate uriașă de particule de uraniu îmbogățit. Suprafețe mari din Ucraina, Rusia și, în special, Belarus au fost afectate grav. Particulele radioactive au ajuns deasupra Europei de Est, în Peninsula Scandinavă, dar și în America de Nord. Potrivit datelor oficiale, au fost 56 de decese directe și alte circa 9.000 în perioada următoare, precum și alte zeci de mii de persoane cu diverse sechele. Bilanțul poate fi pus sub semnul întrebării, pentru că autoritățile din toate țările comuniste au încercat să minimizeze consecințele. 
Vodafone caută cel mai bun gamer din România
Vodafone caută cel mai bun gamer din România. Peste 1200 de jucători concurează pentru 22.000 euro la Poli E-FEST
Între 26-30 aprilie 2024, POLITEHNICA București organizează cea de-a doua ediție a Poli E-FEST - powered by Vodafone, cel mai mare campionat de jocuri video din țară, cu peste 1200 de participanți și 5000 de vizitatori. Evenimentul oferă o platformă pentru sute de elevi și studenți să-și pună în valoare abilitățile în gaming, cu premii în valoare totală de peste 22 000 de euro, oferite de Vodafone România, în demersurile de a susține comunitatea de gaming la nivel local.
Alegerea Imprimantei Ideale: Laser vs Color și Inovațiile Brother
Alegerea Imprimantei Ideale: Laser vs Color și Inovațiile Brother (P)
Într-o lume în care documentele tipărite rămân esențiale pentru afaceri, educație și uz personal, alegerea corectă a unei imprimante poate influența semnificativ eficiența și costurile pe termen lung. Între opțiunile disponibile pe piață, imprimantele laser și cele color ocupă segmente importante, fiecare cu avantajele sale distincte. Brandul Brother, recunoscut pentru inovația și calitatea produselor sale, oferă soluții competitive care merită luate în considerare.
Argintul viu este un ingredient de bază și în tradițiile vrăjitorești
Ce se întâmplă dacă atingi mercurul? De ce este periculos să spargi un termometru
Mercurul a căpătat, de-a lungul secolelor, renumele sinistru de a fi unul dintre cele mai toxice elemente chimice cu care omul poate intra în contact. Poveștile cu vrăjitoare și cazurile reale de otrăvirea cu mercur, unul dintre cele mai popularizate fiind cel al lui Napoleon Bonaparte, au contribuit la formarea aceste imagini sumbre. Introducerea pe scară largă a termometrelor cu mercur a adus o nouă provocare și un risc mărit de a intra în contact cu metalul periculos. Interesant este că, în ciuda concepției popularizate, dacă atingem "argintul viu" cu mâinile goale nu ne expunem unui risc chiar atât de mare.
A apărut scutul care te face invizibil. Foto: Kickstarter
A apărut scutul care te face invizibil. Invenția revoluționară promite să îi ascundă pe toți care se află în spatele său
Un vis din lumea fantastică a seriei Harry Potter a fost adus la realitate, odată cu lansarea scutului care te face invizibil. Cei care au fost fascinați de mantia de invizibilitate a lui Harry Potter și au visat să aibă acces la un astfel de obiect magic, au acum șansa să se bucure de un produs realist care oferă aceeași iluzie de invizibilitate. Compania high-tech care a dezvoltat „megascutul de invizibilitate" a reușit să aducă în viața de zi cu zi o tehnologie care părea demult doar un produs al imaginației.
NASA, explozie cosmica
NASA avertizează că vom vedea în curând o explozie cosmică pe cer, vizibilă cu ochiul liber: un eveniment unic în viață
Astronomii se așteaptă să apară în curând un eveniment astronomic deosebit - o "nova" - în constelația Corona Borealis a Căii Lactee. Acest fenomen este generat de sistemul binar T Coronae Borealis, care cuprinde o stea gigant roșie și una albă, pitică. Steaua roșie gigantă, cunoscută și sub numele de "Blaze Star", eliberează treptat straturile exterioare, care cad pe pitica albă, provocând o reacție termonucleară în lanț și, în final, o explozie, numită "nova".