Un alt subiect il constituie proiectele legislative pe care social-democratii le vor promova in sesiunea parlamentara care a inceput in aceasta luna.
Cel mai important dintre ele este amendamentul de la Comisiile de munca depus la rectificarea bugetara, care spune ca se abroga prevederea potrivit careia punctul de pensie creste cu 14% si se pastreaza forma initiala din legea pensiilor, adica majorarea cu 40% de la 1 septembrie 2020.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marti ca a avut discutii cu mai multi lideri de grup parlamentar pe acest subiect.
"Am avut discutii astazi (marti - n.r.) cu mai multi lideri de grup din Parlament si lideri de partide si noi credem ca acest amendament va trece in votul din plenul comun. (...) Sunt mai multi lideri, cred ca o sa anunte domniile lor in ziua votului. In acest moment se stie ca PSD este minoritar in Parlament, ca sa terminam si aceasta discutie, printr-o migratie - mult hulita acum un an de catre presedintele Iohannis si PNL - catre PNL. Grupul PNL din Parlament, in acest moment, are 20% componenta parlamentari din alte zone politice", a spus Ciolacu.
El a adaugat ca PSD a formulat acel amendament pentru ca legile trebuie respectate.
"Mai mult, nivelul de trai in Romania a scazut foarte mult, INS spune acest lucru. (...) Nu este o marire extraordinara, aceasta marire poate fi suportata. Romania imprumuta 1.000 de euro pe secunda, vrem sa stim ce se intampla cu acesti bani, fiindca ei nu se regasesc in economie. (...) In ceea ce priveste imprumuturile, noi platim o dobanda de 4,74%, este cea mai mare dobanda platita de un stat european. FMI a acordat multor state, Poloniei, Greciei, Bulgariei, imprumuturi cu dobanda zero, 2 miliarde de euro, pentru perioada de pandemie, cu o singura conditie: ca achizitiile sa se faca transparent. Vreau sa va spun ca Romania nu a accesat un astfel de imprumut", a afirmat Ciolacu.
Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara pe anul 2020 urmeaza sa intre in dezbaterea plenului comun al Parlamentului saptamana viitoare.