România este "acasă" pentru sute de mii de copii, femei, persoane în vârstă care au fugit din calea războiului, iar efortul făcut de români în această perioadă va rămâne simbol al solidarităţii şi al înţelepciunii unei naţii care a deschis semenilor uşa spre pace şi libertate, a fost principalul mesaj al Guvernului transmis, sâmbătă, de premierul Nicolae Ciucă cu prilejul întrevederii dintre Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului şi coordonator strategic al asistenţei umanitare a refugiaţilor, şi dr. Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii.
Întrevederea a avut loc la sediul Ambasadei SUA la Bucureşti, iar premierul a desemnat-o pe Mădălina Turza să reprezinte Guvernul României.
"De mai bine de două luni România este "acasă" pentru sute de mii de copii, femei, persoane în vârstă care au fugit din calea războiului. Efortul făcut de români în această perioadă va rămâne simbol al solidarităţii şi al înţelepciunii unei naţii care a deschis semenilor uşa spre pace şi libertate. Un popor generos care oferă nu doar un acoperiş refugiaţilor, ci şi educaţie copiilor ucraineni, servicii medicale persoanelor care au nevoie şi posibilitatea de a munci celor care doresc să se integreze în societatea românească. Am dorit să transmitem acest mesaj al Guvernului României primei doamne a Statelor Unite ale Americii, precum şi gratitudinea noastră pentru sprijinul oferit de Partenerul nostru strategic, în această perioadă extrem de dificilă, în care cetăţenii noştri au nevoie de siguranţa că sunt protejaţi în faţa oricăror riscuri de securitate", a transmis premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES.
Consilierul de stat Mădălina Turza a prezentat Primei Doamne a SUA, Dr. Jill Biden, strategia de răspuns a României la criza umanitară a refugiaţilor din Ucraina. De asemenea, a oferit detalii cu privire la asistenţa psihologică oferită persoanelor care au trecut prin trauma războiului, programele derulate în domeniul sănătăţii mintale, precum şi măsurile aplicate pentru integrarea copiilor ucraineni în sistemul de educaţie din România.
Totodată, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului a prezentat mecanismul de coordonare a eforturilor Guvernului cu Agenţiile ONU prezente în România şi cu societatea civilă, parteneri importanţi în gestionarea crizei refugiaţilor.
Aplicarea mecanismelor de cooperare europene pentru gestionarea situaţiei provocate de agresiunea rusă din Ucraina a reprezentat un alt subiect abordat in cadrul întrevederii.
Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a exprimat deplina susţinere pentru oferirea suportului şi solidarităţii faţă de statele aflate în prima linie în gestionarea crizei ucrainene, a mai precizat sursa citată.
"Faptul că România a reuşit să sprijine aproape 900.000 de persoane alungate de război, într-un context social post pandemic complex, arată nu numai capacitatea noastră de a fi solidari şi de a ne mobiliza, ci şi capacitatea de coordonare instituţională şi răspuns rapid al României de la cel mai înalt nivel de decizie al Executivului, până la personalul care lucrează neobosit la punctele de trecere a frontierei", a declarat Mădălina Turza,