Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, spre consultare, stenograma şedinţei CSM în care Daniel Horodniceanu a susţinut interviul pentru postul de procuror-şef al DIICOT. Horodniceanu a fost propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pentru a ocupa funcţia rămasă vacantă la şefia Direcţiei după arestarea Alinei Bica. Interviul a avut loc în 4 mai.
"În vederea exercitării prerogativelor de numire în funcție a procurorului-șef al DIICOT, prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Președintele României a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma şedinţei Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, şedinţă în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiţiei, precum şi documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secţiei pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Daniel Constantin Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT Iaşi, a fost propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pentru a ocupa funcţia rămasă vacantă la şefia DIICOT după arestarea Alinei Bica.
Desemnarea noului şef al Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate a născut controverse şi în şedinţa CSM din 4 mai. Interviul susţinut de Daniel Horodniceanu a fost prilejul unor contre dure între membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
"Vă prezint o situaţie pur ipotetică: să spunem că aflaţi că un procuror DIICOT de la unul din serviciile teritoriale din structura DIICOT la un moment dat se află la masă cu un primar de municipiu şi cu un politician de rang înalt discutând chestiuni de un dosar penal. Cum reacţionaţi dvs. dacă aflaţi pe orice cale de un astfel de incident?", l-a întrebat, la acea vreme, Oana Schmidt Hăineală.
"În primul rând, verific dacă informaţia este reală, voi căuta să văd dacă relaţia dintre procurorul respectiv, relaţia dintre ei exista înainte să fie procuror DIICOT sau după, voi căuta să am o discuţie cu procurorul pentru a afla ce l-a animat să poarte respectiva discuţie la respectiva masă", a replicat Horodniceanu.
Dacă lucrurile s-ar confirma, a mai spus acesta, atunci ar sesiza procurorul general al României, "să ia măsurile legale".
"Nu am niciun fel de date de nicio natură care să spună că această propunere nu ar fi cea mai corectă din ceea ce am avut la interviu", a declarat şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, după încheierea interviului lui Horodniceanu.
După interviu, Daniel Horodniceanu a primit aviz pozitiv din partea CSM pentru şefia DIICOT, cu 5 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă". Avizul este consultativ.