Ungaria a amânat ratificarea aderării la NATO a Suediei și Finlandei. Premierul Viktor Orban a declarat joi că parlamentul Ungariei va ratifica aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei la începutul anului viitor.
Viktor Orban a anunţat în marja unui summit al Grupului de la Vişegrad (V4), la Kosice, în Slovacia, că Parlamentul ungar se va pronunţa prin vot ”în prima sesiune” din 2023. Parlamentul ungar se reuneşte în mod normal la jumătatea lunii februarie.
Premierul Ungariei a dat însă asigurări că susține cele două țări la NATO.Mai ales că guvernul de la Budapesta a decis deja că Ungaria va susţine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.
"Ungaria va susţine cu siguranţă aderarea lor, după ce guvernul a făcut-o, o va face şi parlamentul", a spus Orban.
Ungaria şi Turcia sunt singurele membre ale Alianţei Nord-Atlantice care nu au dat încă avizul de aderare pentru Suedia și Finlanda. Cele două țări au luat această decizie după invadarea Ucrainei de către Rusia de la începutul acestui an. Acestea au prezentat în mai o candidatură comună la aderarea la NATO, după zeci de ani de statut de nealiniere la blocurile militare din lume.
Anunțul premierului Orban vine după ce Ungaria confirma recent că va ratifica aderarea la NATO a celor două țări. Candidatura este necesar să fie acceptată de către toate cele 30 de state membre ale Alianţăei Nord-Atlantice şi a fost ratificată de către toate - cu excepţia Turciei şi Ungariei.
”Finlandezii şi suedezii sunt aliaţii noştri şi, la fel cum noi putem conta pe aliaţii noştri, ei conta şi ei pe noi”, declara la începutul lui noiembrie şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, care anunţa că Budapesta ”nu are obiecţii” faţă de aderarea celor două ţări nordice la NATO.
Analiștii apreciază că Ungaria a făcut această mutare din cauza măsurilor împotriva corupţiei , în condițiile în care Comisia Europeană le blochează fonduri de miliarde de euro.