UPDATE 15.00 - Summitul Uniunii Europene de joi, care s-a desfășurat cu uşile închise şi fără telefoane mobile, a fost marcat de o înfruntare de o intensitate rară, între premierul slovac Robert Fico şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe tema tranzitului gazelor naturale ruseşti, relatează Le Point, citat de News.ro.
UPDATE 13:40 - Liderii celor 27 state membre ale Uniunii Europene (UE) şi-au reafirmat susţinerea faţă de Kiev în vederea unei păci drepte şi ”nu cu orice preţ”, cu câteva săptămâni înaintea învestirii lui Donald Trump la Casa Albă, într-un summit la Bruxelles la care preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat optimismul faţă de politica adoptată împotriva imprevizibilului miliardar american republican, relatează RFI.
UPDATE 11.30 -Încetarea războiului din Ucraina este o chestiune de interes economic primordial pentru Europa, iar liderii europeni pot simţi acest lucru, a declarat vineri pe postul public de radio premierul ungar Viktor Orban, transmite MTI.
Premierul ungar, aflat la Bruxelles, a afirmat că liderii europeni pot "simţi că războiului trebuie i se pună capăt", precum şi că trebuie creat un sistem de securitate durabil şi previzibil care să permită reluarea creşterii economice în Europa.
UPDATE 10:20 - Cel puţin o persoană a fost ucisă într-un atac cu ”rachete balistice venind dinspre nord” la Kiev, unde au răsunat explozii puternice vineri dimineaţa, în urma unei serii de alerte aeriene de rachete balistice trase din Rusia către teritoriul ucrainean, a constatat o jurnalistă AFP.
UPDATE 9:45 - Ministerul Apărării de la Moscova a declarat vineri că forţele sale au preluat controlul asupra altor două aşezări din regiunea Doneţk a Ucrainei, Uspenivka şi Novopustynka, a informat agenţia de presă de stat RIA Novosti, preluată de Reuters.
UPDATE - Deşi Constituţia ucraineană interzice renunţarea la teritorii, iar Kievul nu va recunoaşte niciodată dominaţia rusă, Zelenski admite realitatea de pe teren: „De facto, aceste teritorii sunt acum controlate de ruşi. Nu avem puterea de a le recupera”.
Declaraţiile vin la mai puţin de o lună după ce preşedintele ucrainean a sugerat la Sky News o posibilă soluţie: un acord de încetare a focului ar putea fi posibil dacă teritoriul controlat în prezent de Ucraina ar fi plasat sub protecţia NATO. Această mişcare ar permite apoi negocierea diplomatică pentru recuperarea zonelor ocupate.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în timpul unei conversații online cu cititorii ziarului francez Le Parisien, că Ucraina nu este pregătită să capituleze în fața Rusiei sau să accepte o înghețare a războiului. În același timp, el a menționat că președintele ales al SUA, Donald Trump, caută să găsească o soluție la conflict cât mai curând posibil.
El a subliniat că Ucraina luptă pentru suveranitatea sa de mulți ani și nu va renunța la independența sa din cauza unor decizii politice externe.
„Trump știe despre dorința mea de a nu mă grăbi în detrimentul Ucrainei. Țara luptă de mult timp pentru suveranitatea sa. Indiferent de câți președinți sau prim-miniștri încearcă să declare sfârșitul războiului, nu ne vom preda sau nu vom renunța la independența noastră. Pericolul este să spunem: vom îngheța războiul și vom negocia cu rușii”, a declarat Zelenski, comentând rezultatul discuțiilor sale cu Trump la Paris.