UPDATE 22:30
Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a anunțat că Ungaria a obținut excluderea Patriarhului Kirill, a Comitetului Olimpic Rus și a Reprezentantului Permanent al Rusiei la ONU din cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni al UE.
UPDATE 20:35 - Trump promite discuţii cu Putin şi Zelenski pentru a opri "măcelul" din Ucraina
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat luni că a văzut imagini cumplite cu moarte şi distrugeri de pe frontul din Ucraina şi va discuta cu preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru a ajunge la o înţelegere care să pună capăt acestui război sângeros, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
"Vom discuta cu preşedintele Putin şi vom discuta cu Zelenski şi cu reprezentaţii Ucrainei. Trebuie să oprim asta, este un măcel", a spus Trump la o conferinţă de presă la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago.
Întrebat dacă, în opinia sa, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru a se ajunge la pace, viitorul preşedinte american a evitat să dea un răspuns direct, afirmând doar că mare parte din teritoriul în dispută, referindu-se la teritoriul ucrainean ocupat de Rusia, a fost redus la stadiul de ruine şi moloz şi va fi nevoie de un secol pentru a fi reconstruit. "Adică sunt oraşe unde nicio clădire nu mai stă în picioare, este un loc demolat", a remarcat Trump.
UPDATE 20:00 - Ucraina susţine că dispune de o armă laser ce poate doborî ţinte aeriene la o altitudine de peste doi kilometri
Ucraina deţine o armă laser capabilă să doboare ţinte aeriene ce zboară la o altitudine de peste doi kilometri, a declarat luni comandantul forţelor ucrainene de drone, transmite Reuters.
Acest comandant, Vadim Suharevski, nu a oferit detalii despre respectiva armă, cum ar fi de pildă caracteristicile acesteia, cât de eficientă este în luptă sau în ce cantităţi ar fi operaţională pentru armata ucraineană.
"Cu acest laser putem deja să doborâm astăzi avioane la o altitudine de peste doi kilometri", s-a limitat el să afirme, adăugând că laserul a primit denumirea de "Tryzub", adică "Trident" în limba ucraineană, un simbol naţional al Ucrainei.
UPDATE 18:50 - Ministrul român al Mediului: Nu există riscul ca o poluare semnificativă să pună în pericol apele teritoriale româneşti după ce 2 petroliere ruseşti au fost avariate în Strâmtoarea Kerci
Autorităţile de mediu din România sunt în permanent contact cu cele din Bulgaria şi Ucraina, după ce două petroliere ruseşti au suferit avarii grave în timpul unei furtuni puternice, în Strâmtoarea Kerci, şi s-au produs scurgeri de hidrocarburi. Ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, afirmă că, din datele de până acum, nu există riscul ca o poluare semnificativă cu petrol să ajungă în partea de vest a Mării Negre şi să pună în pericol apele teritoriale româneşti.
UPDATE 16:50 - Stagiul militar pentru studenții din Ucraina
Autoritățile de la Kiev pregătesc o schimbare semnificativă în politica de apărare națională, pentru a-i include pe studenți în stagii de pregătire militară obligatorie. Informația a stârnit îngrijorare în rândul tinerilor.
UPDATE 14.45 - Potențialul de luptă al Ucrainei a fost subminat, a afirmat luni ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, relatează presa rusă de stat.
Pierderile armatei ucrainene de la începutul „operațiunii militare speciale”, așa cum numește Moscova războiul din țara vecină, se ridică la peste un milion de soldați, potrivit oficialului rus, scrie TASS.
UPDATE 13:52 - Vladimir Putin: „Occidentul forţează Rusia să răspundă la încălcarea ”liniilor roşii”.
Preşedintele rus a acuzat luni Occidentul că împinge Rusia spre "liniile sale roşii" - situaţie pe care Moscova a declarat clar că nu o va tolera - şi a atenţionat că Federaţia Rusă va fi forţată să răspundă.
UPDATE 12.00 - Rusia a pierdut 763.510 de soldați de la începutul războiului, susține armata ucraineană.
Conform sursei citate, în ultimele 24 de ore 1.070 de militari ruși au murit sau au fost răniți.
"Acum îi putem ajuta pe sirieni cu grâul, făina şi uleiul nostru: produsele noastre care sunt folosite în întreaga lume pentru a asigura securitatea alimentară", a declarat el în discursul său zilnic către ucraineni.
UPDATE 10.00 - Rusia a lansat peste noapte 49 de drone pentru a ataca Ucraina, a anunţat luni armata ucraineană, informeză Reuters.
Dintre cele 49 de drone, forțele aeriene au doborât 27 și au pierdut urma a 19, probabil din cauza războiului electronic.
Trei drone au rămas în spațiul aerian ucrainean luni dimineață, a adăugat armata de la Kiev.
"Ne coordonăm cu partenerii noştri şi cu partea siriană pentru a rezolva problemele logistice. Vom sprijini această regiune, astfel încât stabilitatea acolo să devină un fundament al mişcării noastre spre o pace reală", a adăugat Zelenski.
În opinia sa, aceste posibile livrări vor face parte din programul "Cerealele Ucrainei", inaugurat în 2022 pentru a oferi ajutor alimentar celor mai sărace ţări.
Chiar şi în timpul războiului, Ucraina, unul dintre cei mai de succes producători de cereale din lume, păstrează imense capacităţi de producţie.
Şi, în ciuda ameninţărilor Moscovei de a deschide focul asupra vaselor care navighează în Marea Neagră, din vara lui 2023 Kievul a amenajat acolo un coridor pentru a-şi exporta produsele agricole.
La capătul unei ofensive de 11 zile, coaliţia rebelă dominată de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS) l-a alungat de la putere răsturnat pe Bashar al-Assad pe 8 decembrie, care s-a refugiat în Rusia.
Această evoluţie a reprezentat un eşec serios pentru Moscova care a fost, alături de Iran, principalul aliat al fostului preşedinte sirian şi a intervenit militar în Siria din 2015.