Editoriale
Marinela Mititelu

Marinela Mititelu: Petromidia. Iar la un pas de catastrofă. Iar merge și-așa

Acum un an, în august 2020, jumătate din Beirut era ras de suflul unei explozii de porții. A început cu explozie în zona portului libanez, apoi un incendiu urmat de o serie de mici explozii și, în final, o detonație masivă al cărei suflu a dărâmat clădiri aflate chiar și la 10 kilometri depărtare, a distrus sute de mii de locuințe, a ucis 100 de oameni și a rănit alți 4000, a scufundat o navă de croazieră aflată în zonă, ucingând membrii echipajului. O catastrofă pornită de la o încărcătură de nitrat de amoniu aflată pe o navă din port. După explozie, deasupra Beirutului s-a format un nor uriaş în formă de ciupercă, format din dioxid de azot, un gaz extrem de toxic. 

ULTIMELE STIRI


Marinela Mititelu

Marinela Mititelu: De ce ne pleacă tinerii din țară

Mihaiță Baritz are 21 de ani și se luptă să respire. Are fibroză chistică. Până mai ieri, a fost consilier onorific, neplătit, la Ministerul Sănătății. Nu a putut să miște munții, nici pentru el, nici pentru alții. Așa că a plecat. Și-a dat demisia de la minister și a plecat în străinătate ca să poată să aibă acces la medicamentul de 320.000 de euro care îl ajută să trăiască. La noi, nu s-a putut să-l primească. A fost nevoit să aleagă: ori stă pe lista de așteptare până moare pentru un transplant de plămâni, ori pleacă în lumea largă. 

ULTIMELE STIRI

Arina Delcea

Arina Delcea: Profeția auto-împlinită, din lipsă de idei revoluționare

„Restricțiile nu sunt utile. Numărul de infectări va crește”. Asta spun mulți dintre cei care contestă noile măsuri impuse de autorități. (Sigur, vorbim de cei care nu neagă existența virusului, ci doar metodele de stopare.) Culmea este că au dreptate. Cum să n-aibă, câtă vreme vedem în fiecare seară, de duminică încoace, proteste în multe localități din țară, la care se adună sute de oameni, fără să respecte măsurile simple de protecție: mască și distanță? Cetățenii nemulțumiți își dau toată silința ca cel denumit valul al treilea al virusului să fie mai al dracului decât celelalte. Chiar acum, când ne așteptam să fi învățat ceva într-un an de epidemie. Dar nu. Noi nu mai suportăm. 

ULTIMELE STIRI