Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați Rata șomajului în luna octombrie a fost cu 0,2% mai mică în comparație cu septembrie. Reţine în continuare atenţia nivelul ridicat, de 25,3%, al ratei şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), înregistrat în perioada iulie - septembrie 2024.
România a exportat în 2024 cereale şi preparate pe bază de cereale în valoare de 2,39 miliarde de euro România a exportat, în primele opt luni din 2024, cereale şi preparate pe bază de cereale în sumă de 2,398 miliarde euro, cu 18% mai puţin comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Germania, în colaps. Sindicatul celui mai mare constructor auto european blochează fabricile și oprește producția Industria auto din Germania este în pragul unei crize de proporții uriașe. IG Metall, cel mai mare sindicat din țară, amenință cu proteste în fabricile Volkswagen. Urmează greve de avertisment. Se așteaptă opriri ale lucrului la uzinele VW încă de luni. Potrivit sindicatelor, aproximativ 300 de angajați Volkswagen din Wolfsburg au anunțat sfârșitul perioadei de grație.
Măsurile economice șoc ale lui Donald Trump care ar putea zgudui puternic industria auto internațională Revenirea lui Donald Trump la cârma Statele Unite ar putea însemna declanșarea unui lanț de crize economice, mai ales în industrii de anvergură, precum cea auto.
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii Agențiile de rating avertizează că declinul demografic, fără reforme urgente, va complica accesul guvernelor la finanțare și va forța creșteri semnificative ale taxelor pentru cetățeni. Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au majorat în această lună ratele dobânzilor la cele mai ridicate niveluri de la ultima criză financiară încoace - ceea ce a dus la creşterea costurilor de împrumut ale guvernelor.
Vine urgina SCUMPIRILOR de iarnă. În cel domenii vor fi cele mai mari majorări de prețuri? Managerii români se așteaptă la creșteri de prețuri în industria prelucrătoare, construcții, comerț și servicii în următoarele trei luni, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică
Prețurile carburanților vor crește de la 1 ianuarie 2025. Scumpiri URIAȘE din cauza majorării accizelor Începând cu 1 ianuarie 2025, prețurile la benzină și motorină vor crește din cauza noilor accize stabilite de Ministerul Finanțelor, potrivit datelor publicate pe economica.net. Ajustările vor fi resimțite de consumatori la pompă, în contextul unei creșteri anuale a accizelor corelate cu rata inflației.
Blocurile din România își vor schimba total înfățișarea: ce presupune programul Urban UP Ministerul Energiei a pus în consultare publică un nou program de investiţii - Urban Up, de 150 de milioane de lei, destinat asociaţiilor de proprietari în vederea instalării de panouri fotovoltaice pe blocuri, a anunţat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Decizie-șoc: Americanii de la Franklin Templeton renunță la Fondul Proprietatea Americanii de la Franklin Templeton, cei care au administrat Fondul Proprietatea în ultimii ani, au anunţat că nu vor mai participa la alegerile pentru încă un mandat în fruntea fondului.
În plin scandal politic, o mare companie olandeză părăsește România Olandezii de la Damen ies din acţionariatul şantierului naval din Mangalia, după ce s-a aprobat rezilierea contractului de asociere între 2MMS şi Damen Holding B.V. Olandezii au cerut intrarea în insolvenţă a şantierului Damen Mangalia, la şase ani de când au preluat un pachet de 49%.
Oamenii de afaceri le cer politicienilor să menţină România pe traiectoria pro-europeană Mai multe organizații ale oamenilor de afaceri din România fac apel la mobilizarea mediului politic pentru menținerea țării pe traiectoria pro-europeană.
Bursa de la București, pierderi colosale pe fondul confuziei investitorilor cauzată de haosul electoral. Indicele BET, scădere dramatică Indicele de referinţă BET al Bursei de la Bucureşti a înregistrat o scădere de 1,82% în şedinţa de tranzacţionare de joi, 28 noiembrie, pe fondul solicitării CCR de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Realitatea de dincolo de politică. De la 1 ianuarie cresc accizele. Cât vor consta benzina și motorina de la anul Ministerul Finanțelor a publicat noul nivel al accizelor care va fi practicat începând cu 1 ianuarie 2025. Potrivit tabelului de pe site-ul instituției, pentru 2025 nivelul accizei la benzină este de 2.528 de lei pentru 1.000 de litri și de 2.317 lei pentru 1.000 de litri la motorină.
Pensiile și salariile CRESC de la 1 ianuarie 2025. Câți bani primesc românii în plus De la începutul anului viitor, milioane de români vor beneficia de creșteri financiare semnificative, ca urmare a măsurilor anunțate de Guvern. Aceste modificări vizează salariile, pensiile și alocațiile de stat, în încercarea de a sprijini categoriile vulnerabile și de a acoperi parțial impactul inflației.
Valoarea tichetului pentru achiziționarea de mașini electrice ar putea fi modificată anul viitor Ministrul Mediului precizat că decizia de diminuare a valorii tichetului pentru Rabla Plus a fost luată de Ministerul Finanțelor. Mircea Fechet a precizat că din 2025 este posibil ca aceste prag să fie ajustat, în funcție de o analiză la final de an, care să arate în ce măsură reducerea sumelor a afectat vânzarea de mașini electrice.
Indicele ROBOR continuă să crească, îngrijorarea legată de scandalul alegerilor prezidențiale pare să influențeze mediul financiar-bancar Indicele ROBOR la 3 luni, cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei obținute înainte de 2019, continuă să crească, pe fondul îngrijorării provocate de scandalul din jurul primului tur al alegrilor prezidențiale.
Avertismentul SUMBRU! Prețul energiei va exploda în această iarnă Avertisment sumbru. Prețurile gazelor ar putea exploda în această iarnă. Cei mai mulți experți anunță că europenii au ajuns să dea de 5 ori mai mult pe gaze decât americanii. De vină este războiul din Ucraina, dar și fenomenele meteo extreme, mai ales pe timpul iernii, susțin analiștii.
AEP a cerut Fiscului să caute sursa banilor plătiți tiktokerilor care l-au promovat pe Călin Georgescu Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat Agenției Naționale de Administrare Fiscală să verifice tiktokerii care l-au promovat pe Călin Georgescu pe rețeaua socială și să identifice originea banilor.
Un gigant auto german își mută o parte din producție în România. Compania are deja o fabrică într-un mare oraș Giganul german de piese auto Schaeffler AG a anunțat că își închide fabrici în Austria și Marea Britanie și va muta o parte din producție în România și Slovacia. Decizia reflectă dificultățile cu care se confruntă industria auto europeană, ca urmare a creșterii costurilor și scăderea cererii.
Salariul minim crește la 4.050 lei de la 1 ianuarie. Ciolacu: Vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați Guvernul va aproba miercuri majorarea salariului de bază minim brut pe țară de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. De această măsură ar urma să beneficieze peste 1,8 milioane de salariați.
ROBOR la 3 luni se apropie de pragul de 6%, pe fondul incertitudinii legate de primul tur al alegerilor prezidențiale Indicele ROBOR a crescut din nou și este tot mai aproape de pragul de 6%. Economiștii pun totul pe seama incertitudinii create după rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. Asta înseamnă că ratele vor crește din nou, iar BNR avertizează că în acest moment se suprapun mai multe crize.
Majorarea salariului minim la 4.050 de lei, din ianuarie, blocată de Ministerul Finanțelor. Sindicatele susțin că ar fi un demers deliberat Ministerul Finanțatelor a avizat negativ proiectului inițiat de Ministerul Muncii care vizează creșterea salariului minim brut de la 3.700 de lei, cât este în prezent,la 4.050 lei, de la 1 ianuarie, anunță Termene.ro.
Liberalizarea prețurilor energiei va avea un efect DEVASTATOR pentru consumatori, dacă ANRE nu intervine - ANALIZĂ Liberalizarea pieței de energie, precum și reducerea consistentă a schemelor de plafonare, pot duce la un dezastru pentru consumatori, dacă ANRE nu intervine din timp. O analiză a Asociației Energia Inteligentă indică faptul că Autoritatea energetică nu pare să acorde mare atenție semnalelor din piață, care sugerează că producătorii și furnuzorii ar pregăti un scenariu care să ducă la majorări împovărătoar ale facturilor pentru numeroși consumatori.
Ce preț are un brad de Crăciun în 2024: Ce sume de bani vor scoate românii din buzunare și ce preferințe au Sărbătorile de iarnă se apropie, iar pentru cei care vor să simtă aroma inconfundabilă a unui brad natural în casă, este momentul să afle ce costuri implică această alegere în 2024. În piețe și magazine din întreaga țară au apărut deja primele oferte, iar prețurile variază în funcție de dimensiuni, tipul bradului și locul de achiziție.
Deficitul bugetar al României, aproape dublu doar într-un singur an. Care sunt cifrele deficitului în acest moment După primele 10 luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 6,19% din PIB de la 5,44% din PIB la nouă luni, respectiv 3,91% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi, 26 noiembrie, de Ministerul Finanţelor (MF).
Adrian Vasilescu (BNR): „Pentru România lucrurile sunt clare. Dacă se produce instabilitate,atunci investitorii gândesc de două ori și stabilesc o dată: Rămân sau nu!” Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României trage un semnal de alarmă, după primul tur al alegerilor prezidențiale. Din cauza instabilității politice, investitorii ar putea părăsi România.
Ministrul Finanțelor trage semnalul de alarmă. Economia o ia la vale după primul tur al alegerilor prezidențiale Adrian Câciu anunță că alegerile prezidențiale au dat peste cap economia României. Dobânzile la care țara noastră se împrumută au crescut, bursa este în picaj, iar investitorii încep să se retragă de teamă că țara va intra într-un derapaj.
Călin Georgescu, acuzat de PLAGIAT de unul dintre cei mai mari economiști: Un program hipsteresc de un globalism înfiorător. E un clovn politic! Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan îl acuză pe Călin Georgescu de plagiat și spune că acesta și-a conceput programul economic după „Food-Water-Energy Nexus", care a fost dezvoltat la Forumul Economic Mondial.
Bătrânii se împrumută de bani în prag de sărbători. Crăciunul, un coșmar pentru pensionari Sărbătorile bat la ușă, iar mulți pensionarii e gândesc cu groază că nu vor avea ce să pună pe masă în ziua de Crăciun. Vârstnicii au ajuns să se împrumute de bani pentru strictul necesar. Mulți sunt nevoiți să renunțe la mâncare de calitate pentru a plăti facturi și medicamente.
Impozitele pe venituri din activități independente cresc, din 2025. Când se declară și cum se raportează Ordonanța de urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea Codului Fiscal, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie, instituie o serie de noi reguli privind declararea și plata impozitelor și contribuțiilor pentru veniturile independente.