Ingrediente
- 500 gr de cartofi
- 2 linguri de ulei pentru uns tava
- 350 gr carne tocată
- miezul de la o felie de pâine
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper măcinat
- câteva fire de pătrunjel.
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională. Ingredientul secret al acestei rețete
Mod de preparare
Se începe cu pregătirea ingredientelor pentru chiftele. Este ideal ca după amestecarea tuturor ingredientelor necesare formării chiftelelor să lași compoziția rezultată la rece timp de cel puțin 30 de minute. În acest interval de timp aromele ingredientelor se vor întrepătrunde, iar chiftelele vor ieși delicioase.
Cum prepari rețeta de chiftele cu cartofi la cuptor
Pune miezul de la felia de pâine într-un bol și toarnă puțină apă peste el. În alt bol, adaugă carnea tocată și amestec-o cu sare, piper și condimentele preferate. Amestec-o bine până la omogenizare. Curăță ceapa și usturoiul, clătește-le bine și dă-le pe răzătoare peste carnea din bol.
Clătește pătrunjelul verde, scurge-l bine și toacă-l mărunt. Adaugă-l peste ingredientele din bol. Apoi scurge bine miezul de pâine și adaugă-l și pe acesta. La final adaugă oul și amestecă bine compoziția până când este omogenă. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și pune-l la rece până când pregătești cartofii.
Înainte de a curăța cartofii pregătește unul sau mai multe vase termorezistente în care vei pune ingredientele. Unge-le cu ulei pe toată suprafața interioară.
Curăță cartofii, spală-i bine și șterge-i. Apoi taie-i în felii mai groase și mai colțuroase. Presară sare și piper peste feliile de cartofi și așază-le în vasul pregătit. Amestecă-le cu uleiul din vas pentru a se unge ușor pe toate părțile.
Scoate compoziția pentru chiftele de la rece, modelează chiftelele de mărimea unei nuci și așază-le printre feliile de cartofi din tavă. Pune vasul la cuptor, setează temperatura la 200 de grade pentru început. Lasă ingredientele să se rumenească frumos pe prima parte, apoi întoarce-le. Setează temperatura la 180 de grade și mai lasă delicioasele chiftele cu cartofi la cuptor până când se rumenesc bine și pe a doua parte.
Trucul pentru a obține chiftele pufoase
Pentru a asigura un grad mai ridicat de umiditate chiftelelor tale trebuie să pui ceapă suficientă. Totuși, nu este îndeajuns. Contează și modul în care o adaugi.
O poți toca, dar dacă bucățile sunt prea mari, chiftelele se pot destrăma pe măsură ce se gătesc. Dacă ești foarte îndemânatică poți folosi cuțitul pentru a o mărunți foarte bine. O altă variantă este să o dai prin răzătoarea cea mai mică sau să o pui la un mărunțitor electric. Va rezulta mai mult lichid decât pulpă. Chiftelele tale vor fi mult mai aromate.
Nu te teme că vor fi prea moi pentru că excesul de lichid va fi absorbit de carnea tocată și de pesmet sau pâine. În felul acesta îți va fi mai ușor să amesteci compoziția, scrie hellotaste.ro
După ce ai strâns toate ingredientele pentru chiftele și le-ai pus într-un bol suficient de mare este important să amesteci foarte bine compoziția până când devine omogenă.
Chiar dacă ceapa are un gust puternic nu ezita să pui și condimente și ierburi aromatice. Sarea și piperul nu trebuie să lipsească, dar mai poți să adaugi și pătrunjel și mărar proaspăt tocate fin, cimbru, boia dulce și/sau iute, chimen măcinat, chiar și nucșoară.
Pentru a forma chiftelele folosește mâinile pe care trebuie să le uzi din când în când cu apă caldă pentru a ușura acest proces.
După formarea chifteluțelor, lasă-le să se odihnească în frigider pentru cel puțin 30 de minute. Acest lucru va ajuta la menținerea formei și la îmbinarea aromelor.