Justiţia a anunţat luni că a dispus plata a câte 30.000 de euro cu titlu de daune fiecăruia dintre cei doi părinţi şi tinerei în cauză, care au lansat o procedură în civil în 2015.
Tânăra a descoperit în timpul unor analize de sânge din 2014 că grupa sa sanguină nu corespunde cu cea din documentele de naştere originale. Testele medicale şi probele AND au confirmat că ea nu este fiica genetică a mamei care a crescut-o.
Clinica universitară din Graz (sudul Austriei), unde mama a născut, a lansat un apel la femeile care au adus pe lume prunci între 15 octombrie şi 20 noiembrie 1990 pentru ca ele să se supună unor teste ADN, estimând că circa 200 de fetiţe s-au născut în acea perioadă.
Testele practice nu au dus însă la descoperirea mamei tinerei care s-a aflat la originea procedurii.
Totuşi, justiţia a considerat că schimbul nu ar fi putut avea loc decât în primele ore ale vieţii sugarilor, ceea ce unitatea spitalicească contestă.
Acest caz aduce aminte de cel din Franţa, unde două fete au fost schimbate între ele când se aflau în incubatorul unei clinici din Cannes, în 1994. Justiţia le-a acordat în 2015 aproape 2 milioane de euro cu titlu de reparaţii pentru prejudiciul suferit.