Din datele colectate de Centrul de Resurse Juridice rezultă că, în perioada cuprinsă între septembrie 2017 – septembrie 2018, au decedat 1.447 persoane cu dizabilități, instituționalizate: 968 în centre de tip rezidențial și 479 în spitale și secții de psihiatrie.
"În anul 2004, într-un interval de 3 săptămâni, la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din județul Dolj au decedat 18 pacienți. Principalele cauze ale deceselor au fost cașexia și hipotermia. Guvernul României de la acel moment și-a asumat reforma în domeniu sănătății mentale în România. În august 2019, 5 oameni au decedat și alți 8 au fost răniți în Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Între aceste două repere sumbre, alte multe mii de persoane cu afecțiuni sau dizabilități psihice, psihosociale sau intelectuale și-au găsit sfârșitul în instituții de asistență medicală psihiatrică sau protecție socială din România", se arată într-un raport șocant al Centrului de Resurse Juridice.
În toată această perioadă de timp, numeroasele guverne care s-au succedat au avut la dispoziție informații despre abuzurile, dramele și decesele din spitalele/secțiile de psihiatrie și centrele rezidențiale unde locuiesc persoane cu afecțiuni sau dizabilități psihice, psihosociale și/sau intelectuale.
Din datele colectate de CRJ a reieșit că în România mor anual peste 1500 de persoane cu dizabilități psihosociale aflate în instituțiile publice de sănătate mintală și protecție a persoanelor cu dizabilități.
Dintre acestea, aproximativ 500 au decedat în spitale și secții de psihiatrie în perioada cuprinsă între septembrie 2017 și septembrie 2018.
"Cu toate acestea, informații despre cauzele și numărul deceselor nu există la nivelul Ministerului Sănătății. Nu există informații centralizate, publice, defalcate despre numărul persoanelor internate, perioada de internare, numărul internărilor nevoluntare sau a celor voluntare, diagnostic, tratament și personal medical, psihologi și asistenți sociali", arată Centrul de Resurse Juridice care a realizat și o HARTA a deceselor în spitalele de psihiatrie, centrele de plasament și centrele de protecție a persoanelor cu dizabilități.
Situația încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilități psihosociale plasate în grija statului în spitale de psihiatrie sau în centrele pentru persoanele cu dizabilități, nu este una necunoscută autorităților române. CRJ, CEDO, Comitetul European pentru Prevenirea Torturii, Comisarul pentru Drepturile Omului din partea Consiliului Europei, Comitetul Miniștrilor pentru monitorizarea executării hotărârilor CEDO, semnalează această situație de 15 de ani.
În perioada de timp vizată, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca și pentru măsuri de siguranță (http://www.crj.ro/wp-content/uploads/2019/08/Raport-de-monitorzare_Sapoca-ojasca.pdf) au decedat 17 persoane, printre care și 1 bărbat în vârstă de 45 de ani (asfixie mecanică produsă prin spânzurare).
64 de persoane au fost internate nevoluntar; dintre acestea, doar 14 au fost confirmate de o instanța de judecată, pentru ceilalți spitalul de psihiatrie considerând că „nu este cazul” să sesizeze internarea nevoluntară, obligație prevăzută de legea sănătății mintale; într-un singur caz a fost exercitat recursul împotriva hotărârii de internare nevoluntară, pacientul în vârstă de 31 de ani fiind internat de 1270 zile la momentul colectării datelor.
De asemenea, în Spitalul de Psihiatrie Săpoca se aflau - la momentul colectării datelor - 259 de „cazuri sociale”, pacienți pentru care este necesară identificarea unei măsuri de ocrotire în familie sau în comunitate, însă în lipsa acesteia rămân internați pe o perioada nelimitată în spitalul de psihiatrie. Dintre aceștia, 81 erau internați în Spitalul de Psihiatrie Săpoca de peste 10 ani.
Spitalul a sesizat Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului doar pentru 159 dintre ei, în vederea găsirii unor soluții, însă deseori acestea au răspuns că nu au servicii comunitare, că centrele rezidențiale funcționează la capacitate maximă sau că ar fi indicat ca persoanele să rămână internate pe perioade cât mai îndelungate, sau au refuzat să transmit un răspuns. Mai multe aici