Astrologia promovează gândirea necritică. Astronomul Phil Plait spune că acest sistem pune accent pe datele care susţin o ipoteză promovată şi le ignoră pe cele care o contrazic, iar acest lucru distruge gândirea raţională, critică.
De asemenea, credinţa în zodii şi horoscop presupune convingerea că există o predestinare, că orice schimbare este imposibil şi chiar de nedorit.
După cum spunea Carl Sagan în documentarul „Cosmos”, astrologia are încă succes pentru că dă un sens superior rutinei zilnice, oferă iluzia că fiecare om este conectat cu Universul, că viaţa lui este controlată de semnale cosmice.
Astfel, astrologii susţin ideea unui destin imposibil de schimbat, a evenimentelor care sunt „menite să fie”, nu provocate de acţiunile oamenilor.
De asemenea, cei care cred în astrologie tind să-i judece pe oameni în funcţie de zodiile acestora, fără să mai fie interesaţi să-i cunoască cu adevărat.
După cum spune Benjamin Radford, pentru Discovery News, atitudinea aceasta greşită şi simplistă este similară rasismului.
Oamenii nu sunt judecaţi individual, ci incluşi automat într-un grup, de la care se aşteaptă un anumit comportament, apărând astfel prejudecăţile.
Iar aceste prejudecăţi îi vor face pe oameni să caute în mod special detaliile care să le confirme ideile, aşteptările. Astfel, multe din trăsăturile esenţiale ale altora vor trece neobservate.
Riscul este şi mai mare în cazul în care predicţiile astrologice pot schimba comportamentul celor care cred şi le pot influenţa deciziile.