În mailuri, Ponta și Ghiță au adus în discuție o presupusă întâlnire dintre Klaus Iohannis, candidat la președinție, și Traian Băsescu, pe care voiau să o prezinte ca fiind ”secretă” și o dovadă că cei doi au o înțelegere. Dorin Iacob susține că o întâlnire între actualul președinte și un candidat important este normală și că, prin implicarea SRI-ului, s-a încercat un joc de campanie și de compromitere a lui Iohannis, pe modelul Geoană-Vîntu.
”Tentația lui Ponta de a se implica în cancanuri, deci pentru o campanie frivolă, o putem înțelege din perspectiva politicianului cu ambiții pentru campania viitoare. Șeful era Ghiță. (...) Filajul e legal dacă se dispune în baza legii și cu anumite motivații. Intrăm în lucruri delicate, dar reale. Foarte probabil, pozele sunt făcute chiar de lucrători ai Serviciului. Vorbim de un candidat la președinție care se întâlnea cu Președintele. Se încerca, probabil, un joc de campanie, deși, sincer, nu înțeleg de ce un candidat la președinție să nu se întâlnească cu un Președinte în exercițiu, mai ales că Iohannis era pe partea de centru-dreapta a politicii românești.
Probabil se încerca un fel de compromitere cu povestea asta, pe modelul Geoană - Vîntu. E o abordare puerilă.
Tot în acest moment, Coldea și Maior aveau un anturaj care se numea SRI, ei îl reprezentau. Sper că pozele nu au fost executate de SRI și folosite în mod privat de domnul Coldea, cum se prezuma...
Practic, nu doar SPP-ul trebuie să îl protejeze pe Președintele în exercițiu și pe candidații de rang înalt, ci și SRI și alte Servicii de Informații. Nu poate fi lăsat la voia întâmplării comportamentul sau expunerea acestor persoane cum, totodată, este bine să fie protejați. Protejarea înseamnă și a-l proteja, dar și a identifica dacă face și lucruri care nu sunt în regulă”, a spus Iacob.
Acesta aduce în discuție modul în care informațiile deținute de SRI sunt folosite de șefii instituției în scopuri personale sau politice, creând astfel jocul ”statului paralel”. ”Este un joc de putere făcut de oameni care duce la distrugerea vieții altor oameni” și, mai mult, ”la distrugerea încrederii în instituții și statul de drept, în vot și procesul de votare, în democrația reală”, acuză Iacob.
”Un Serviciu puternic de Intelligence trebuia să știe. Dacă nu știau înseamnă că nu și-au făcut bine treaba, dacă știau și poza a fost folosită de persoana fizică Coldea sau Maior... asistăm exact la acel lucru nedorit, anume la modul în care funcționează statul paralel: oameni care au resurse intră într-un joc de viitoare putere politică folosind ceea ce au la îndemână.
Respectul meu față de astfel de instituții și astfel de oameni mă făceau atunci să fiu rezervat în privința dezvăluirilor. Acum nu mai sunt, mi-e clar că fiecare din cei doi s-au implicat într-un fel sau altul în jocul politic din România. Înțeleg activitate SRI, nu o cunosc”, a adăugat Iacob.
Detalii despre mail-urile secrete dintre Ponta și Ghiță care arată cum s-a încercat înlăturarea lui Iohannis sunt disponibile AICI.