Cu ajutorul mai multor senzori plasaţi pe limbă, dispozitivul, numit BrainPortV100, alimentat cu baterii, îl va ajuta pe utilizator să se deplaseze şi chiar îi permite să-şi facă o idee despre cum arată lumea înconjurătoare.
Principiul este simplu. O cameră video este montată pe o pereche de ochelari, iar un aparat mic intraoral echipat cu un set de electrozi este plasat pe limbă. Un software are apoi sarcina de a transforma imaginile înregistrate de camera video în semnale electrice care sunt transmise electrozilor şi percepute ca vibraţii şi furnicături pe limbă. Cu pregătire şi experienţă, utilizatorul învaţă să interpreteze semnalele pentru a determina locaţia, poziţia, dimensiunea şi forma obiectelor, precum şi a determina dacă acestea se mişcă sau sunt staţionare, se explică într-un comunicat publicat pe site-ul FDA, citat de descoperă.ro.
Dispozitivul poate fi folosit împreună cu alte mijloace de asistenţă, precum un baston sau un câine utilitar.
'Inovaţii ca aceasta sunt în măsură să ajute milioane de oameni', a declarat William Maisel, reprezentant al FDA. 'Şi este important ca tehnologia să continue să progreseze pentru a-i ajuta pe americanii orbi să trăiască mai bine, să fie mai independenţi', a adăugat el, citat în comunicat.