Lucrările de la blocul care se construieşte pe strada Scafandrilor nr. 8, în spatele Centrului de Scafandri, vizavi de stadionul „Portul”, au fost sistate, de curând, întrucât, în momentul în care s-au început săpăturile pentru turnarea fundaţiei, pământul acoperea, practic, un complex de locuinţe din perioada medievală-timpurie, notează cugetliber.ro.
La faţa locului s-a deplasat o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), condusă de dr. Cristina Talmaţchi, care a declarat că acest complex păstrează chiar şi o parte dintr-o instalaţie de măcinat cereale, iar pe ici-colo apar refaceri ale unui cuptor de uz gospodăresc.
„În această zonă se preparau turtele, mâncarea, în general. Pentru că este vorba despre o locuinţă medievală-timpurie, din secolul al X-lea, nu este ceva neobişnuit să existe o astfel de anexă în locuinţă. Noi am descoperit aici opt complexe, patru putând fi cercetate integral (trei intrau sub profil şi depăşeau limita proprietăţii, iar unul a fost distrus de o groapă de gunoi din perioada contemporană). De altfel, de pe întreaga suprafaţă a fost decapat un strat de circa 0,60 m de gunoi contemporan, constând, mai ales, în resturi de construcţii”, a explicat arheologul.
"Descoperirile de pe această stradă sunt importante, deoarece, până acum, deţinem puţine date referitoare la locuirea medievală -timpurie din vechiul Tomis şi din împrejurimi, iar cele mai multe aparţin descoperirilor întâmplătoare. Noile informaţii completează, astfel, istoria Constanţei pentru o perioadă puţin cunoscută până acum", a subliniat ea.