Încearcă un supliment care să te ajute în perioadele stresante
Răspunsul de lupta sau fugă a fost deosebit de util în vremuri străvechi, dar în zilele noastre există mult prea mulți factori declanșatori – de la blocajele în trafic, până la deadline-urile de la job. Iar aceste lucruri își pun treptat amprenta asupra ta, deoarece nu te lasă să te odihneșți cum trebuie, să ai o dietă echilibrată sau să bei suficientă apă. Discuta cu medicul tău despre un supliment care te poate ajută în perioadele stresante, iar acesta îți va face recomandări specifice.
Adaugă mai multă “natură” în viață ta de zi cu zi
Chiar dacă nu ai timp pentru o plimbare în parc, este recomandat să recurgi la mici bucățele de natură pe parcursul zilei. Ce înseamnă asta? Poți să îți deschizi geamul mașinii pentru a te bucură de mai mult aer sau poți să îți bei cafeaua pe terasă, astfel încât să te bucuri timp de 10 minute de soare.
Auto-compasiune
Cum vorbești cu ține însăți? Cât de mult te critici? Cât de multă empatie îți oferi? Discuți în aceeași manieră și cu mama ta sau prietenă cea mai bună? Dacă simți că dialogul tău interior este unul plin de critică, este momentul să te oprești și să exersezi auto-compasiunea. Da, auto-compasiunea nu este un dar, ci o abilitate pe care o poți lucra. Încearcă să îți spui zilnic cel puțin un lucru frumos pe parcursul zilei și fii atentă la cât de mult te critici. Lucrurile acestea te afectează mai mult decât poți crede.
Respiră
Oricât de ocupată ești, oferă-ți un moment în care să nu faci nimic altceva decât să te concentrezi pe respirație. Acest exercițiu nu doar că îți oxigenează creierul, dar îi spune acestuia că se poate calmă, că nu există niciun pericol în apropiere.
Practică recunoștință (într-un mod cât mai corect posibil)
Există multiple cercetări despre beneficiile recunoștinței și capacitatea să de a ajută la atenuarea efectelor stresului. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni o fac greșit, fiind doar un alt lucru de bifat pe lista, în loc de un moment de liniște și conectare. Încearcă să faci din acest obicei un moment pentru ține, un moment de bucurie în care să te răsfeți cu o lumânare parfumată sau o melodie care te liniștește. Concentrează-te cu adevărat pe ceea ce simți în acele momente.
Ia pauze scurte
După cum știi, există o limita a concentrării pe care o poți avea atunci când execuți o sarcina. Pentru a obține cel mai bun randament posibil, specialiștii recomandă să iei o pauză scurtă (aproximativ 5 minute) din ora în ora. Chiar dacă nu faci nimic altceva decât să mergi la baie sau să bei un pahar cu apă, creierul tău va începe să se relaxeze.
Vorbește cu cineva care te face să razi
Ultimul pas, dar nu cel din urmă din această rutină antistres este să petreci timp într-o companie cât mai plăcută. Stai alături de cei dragi ție, cei care te fac să razi și care te ajută să te deconectezi de la problemele zi.