Cele 5.000 de persoane care au participat sâmbătă seară la un concert susţinut de trupa rock Love of Lesbian în Barcelona au fost testaţi pentru COVID-19 în aceeaşi zi.
Concertul a avut loc în Palau Sant Jordi, unde a fost permis accesul doar celor care au fost testaţi în acea zi şi al căror rezultat a fost negativ şi reprezintă o probă a eficienţei planului de prevenire a apariţiei focarelor de Covid-19 la marile evenimente culturale.
Show-ul a fost sold-out. Preţul biletelor, între 23 şi 28 de euro, a inclus costul testului şi o mască sanitară de calitate. Purtarea măştii a fost obligatorie cu excepţia zonelor dedicate produselor alimentare.
Accesul a fost permis doar persoanele înregistrate, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, care deţineau smartphone-uri pe care să poată primi rezultatele testelor. Participanţii au trebuit să-şi dea acordul ca datele să le fie prelucrate de Ministerul Sănătăţii.
Intrarea la concert s-a realizat prin trei zone dedicate, iar spectatorii nu au avut voie să folosească o altă zonă de acces decât cea desemnată, în timp ce spaţiul a beneficiat de o ventilaţie specială.
Celor care suferă de boli cardio-vasculare, cancer sau care au fost în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni le-a fost cerut să nu se înscrie pentru a participa la eveniment.
Persoanelor care au primit rezultat negativ la testul efectuat sâmbătă dimineaţă le-a fost trimis pe telefoanele mobile un cod care le valida biletul la concertul de sâmbătă seară.
Organizatorii au spus că acesta a fost cel mai mare eveniment comercial de această amploare ţinut în Europa în timpul pandemiei.
Măsuri stricte au fost impuse înainte şi în timpul concertului, evenimentul fiind monitorizat de o echipă medicală. Înaintea spectacolului, toţi participanţii au fost nevoiţi să realizeze un test pentru depistarea coronavirusului la unul dintre cele trei centre dedicate. Doar şase dintre cele 5.000 de teste realizate au fost pozitive, potrivit unui reporter al publicaţiei La Vanguardia, citat de Agerpres.
Dr. Boris Revollo, implicat în conceperea protocoalelor sanitare, a spus: „Acesta este încă un mic pas spre posibilitatea de a organiza concerte şi evenimente culturale în timpul pandemiei”.
Participanţii la concert au fost de acord ca autorităţile sanitare publice să informeze echipa lui Revollo dacă, în săptămânile următoare, vor fi diagnosticaţi cu Covid-19. Cu aceste date, echipa medicului va analiza rata infectării în rândul celor 5.000 de participanţi, comparativ cu cea a populaţiei generale, pentru a observa dacă există discrepanţe ce pot indica infectarea la concert.
Un concert similar, cu 5.000 de spectatori, a avut loc în Madrid în decembrie, fără să facă parte însă dintr-un proiect de cercetare, iar participanţii au fost nevoiţi să rămână pe scaune şi să respecte o distanţă de siguranţă.