Solicitarea pentru înfiinţarea acestei comisii de anchetă a fost făcută de către grupul parlamentar al AUR, semnată, în total, de 53 de parlamentari de la AUR și PSD.
Pentru înființarea comisiei de anchetă au votat majoritatea dintre cei 300 de deputați prezenți în plen: 207 de parlamentari au votat "pentru", de la toate partidele, iar 82 "împotrivă" - 65 de la PNL și 17 de la UDMR, o abţinere - minorități, iar 10 deputaţi nu au votat.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat că acest grup solicită aprobarea înfiinţării, la nivelul Camerei Deputaţilor, a unei comisii de anchetă privind investigarea achiziţiilor publice în sectorul sanitar realizate în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României, de către Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, alte instituţii din subordinea MS, date fiind numeroase informaţii şi polemici care au fost vehiculate sau expuse în spaţiul public referitoare la achiziţiile în regim de urgenţă de consumabile medicale, diferite echipamente de protecţie, consumabile medicale, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi sanitare, alte produse destinate combaterii pandemiei de COVID-19.
Potrivit proiectului propus de cei de la AUR, comisia de anchetă va fi formată din 15 membri şi va fi condusă de un birou, compus din preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar, aleşi în prima şedinţă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.
În acest moment, doar AUR și-a desemnat reprezentanții: George Simion și Titus Muncaciu. Componența va fi completată și de celelalte grupuri parlamentare până săptămâna viitoare.
Ce va face Comisia de anchetă cerută de AUR și PSD - VEZI DOCUMENTUL AICI.
Potrivit iniţiatorilor, prin sintagma "achiziţii publice" se înţelege achiziţiile publice de consumabile medicale, diferite echipamente de protecţie, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi sanitare, dar şi alte produse destinate combaterii pandemiei de COVID-19, realizate în regim de urgenţă de către autorităţile şi instituţiile publice menţionate în proiect.
„Date fiind numeroasele informaţii şi polemici care au fost vehiculate sau expuse în spaţiul public, referitoare la achiziţiile în regim de urgenţă de consumabile medicale, diferite echipamente de protecţie, consumabile medicale, dezinfectanţi, măşti şi mănuşi sanitare, alte produse destinate combaterii efectelor generate de pandeia de COVID, considerăm necesară anchetarea, la nivel parlamentar, a achiziţiilor publice, precum şi dacă au fost respectate principiile juridice şi etice care constituţie temeiul acestor proceduri: legalitatea, transparenţa competitivitatea, tratamentul egal. Comisia de anchetă va avea drept obiective investigarea potenţialelor situaţii incompatibile cu legislaţia în vigoare, a eventualelor abuzuri comise de factorii de decizie, a suspiciunilor rezonabile care au circulat în mass-media încă de la debutul stării de urgenţă, în martie anul trecut. Rolul Comisiei de anchetă va fi de a stabili responsabilităţile referitoare la comiterea de abuzuri şi fapte care au exedat cadrul legal, dar şi rolul pe care l-au avut anumiţi decidenţi la nivel guvernamental sau în alte instituţii aflate în subordinea ministerelor în punerea în aplicare a procedurilor de achiziţie publică cu încălcarea dispoziţiilor legale”, se mai arată în proiectul de hotărâre pentru înfiinţarea comisiei - VEZI DOCUMENTUL AICI.