Pilaful este un preparat delicios din orez, care are origini în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, dar care este foarte popular și în gastronomia românească. Dacă se întâmplă să gătești o cantitate prea mare și nu știi ce poți face cu pilaful rămas, atunci te invităm să te inspiri din rețetele de mai jos.
Orezul este un ingredient care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Indiferent ce alte legume, tipuri de carne sau condimente mai ai în frigider sau cămară, dacă ai și orez poți să prepari un fel de mâncare delicios și sățios.
Crochete de orez cu cașcaval
Crochetele de orez cu cașcaval sunt o gustare delicioasă și potrivită pentru a folosi resturile de pilaf. Servește crochetele calde, de preferință cu o garnitură de salată verde proaspătă sau cu o sos de iaurt, usturoi și verdeață.
Ingrediente
- 500 g pilaf
- 1 ou mare, bătut
- 120 g cașcaval ras
- 2 lingurițe de pesmet (plus extra pentru învelit)
- pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
- sare
- piper după gust
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă pilaful cu oul bătut, cașcavalul ras, pesmetul, pătrunjelul tocat și se condimentează cu sare și piper după gust. Se amestecă bine ingredientele până când se obține o compoziție omogenă.
Se modelează amestecul în bile mici, apoi se presează ușor pentru a le forma sub formă de crochete. Se pot da și prin pesmet pentru a le acoperi uniform.
Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță la foc mediu. Se pun crochetele în uleiul încins, având grijă să nu se suprapună. Se prăjesc crochetele pe fiecare parte până devin aurii și crocante, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Se pot prăji crochetele în două-trei tranșe, în funcție de dimensiunea tigăii tale.
Se scot crochetele pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Cu ce poți acri ciorbele. Cea mai sănătoasă soluție care îi va conferi și cel mai bun gust
Chiftele de orez
Chiftelele de orez sunt o opțiune delicioasă și versatilă, ideală pentru a utiliza orezul rămas de la alte mese. Servește chifteluțele calde, alături de o garnitură de salată verde, sos de iaurt sau de roșii, după preferință.
Ingrediente
- 500 g pilaf
- 1 ou mare, bătut
- 120 g pesmet (plus extra pentru învelit)
- 80 g parmezan ras (opțional)
- pătrunjel proaspăt tocat (sau alte ierburi preferate, cum ar fi busuioc sau cimbru)
- 2 căței de usturoi, mărunțiți fin sau pisati
- sare
- piper după gust
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă orezul gătit cu oul bătut, pesmetul, parmezanul ras, pătrunjelul tocat, usturoiul mărunțit și se condimentează cu sare și piper după gust. Se amestecă bine ingredientele până când se omogenizează compoziția.
Se modelează amestecul în bile mici, apoi se presară cu pesmet pentru a le acoperi uniform. Dacă compoziția este prea moale, se poate adăuga în ea puțin pesmet pentru a o îngroșa.
Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță la foc mediu. Apoi se pun chifteluțele în uleiul încins, având grijă să nu se suprapună. Se prăjesc chifteluțele pe fiecare parte până devin aurii și crocante, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Apoi se scot pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Servește chifteluțele calde, alături de o garnitură de salată verde, sos de iaurt sau de roșii, după preferință.
Ce trebuie să faci ca fasolea să se fiarbă repede. Trucuri de preparare a acestui aliment
Ce mai poți face cu pilaful rămas
Se întâmplă destul de des să rămână o cantitate de mâncare pe care, de cele mai multe ori, din păcate, o arunci. Nu este cazul și cu pilaful. Deși își va pierde din textură odată ce este reîncălzit, dacă este transformat în alte feluri de mâncare va fi delicios.
Poți transforma pilaful într-o tocăniță. Încălzește-l într-o tigaie mare, adaugă puțină apă sau supă de pui pentru a-l subția, dacă este necesar. Apoi pune legume proaspete, cum ar fi morcovi, mazăre sau ardei, și condimente pentru a transforma pilaful într-o tocană savuroasă.
Italienii au găsit metoda perfectă de a reutiliza pilaful. Arancini sunt bile de orez umplute, tradiționale din Sicilia. Modelează pilaful rămas în bile mici. Fă o adâncitură în fiecare bilă și umple-o cu brânză, mozzarella sau alte ingrediente preferate. Treci bilele prin ou bătut și pesmet, apoi prăjește-le în ulei până devin aurii și crocante.
Poți chiar să nu mai gătești deloc pilaful rămas și să îl transformi într-o salată. Amestecă pilaful rămas cu legume proaspete tăiate cubulețe (castraveți, roșii, ardei), verdețuri (ceapă verde, pătrunjel, coriandru), brânză feta sau brânză telemea, și un dressing simplu din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.
Pilaful rămas poate fi excelent și pentru preparate pe care să le iei la pachet la birou sau chiar la picnicuri. Încălzește pilaful și înfășoară-l în foi de lipie împreună cu salată verde, roșii tăiate felii, castraveți, avocado și un sos cremos, cum ar fi sosul tzatziki sau sosul de iaurt cu usturoi.
Folosește pilaful ca umplutură pentru legume umplute, cum ar fi ardeii sau roșiile. Scoate miezul legumelor, umple-le cu pilaful încălzit și presară cu brânză rasă. Coace în cuptor până când legumele sunt moi și brânza este topită.
Adaugă pilaful rămas într-o tigaie și combină-l cu carne tocată sau cuburi de tofu. Condimentează cu ierburi și mirodenii preferate și gătește până când carnea este rumenită sau tofu-ul este încălzit.