Luna decembrie din acest an a fost cea mai călduroasă din 1961 încoace în România, cu o diferenţă în medie de 3,5 grade Celsius faţă de normalul pentru această perioadă, a declarat, pentru AGERPRES, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
"Luna decembrie din acest an se situează pe primul loc ca fiind cea mai călduroasă lună decembrie din 1961 până în prezent. Temperatura medie a intervalului 1-29 decembrie fiind de 2,7 grade Celsius, cu o abatere pozitivă de 3,5 grade Celsius faţă de normalul climatologic al unei luni decembrie în ţara noastră", a spus Mateescu.
În 1982, luna decembrie a înregistrat o abatere termică de 3,4 grade, iar în 2019 diferenţa faţă de normal a fost mai mare, în medie, cu 3,1 grade, acestea fiind top 3 cele mai călduroase luni decembrie din 1961 şi până în prezent.
De altfel, pe tot parcusul anului 2020 au fost valori medii lunare mai mari decât media pentru fiecare perioadă în parte, cu excepţia lunii mai, care a fost puţin mai rece decât în mod obişnuit.
"Cea mai mare diferenţă faţă de normal a fost înregistrată în februarie, cu o abatere termică pozitivă de 3,9 grade, şi iată că încheiem anul cu o abatere medie de 3,5 grade, care s-ar putea chiar să mai crească, având în vedere temperaturile mari din ultimele două zile ale anului, mai ridicate cu 10-14 grade Celsius în regiunile sudice şi sud-estice ale ţării faţă de normalul climatologic al perioadei din calendar", a adăugat reprezentanta ANM.
Potrivit acesteia, marţi au fost 19 grade la Zimnicea, iar la 14 staţii s-au înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 29 decembrie în ţara noastră.
De asemenea, miercuri dimineaţa la foarte multe staţii meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate minime ale acestor zile de când se fac măsurători meteorologice în ţara noastră.