În paginile scrise liric, Valéry Giscard d'Estaing aduce în scenă relaţia amoroasă dintre "preşedintele" Jacques-Henri de Lambertye şi o prinţesă britanică, înşelată de soţ. "Este un roman în care prinţesa Diana este personajul principal. "Am încercat să o redau aşa cum era când am cunoscut-o", spune fostul preşedinte.
Întrebat despre relaţiile personale cu Diana, el admite, simplu, că "a cunoscut-o puţin" dar totuşi "într-un climat bazat pe încredere". Ideea romanului însă, îi revine chiar prinţesei, care în 1994, îi povestea despre istoriile de amor dintre conducătorii de state, impulsionându-l să scrie despre asta. "De ce nu scrieţi o carte despre acest subiect?", l-ar fin întrebat Lady Diana pe preşedintele de atunci al Franţei. Mai mult, în vara lui 1997, povesteşte Giscard d'Estaing , prinţesa i-ar fi cerut veşti despre carte. "Şase săptămâni mai târziu, a murit în condiţii tragice. AM considerat că i-am făcut o promisiune d ecare trebuie să mă achit", povesteşte acum fostul preşedinte.
Conform revistei britanice Good Housekeeping, primul buchet de flori care a ajuns la spitalul parizian unde fusese adusă lady Di după accident a fost trimis de Valéry Giscard d'Estaing şi soţia lui, Anne-Aymone.
Fostul preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing îşi povesteşte istoria de iubire, într-un volum prevăzut să apară în această toamnă, care pune în scenă legătura amoroasă dintre un preşedinte al Republicii de la mijlocul anilor 80 şi o prinţesă britanică frumoasă, celebră şi nefericită în mariaj. În romanul lui Giscard, intitulat simplu "Prinţesa şi Preşedintele", şeful de stat poartă numele Jacques-Henri Lambertye, iar femeia gândurilor sale se numeşte Patricia, prinţesă de Cardiff, "oraş situat în ţara Galilor", se descrie în romanul din care Le Figaro a publicat câteva extrase.
Cartea se deschide cu un epigraf intrigant: "Promisiune ţinută", care ne duce cu gândul la ideea că Valéry Giscard d'Estaing se achită de o datorie, dincolo de timp. Romanul se încheie cu o frază la fel de misterioasă: "
Întâlnirea dintre preşedintele Lambertye şi prinţesa Patricia are loc la palatul Buckingham, la un dineu oficial de închidere a G7, "grupul celor şapte state cel mai industrializate ale planetei", notează, cu maliţiozitate, autorul. Preşedintele este văduv, iar prinţesa de neconsolat: "Zece zile înainte de căsătorie, viitorul meu soţ a venit şi mi-a spus că are o amantă şi că îşi va continua relaţia cu ea şi după ce ne căsătorim". Giscard mărturiseşte că i-a sărutat mâna şi că prinţesa avea ochii măriţi şi arzători.
Pe măsură ce romanul avansează, se modifică şi relaţia dintre cei doi, formalismul protocolar lăsând loc familiarităţilor. Castelul Rambouillet, descris în cele mai mici detalii, ocupă un loc central în roman, la fel ca în viaţă reală, fiind cunoscute vânătorile pe care fostul preşedinte le organiza acolo. Alături de iubirea pentru prinţesa de Cardiff, aflăm chiar din primele pagini ale romanului că preşedintele Lambertye tocmai fusese reales, indiciu care nu are cum să fie decât un exerciţiu de imaginaţie.
"La Princesse et le Président", construit pe un scenariu impecabil, unde seducţia domneşte, va apărea la Éditions de Fallois-XO, pe 1 octombrie.