Undeva la marginea satului Mogoş din comuna Măneciu, aproape în vârf de deal, se află o păstrăvărie unde masa este servită abia după ce călătorul este pus şi la treabă. Mai precis, cine vrea să mănânce un păstrav proaspăt şi-l poate pescui sigur.
După ce ne punem deoparte trei peşti, mergem să vedem şi exemplarele cu care se mândreşte crescătorul. Păstrăvii gigant sunt cei mai frumoşi din păstrăvărie şi nu se omoară, se folosesc pentru icre. Aceştia se înmulţesc primavara.
Păstrăvii-curcubeu cresc până la şapte kilograme şi trăiesc mai mulţi ani. Trebuie ţinuţi însă în condiţii speciale. În special, vara, apa în bazine trebuie schimbată de zece ori. Dacă debitul de apă se schimbă de opt ori în 24 de ore şi se dă mâncare conform cărţii, păstravul poate, în două luni de zile, să îşi dubleze greutatea.
După ce am aflat ce trebuie făcut pentru ca păstrăvul din crescătorii să fie numai bun de pus în farfurie, ne luăm captura şi mergem la o pensiune din zonă ca să găsim o bucătăreasă pricepută. Pentru munte este specific peştele preparat la tava.