"Pentru programul de oncologie au fost transferate de la bugetul Ministerului Sănătăţii la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate 120 milioane de lei, iar pentru cel de diabet 60 milioane de lei. De asemenea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a realizat în aceste zile o echilibrare a bugetelor judeţene pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA. Măsura a ţinut cont de necesitatea fiecărui centru, având în vedere migrarea bolnavilor de la un centru de tratament la altul", au precizat oficialii MS.
În ceea ce priveşte Programul de tratament al bolnavilor de HIV/SIDA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a demarat o licitaţie naţională de achiziţie a medicamentelor. O astfel de modalitate de achiziţie a fost cerută autorităţilor chiar de reprezentanţii bolnavilor cronici şi cei ai bolnavilor HIV/SIDA. La începutul acestui an, aceştia au solicitat autorităţilor organizarea de licitaţii la nivel naţional şi distribuirea medicamentelor prin farmaciile cu circuit închis.
De asemenea, ca măsură suplimentară, conducerea Ministerului Sănătăţii poartă discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe pentru elaborarea unei Hotărâri de Guvern prin care să fie decalată plata facturilor de la furnizori la 90 de zile în cazul farmaciilor şi la 120 de zile pentru spitale. Măsura va fi discutată şi cu reprezentanţii Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM), în această săptămână.
Reprezentanţii pacienţilor cu boli cronice şi cei ai persoanelor afectate de HIV/SIDA au trimis, luni, o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, în care enumerau toate problemele cu care se confruntă bolnavii cronici, inclusiv lipsa de medicamente din unităţile sanitare.
Peste 1.000 de pacienţi cu HIV/SIDA arondaţi Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Capitală nu îşi mai primesc tratamentul complet, de săptămâna trecută, pentru că unitatea sanitară a rămas fără medicamente. În aceste condiţii, pacienţii riscă să devină imuni la schemele terapeutice pe care le urmează.
"Foarte mulţi pacienţi primesc doar anumite medicamente sau medicamente mai puţin eficiente. Sunt chiar pacienţi care nu primesc niciun medicament, iar rezistenţa virusului creşte la schemele de tratament pe care le-au urmat pană acum. Cei peste 1.000 de bolnavi arondaţi la Spitalul încearcă să mai obţină medicamente de la Institutul "Matei Balş", însă acestea vor ajunge doar pentru alte trei sau patru zile. Din partea autorităţilor nu am primit niciun răspuns, aşteptăm o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac", a precizat preşedintele UNOPA, Cristian Roşu.
Potrivit şefului UNOPA, două companii farmaceutice au donat Spitalului "Victor Babeş" un stoc de medicamente pentru pacienţii bolnavi de SIDA , însă aceste medicamente sunt mai puţin eficiente.