Kelemen Hunor a participat miercuri la o discuţie în cadrul Taberei UE de la Băile Tuşnad, având ca temă alegerile prezidenţiale şi dacă poate România să aibă un preşedinte maghiar. Candidatul UDMR la preşedinţia României şi-a analizat propriile şanse la alegeri, exprimându-şi convingerea că un preşedinte maghiar ar fi un câştig pentru România, dar recunoscând că acest lucru este puţin probabil că se va întâmpla în 2009, din cauza prejudecăţilor.
"Răspunsul la întrebarea dacă va avea România preşedinte maghiar, este foarte simplu, ştiu cu toţii, ştiu şi eu: nu va avea", a afirmat Kelemen chiar la începutul dezbaterii. În continuare, acesta a enumerat motivele care au dus la desemnarea de către UDMR a propriului candidat la preşedinţie, şi anume un sondaj de opinie realizat în rândul comunităţii, care a arătat că peste 75 la sută dintre cei intervievaţi îşi doreau un candidat maghiar la alegerile din toamnă.
"În primul rând, voinţa comunităţii a fost să avem propriul nostru candidat. Al doilea motiv este că nu putem ceda spaţiul politic altora, nu ne putem permite să nu avem candidat maghiar la preşedinţia României. În al treilea rând, avem un mesaj, mesajul maghiarilor din România, care trebuie să ajungă la partidele romândeşti şi la cetăţeni", a declarat Kelemen Hunor. "În alegerile prezidenţiale mă consider o unealtă, un purtător de mesaj, un om care a primit o sarcină, ca să-şi asume o responsabilitate", a mai adăugat politicianul maghiar.
Kelemen Hunor a mai spus că se pregăteşte pentru o campanie dură. "Este vizibil deja, se poate aştepta la o campanie dură din partea celorlalte partide, aruncă cu dosarele celuilalt ca şi în timpul unei întreceri de câmp cu mingea. Pot să afirm că, dacă va trebui să avem un ton mai ascuţit, nu ne vom exprima în mod delicat", a afirmat candidatul UDMR la preşedinţie. Acesta a spus că în campanie va avea un rol important munca în echipă, subliniind că UDMR va demonstra că altfel nu se poate face politică.
Tabăra UE, la care participa aproximativ 150 de tineri din Transilvania, este organizată de către Conferinţa Tineretului Maghiar (CTM), Departamentul pentru programe al UDMR, Universitatea Sapientia din Cluj şi Consiliul Judeţean Harghita şi se desfăşoară în perioada 7 - 12 iulie.