Potrivit secretarului asociaţiei, Cristina Frecea, ediţia din acest an va începe la data de 1 septembrie şi se va încheia pe 18 octombrie. Până în prezent s-au înscris în program circa 30 de hoteluri, dar organizatorii spun că în următoarele zile numărul lor va creşte. Frecea a precizat că noutatea acestui an este că s-au înscris şi hoteluri de categorie superioară. Astfel, pe listă figurează chiar şi un hotel de cinci stele, din staţiunea Saturn, dar şi multe unităţi de cazare de patru stele. Nu lipsesc însă hotelurile de o stea.
Preţurile percepute de hotelieri variază de la 159 de lei pentru un sejur de şase nopţi, la un hotel de o stea, şi ajung la 495 de lei, la cinci stele. Potrivit lui Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, preţurile includ atât micul dejun, cât şi comisionul de 10% pe care hotelierii în plătesc agenţiilor de turism.
"Faţă de ediţia din mai a programului, preţurile sunt chiar mai mici.
La un hotel de trei stele, de exemplu, în mai sejurul a costat 350 de
lei, iar acum este 339 de lei", a precizat acesta.
Ciprian Bărhălescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turims regiunea Sud Est, a precizat că "Litoralul pentru toţi" nu este un program social, ci unu special, făcut de hotelierii de pe litoral, astfel încât se pot adresa atât persoane cu posibilităţi materiale reduse, cât şi cei care au bani.
Hotelierii au mai spus că autorităţile nu îi ajută cu nimic în derularea acestui program. "Am lansat programul pentru a da posibilitatea păturilor de favorizate, cei cu venituri mici de a-şi petrece un concediu la mare. Fără un ajutor din partea ministerului, Guvernului, Ministerului Muncii acordat pensionarilor care îşi petrec sejurul în extrasezon, un ajutor de masă, de 20 lei pe zi, parcă programul nu este complet. Marea majoritate vin la un hotel de 2,3 stele, iar în restul zilei restaurantele sunt goale pentru că nu au posilibtate. Merg la hypermarketuri iar noi avem cheltuieli foarte mari cu utilităţile", a precizat Bucovală.
Reprezentantul hotelierilor din Mamaia a mai spus că nicunul din organismele din ţară nu participă cu nimic la program.
"Nu avem pe această perioadă a programului nicio scădere de preţ la nicio utilitate, fie că e gaz, că e apă, că sunt resturi menajere, mergem cu aceleaşi preţuri pe care le-am avut şi în vârf de sezon. La alimente nu mai poate fi vorba nicio scădere. Vreau să scot în evidenţă faptul că acest program se lansează numai şi numai cu eforturile hotelierilor şi agenţiilor de turism, în rest nu avem niciun ajutor nici măcar din partea Ministerului Turismului. Singurul ajutor pe care îl cerem şi simţim nevoia unui ajutor din partea ministerului în sensul de a promova cât mai rapid şi agresiv acest program pentru ca el să poată funcţiona cu adevărat", a conchis Bucovală.
La rândul său, Cristian Bărhălescu a cerut autorităţilor abilitatea să ia în vederea acordarea unor facilităţi. "Să se gândească organele abilitate din Ministerul Muncii, Transporturilor, Turismului la facilităţile pe care le putem acorda la transport pentru că un turist care plească din Cluj, Suceava, Iaşi, Bacău, de orounde din ţară plăteşte mai mulţi bani pe CFR, dar nu le acordă nici un fel de facilitate pentru a-şi permite să le acorde o masă în plus. Programul este foarte ieftin şi să vină cu o facilitate şi să ne subvenţioneze oarecum transporturile", a precizat acesta.