"Franţa este favorabilă candidaturii României" la postul de comisar pentru agricultură, a declarat Lellouche, după ce actualul comisar pentru agricultură, daneza Mariann Fischer Boel, a anunţat luni că nu va mai candida pentru un post în noua CE, care urmează să fie desemnată la sfârşitul lunii noiembrie.
Boel, în vârstă de 66 de ani, i-a informat săptămâna trecută pe şeful guvernului liberal danez, Lars Loekke Rasmussen, şi pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, că "vrea să se retragă din funcţia din Comisie la sfârşitul mandatului său", potrivit unui membru al secretariatului lui Rasmussen. Ea a respins orice speculaţii privind retragerea din CE în urma presiunilor exercitate de mai multe ţări mari, critice faţă de politica sa agricolă.
"Nu cred că Franţa va plânge faptul că nu continui. Francezii cred că sunt dură dincolo de orice limită", a declarat Boel într-un articol publicat duminică de cotidianul Jyllands-Posten.
Dezbaterea privind urmaşul acesteia se va concentra asupra a două personalităţi: austriacul Wilhelm Molterer şi românul Dacian Cioloş.
Presa austriască scrie că Dacian Cioloş C"nu ar fi tratat tocmai ca o figură cu greutate în domeniul politicilor agrare", în cercurile UE. Cu toate acestea, portalul german de actualitate în agricultură Agrarheute menţionează că România ar avea tradiţie în acest domeniu, fiind timp de mulţi ani supranumită grânarul Europei.
La Viena candidatura lui Molterer este destul controversată. Chiar dacă partidul de coaliţie SPÖ a cedat partenerului ÖVP decizia privind comisarul european, se pare că numele politicianului Wilhelm Molterer nu ar fi chiar foarte curat, acesta fiind implicat în falimentul unei bănci.
În plus, în ceea ce priveşte aprecierile de la Bruxelles, Agrarheute atrage atenţia că "poate fi citit numai în stele" dacă Austria va primi portofoliul agriculturii şi aminteşte că Franţa sprijină România în acest sens.
România contează, pentru a obţine portofoliul agriculturii în CE, pe susţinerea unor ţări precum Polonia şi Franţa, care susţin Politica Agricolă Comună (PAC) actuală, în special în ceea ce priveşte subvenţiile pentru agricultori.