Pentru a asigura stabilitatea zonei euro, Uniunea a stabilit că diferenţa dintre cheltuielile şi veniturile unui stat nu poate depăşi 3%. România a trecut însă de acest prag în 2008, deoarce a cheltuit mai mult decât planificase, iar oficiali europeni au anunţat dejă că vor lua măsuri disciplinare împotriva ţării noastre. Declanşarea procedurii de deficit excesiv înseamnă în primul rând monitorizarea cheltuielilor bugetare.
Consiliul miniştrilor de Finanţe, care se reuneşte în iunie, va face o serie de recomnadări, sub aspect fiscal şi bugetar, pe care statul respectiv are la dispoziţie şase luni pentru a le adopta. În cazul în care nu sunt respectate aceste măsuri, fondurile europene pot fi suspendate parţial sau total.
Pentru ţările care au adoptat moneda europeană, Comisia Europeană poate aplica şi amenzi. Oficialii de la Bruxelles estimează ca România va înregistra un deficit de 5,1% în acest an şi de 5,6% în 2010.
Alături de ţara noastră, Polonia, Lituania şi Malta vor intra de asemenea în procedura de deficit excesiv. Aceeaşi pedeapsă a fost aplicată de Comisia Europeană altor şase state printre care Franţa, Spania sau Grecia.