Balsamul a fost lansat în Statele Unite la începutul anului acestuia drept "un progres în reducerea grăsimilor" care poate ajuta femeile să îşi controleze pofta de mâncare şi să îmbunătăţească nivelul energetic. Producătorii susţin că produsul conţine suprimanţi ai apetitului şi îmbunătăţeşte metabolismul cu simpla aplicare pe buze.
Însă criticii britanici spun că balsamul are efecte minime în pierderea în greutate propriu-zisă şi că nu este un substitut al mâncării sau un produs energizant.
Doctorul american Allan Kurtz, cel din spatele acestui produs vândut on-line în Anglia, susţine că a inventat acest balsam din cauza cererilor unui aditiv în lupta contra kilogramelor în plus.
"Oamenii care l-au folosit au raportat pierderea între 2 şi 5 kilograme fără a schimba nimic. Funcţionează prin suprimarea apetitului, pentru că ajunge în sistem prin buze şi în plus, ai satisfacţia că ai buzele mereu umede", susţine Kurtz.
Balsamul conţine extract dintr-o plantă numită "Hoodia", despre care doctorul spune că suprimă pofta de mâncare. De asemenea, conţine extract de ceai verde, despre care se ştie că măreşte nivelul energetic cu 4% şi Chromium picolinate, un supliment nutritiv, cu aceleaşi efecte.
Deşi calităţile acestor plante sunt viabile, testele arată că acestea acţionează diferit sau deloc în funcţie de cantitatea şi modul în care sunt consumate.
Hilary Freeman, o londoneză care a testat balsamul de şase ori pe zi, după recomandare da declarat că nu a observat nicio diferenţă în greutatea ei şi nicio amelioraare a apetitului. "Cu toate astea, îmi făcea buzele moi şi avea gust bun", a declarat Hillary.