La finalul lunii noiembrie, Camera decizională a Comisiei de Etică prezidată de Hans-Joachim Eckert a deschis proceduri ce îi vizează pe Joseph Blatter şi Michel Platini, în baza rapoartelor prezentate de Camera de investigaţii.
Atunci, presa franceză susţinea că această cameră decizională solicita excluderea pe viaţă din activitatea fotbalistă al lui Platini, vizat pentru că a primit suma de 1,8 milioane de euro pentru servicii prestate între 1999 şi 2002.
Blatter, Platini, care îndeplineşte şi funcţia de vicepreşedinte al FIFA, şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi, la 7 octombrie, timp de 90 de zile, pentru presupuse fapte de corupţie, de Comisia de Etică a forului fotbalistic mondial. Perioada de suspendare a celor trei se referă la orice activitate naţională şi internaţională legată de fotbal, conform Mediafax.
Blatter este suspectat pentru că a efectuat o "plată neloială" de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.
Michel Platini s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, în urma deciziei Comisie de Apel a FIFA, care i-a menţinut suspendarea provizorie, de 90 de zile, din orice actrivitate legată de fotbal, hotărâtă de Comisia de Etică a forului mondial. Platini a cerut TAS să-i ridice suspendarea provizorie până la o decizie finală a FIFA în cazul său.
Platini îşi vede candidatura la preşedinţia FIFA în pericol, deoarece el nu are dreptul să participe ca oficial la nicio activitate legată de fotbal pe perioada suspendării. Singura şansă a preşedintelui suspendat al UEFA să participe la alegerile din 26 februarie 2016 este să obţină o decizie favorabilă la TAS.